Vasárnap csirkét sütöttem a családnak, és sajnos nem fogyott el maradéktalanul. Gondolom ismerős a történet, ezért megosztok veletek egy két maradékmentő ötletet.
Legelső mozdulatként vágjuk apróbb darabokba a csirkehúst. Általában egy gyerkőc sem szereti kétszer ugyanazt látni a tányérján, úgyhogy érdemes teljesen más külsőt kölcsönöznünk neki.
A legegyszerűbb sima zöld salátába tenni a csirkecsíkokat. Ha több időnk akad, készíthetünk cézársalátát, vagy ha maradt egy kis sült tepsis krumplink, akkor azzal összemelegítve, kevés paradicsommal, paprikával és más friss zöldséggel kiegészítve meleg salátaként is tálalhatjuk.
Ha lapul a hűtőnkben egy kevéske csirke vagy zöldségalaplé, akkor kókusztejjel, citromfűvel forraljuk be. Bármilyen vékony csíkokra vágott, kevés chilis olajon hirtelen átpirított zöldséggel, kínai kellel, kisebb darabokba szelt brokkolival gazdagíthatjuk. A végén pedig szórjuk bele a feldarabolt husit, és melegítsük át vele. Amennyiben kevesebb lével készítjük vagy jól besűrítjük azt, akkor főzhetünk mellé rizstésztát vagy üvegtésztát, és kínálhatjuk azzal.
3. Curry
Hasonlóan az előző elgondoláshoz, alapléből, fűszerből és currypasztából készíthetünk curryt. Ebben is megfér bármilyen frissen párolt vagy sütött zöldség, és mellette az összevágott csirkehús. Ehhez illatozó jázminrizs dukál!
Paellát, jambalayát, de akár csirkés rizottót is összedobhatunk a megmaradt csirkehúsból attól függően, hogy családunk mennyire nyitott más nemzetek fűszeres egytálételeire. Bevállalják a spanyolok vagy a kreolok barnarizses, sokféle húsos, sőt, tengeri herkentyűs kajáit, vagy inkább maradnak a hozzánk sokkal közelebb álló – és valljuk be, jobban preferált – olasz konyhánál?
5. Szendvics
Két kenyér közé téve házi majonézzel, salátával iskolába is vihetik a kölykök. Sült zsírral vagy vajjal és fűszerekkel húspástétomot is készítünk a csirkéből. Frissen vágott retekkel, paprikával és pirítóssal nagyszerű vacsora lesz belőle. Mindenképpen turbózzuk fel, nehogy száraz maradjon a hús!
Salátával, zöldségekkel tortillába tekerhetjük vagy grahambúzából készült toastkenyérben is megsüthetjük a maradék husinkat. Olaszos ihletésű estén tegyünk bele mozzarellát, bazsalikomlevelet és paradicsomkarikát, franciás kedvünkben brie- vagy camambert-sajtot és rozmaringont. Spanyol serrano sonkával, illetve angol cheddarral is nagyszerű. Kíséretként készítsünk friss zöldsalátát!
7. Kuszkuszos, bulguros egytál
A bulgur főzése tovább tart, a kuszkusz pár perc alatt elkészül. Tépdeljük bele a csirkét, vágjunk hozzá friss uborkát, paradicsomot, spenótot. Keverjük össze, és kész a gyors vacsoránk. Választhatunk hajdinát vagy árpagyöngyöt is erre a célra, ezekből használjunk kevesebbet, és adjunk melléjük több zöldséget.
A maradék csirkét zsírján kevés tejszínnel vagy egy pár kanál tejföllel beforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük. Spagettivel, pennével tálaljuk. Lasagnet is készíthetünk a szósszal, mozzarellával, parmezánnal és egy kevés besamellel a tetején.
Te mit készítesz maradék sült húsból? Írd meg!
Jövő héten szüreti ételeket hozok, addig gyűjtögessük együtt a maradékmentő ötleteket!Gréti
Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.
Ha szeretnéd nyugodtan és stresszmentesen ünnepelni a karácsonyt, akkor érdemes a kis kedvenceidre is gondolni, akik potenciális veszélynek vannak kitéve a karácsonyi növények miatt.
Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.
Jönnek az ünnepek, az időszak, amikor több halat eszünk, mint az év többi részében. Szerencsére nem a leghizlalóbb ételcsoportról van szó, azonban mégsem árt odafigyelni, hogyan készítjük el. Most a legízesebb és legegészségesebb módokat fogjuk megnézni.
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!
Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.