"A surimi egy ősi tradíciókkal készülő élelmiszeripari termék, melynek története egészen kilenc évszázaddal korábbra nyúlik vissza. Mióta csak Japánban megszületett, folyamatosan legendák övezik, Európa legtöbb vidékén egészen a mai napig. Ennek ellentmond az, hogy az iránta való kereslet – mely több, mint ezer éve kezdődött a távol-keleten – stabilan növekedő tendenciát mutat. Ennek a legfőbb oka, hogy a surimi a napi teljes értékű táplálkozásba beilleszthető gyors, vitális halételforrás. Míg néhány országban a hal igen drága alapanyagnak számít, egyes területeken pedig hiánycikk" – nyilatkozta az egyik legnagyobb surimigyártó cég, a Vičiūnai Group termékfejlesztési és műszaki igazgatója.Az alábbiakban a szakértő által összeállított 9-es listában a surimiről elterjedt legismertebb mítoszokat és azok valóságtartalmát osztjuk meg veletek:
9 tévhit a surimiről
1. Modern, feldolgozott gyorséttermi termék
Ennek a halfeldolgozási módszernek az eredete még a megelőző évezredre, a Kamakura-időszakra nyúlik vissza, Japánba. Természetesen a 21. században inkább modern berendezéseket használunk a surimi elkészítéséhez, de mindemellett a technológia és a termék maga nem változott sokat. A tény, hogy ez egy természetes termék, az EurópaiUnióHivatalosLapja által is támogatott, miszerint: a surimi tulajdonképpen egy fehér, szagtalan, íztelen paszta, mely apróra vágott, mosott és átszitált halhúsból készül.
2. Egészségtelen, kémiai tartósítószerekkel teli
Az egy megalapozott történelmi tény, hogy a surimit japánok alkották meg és fogyasztják azóta is. A japánok ősidők óta híresek egészségükről és egészséges életmódjukról, ezért nem véletlen, hogy a japán emberek átlag élettartama a legmagasabb a világon. Egy egészségtelen készítmény szimplán nem illene ebbe a társadalomba, hagyva a következő évezredig való létezését. És a surimi készítésének alapelvei sem maradtak volna fenn napjainkig, úgy, ahogy az előállításához használt alapanyagösszeállítás sem. Fehér halhús, tojásfehérje, keményítő és víz.
3. Nincs túl sok hal a surimiben
A magas minőségű tengeri halas rudak 30-50% halat tartalmaznak. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy ez tiszta halfehérje, a zsírt és a vizet kivonják az eljárás során. Ez azt jelenti, hogy a surimi tiszta halhústartalma több kilónként, mint a teljes haltartalma: 1 kg surimi elkészítéséhez 4-5 kg hal szükséges! Az előző két megállapítás az olcsó surimit gyártó országok termékeire lehet igaz, amilyen Kína és Thaiföld, akik az Európába exportált fagyasztott termékeikhez, hogy a hosszú, akár hónapokig tartó hajóút alatt ne romoljanak meg, plusz tartósítószereket használnak. Ezek a surimitermékek gyakran olcsóbbak, kevésbé ízletesek, tápértékük alacsonyabb, és átlagosan csak 20% halat tartalmaznak.
Nosalty-tipp:
A legnagyobb inspiráció a kényelem és a sokszínűség volt a VIČI surimifalatkák megalkotásánál ‘Perles de La Mer’. Ez a termék Seafood Excellence Global díjat nyert a 2017-es brüsszeli Seafood Expo Global-on, a világ legnagyobb iparági találkozóján. Keressetek még több VICI terméket itt!
4. Halgazdaságban nevelt halakból készül
Az igazság az, hogy régen és ma is, a surimi csak vadon, óceánokban, tengerben élő és onnan kifogott halakból készül, ezek az alaszkai polock, a hekk, és más fehér húsú halak.
5. Magas kalóriatartalmú és koleszterinszint-növelő hatású
Éppen hogy ellenkezőleg, ez a termék kalóriaszegény és szinte koleszterinmentes. A gyártási folyamat alatt mind a halzsírt, mind a halcsontot kivonják belőle. Éppen ezért 100 g surimi elfogyasztásával csak 90-100 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
Surimis finomságok a Nosalty-oldaláról:
Ezeket olvastad már?
6. Fehérjetartalma nem túl magas
A surimikészítmények a halhús mellett egy nagy adag tojásfehérjét is tartalmaznak, ezért 100 g suriminek 8-10 g a fehérjetartalma – ez az alapvető építőeleme az alapmasszának. Miután a vizet kivonják, a fehér halpépet, mint alapanyagot használják, a kész termék elkészítéséhez rehidratálják, így víztartalma 30-40% lesz. 5-10%-os keményítő és akár 10%-os tojásfehérjetartalma felel formájának megtartásáért, ezen kívül még 3-4,5% növényi olajat, kb. 3% cukrot, valamint sót, 0,5-1,5% rák- és kaliforniaipaprika-kivonatot tartalmaz.
7. Néhány surimiterméket a vegánok is fogyaszthatnak
A hagyományos japán tradíció alapján készült surimi alapja a hal, ami nem tartozik bele a vegán étrendbe. A vegetáriánusok viszont egyre többen fogyasztják. A vegánok inkább szója alapú surimiszerű készítménnyel tudják változatosabbá tenni étkezésüket. Ezeknek a termékeknek viszont nincs közük a hagyományos japán módszerrel előállított surimihez.
8. Minden surimikészítmény egyforma ízű
A surimireceptek bőséges tárháza vár arra, hogy felfedezzék őket. Már csak a rák ízesítésű rudaknak számtalan elkészítési módja létezik, például az egy harapásnyi, falatka méretű snackek. Ezeket fő hozzávalóként meleg és hideg salátákhoz, palacsintákhoz és szószos ételekhez egyaránt használhatjuk.
9. A surimitermékek további elkészítést igényelnek
Igazából ennek a suriminál alkalmazott halkészítési módszernek az a legnagyobb előnye, hogy tökéletesen konyhakészek, azonnal fogyaszthatóak. Megfelelő tárolás mellett akár 2 hónapig elállnak, ezért a surimi bármilyen alkalomra tökéletes választás, legyen az egy gyors ebéd, egy előkelő vacsora, piknik vagy egy hosszú útra vásárolt snack.
Reméljük, sikerült a téveszméket szertefoszlatnunk! A tendenciák ezt mutatják, hiszen mind több európai asztalra kerül surimi. Ez az egyik legegyszerűbb, kevésbé drága módja annak, hogy hal kerüljön az asztalunkra, amivel színesebbé tehetjük étkezésünket.