7 dolog, amit biztosan nem tudtál a nyár egyik legnépszerűbb strandkajájáról, a lángosról

A legtöbben annyit tudunk a lángosról, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik.

A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. A lángossütők találékonyságának köszönhetően ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltve, de kaphatóak már édes változatok is. Mégis a legtöbben annyit tudunk a nyári kedvencünkről, hogy kelt tésztából készül, és bő olajban sütik.

Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta. De nézzük, mit is érdemes még tudni róla és, honnan is ered ez az isteni finomság:

  1. Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki.
  2. A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered.
  3. A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya.
  4. Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló.
  5. 1920-as évekre a lángos meghódította hazánkat, és a Balaton part, a városi strandok, piacok és fesztiválok egyik kedvenc ételévé vált.
  6. A Guinness-rekordot tartó legnagyobb lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt.
  7. 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.

Arra a kérdésre viszont, hogy hol kapható a legfinomabb lángos, nem ilyen egyértelmű a válasz. Éppen ezért a Vénusz ebben az évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, ami ismét arra kíváncsi, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre még augusztus 31-ig lehet nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.

A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis a www.langosvoks.hu weboldalon érhető el.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...