9 dolog, amit tudnod kell pezsgőbontáskor

A pezsgőt kevesen párosítják ételhez, pedig a szénsavas ital a borhoz hasonlóan remek kísérő. De mire kell odafigyelni a pezsgőfogyasztáskor? Ezt a 9 szabályt tudnod kell.

A pezsgő hőmérséklete, behűtése

  • A pezsgők 6-8 °C-ra hűtve mutatják legszebb arcukat. Ez tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fagyasztóban hirtelen lehűteni nem szabad, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. Vásárlás után, ha az autóban felmelegedett a palack, először a lakás egyik hűvös helyiségébe tegyük az italt, várjuk meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, majd ezután tegyük a hűtőszekrénybe.Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt.
  • A palackot, nyitásakor célszerű 45°-os szögben megdönteni, hogy elkerüljük az ital hirtelen kihabzását. Óvatosan vegyük ki a dugót. A felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, ha tudjuk pezsgőzáróval (üzletekben néhány száz forintért beszerezhető) zárjuk vissza, hogy minél kevesebb széndioxidot veszítsen az ital. A felmelegedett pezsgő teljesen más karaktert mutathat, mint amilyen valójában.
Jól hűtsd be a pezsgőt!

A pohár

  • A keskeny, hosszúkás pohárforma (flőte, kehely) a legmegfelelőbb, ebben látszik igazán a pezsgő gyöngyözése. A széles alacsony pohárban nagyon hamar felmelegszik a pezsgő, valamint a széndioxid is gyorsabban távozik az italból.
  • A pohár tisztításánál nagyon kell vigyázni, hogy mivel mossuk, illetve töröljük. Zsíros edényekkel soha ne mossuk együtt, mert a pohár belső felületén vékony filmréteg képződik a zsírtól (szabad szemmel nem is látjuk). Az ilyen pohárban már nem fog gyöngyözni a pezsgő. Ugyanilyen hatásúak lehetnek a mosogatószerek „pohárfényesítő” adalékai, melyektől szépen csillog a pohár, de ez is egy vékony filmréteget képez a felületén. A pohár törlésére is külön kendőt használjunk, ne törölgessünk vele sütésre, főzésre használt edényeket, eszközöket.
  • A poharat 45°-os szögben tartsuk, a pezsgő töltésekor, hogy a lehető legkevesebb széndioxid vesszen kárba.
A megfelelő pohár fontos!

Kóstolás

  • A pohárba kitöltött pezsgőnél először az ital színét nézzük meg. Színben az ezüstöstől az aranysárgáig széles skálán mozoghat. Minél sárgább a szín valószínűleg annál hosszabban érlelt pezsgővel van dolgunk. A barnás árnyalatok az öregedés jelei.
  • Ezután gyöngyözést figyeljük meg. Mennyire aprók a buborékok, milyen mennyiségben keletkeznek a pohárban, mennyire tartós a gyöngyözés.
  • Ezután vizsgáljuk meg az illatát. A friss gyümölcsös illatoktól, mely inkább a frissebb tankpezsgőkre jellemző, egészen a kenyérhéjra, kekszre emlékeztető illatokig, mely a több évig érlelt pezsgők jellemzője, nagyon sokféle illattal találkozhatunk. Fajtapezsgőknél a fajtára jellemző illatok dominálnak, érettebb pezsgőnél az érett illatokkal egyensúlyban.
  • Az első korty pezsgőnél, egyszerre próbáljunk meg koncentrálni a széndioxid-tartalomra és az ízekre. Minél hosszabban érlelt a pezsgő, a széndioxid annál finomabb eloszlású, így a szánkban szinte krémes habként érzékeljük. A fiatalabb pezsgőktől is elvárás, hogy finom szerkezetű széndioxid-tartalommal rendelkezzenek, a durva, nagy buborék hibának számít. Az ízek, hasonlatosan az illatokhoz, a pezsgő érleltségétől függően a gyümölcsös, friss illatoktól, a kenyérhéjra, kekszre jellemző érleltebb illatokig széles skálán mozognak...
Egy jó pezsgőzáró nélkülözhetetlen eszköz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.