6 tuti tipp unalom és éhség ellen

Beköszöntött az igazi ősz, de a zord időjárás sem szegheti kedvünk ilyen programkínálat mellett. Tombol a Design Hét, újra Pálinkafesztivál, és persze még mindig éljen a bor!

Design Hét, Budapest – szeptember 28.–október 5.

Design Hét Budapest 2013: Metszéspontok – a gasztronómiában is.

A gasztronómia és a design egymástól elválaszthatatlan fogalmak, hiszen köztudott, hogy az étel látványa legalább olyan fontos, mint az íze. De hol vannak pontosan az ételkészítés és a kreatív alkotás metszéspontjai? És hányféleképpen jelenhet meg mindebben a méltán híres olasz konyha? Ezekre a kérdésekre kínálnak számos finom választ az idei Design Hét Gasztro résztvevői, akika 10. Design Hét alkalmából egy csemegével is kedveskednek látogatóinknak:aFausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek e tíz napban különleges Olasz design menüvelvárják vendégeiket. A Design Hét menün kívül számos más gasztro programmal is várják a Design Hét látogatóit, többek között illatvacsorával, olasz desszertkóstolóval, cukorka workshoppal, exkluzív macaron-válogatással és persze a Sugar! elmaradhatatlan tányérdesszertjeivel.

Kattints a részletekért!


Móri Bornapok, Mór – október 3–6.

Mór varázsa a móri borokban és borpincékben rejlik.

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport- és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a népzene és a néptánc jegyében zajlik. A móri borok mellé sváb ételeket is kóstolhatnak a vendégek, hiszen Mór kultúrájában és gasztronómiájában is őrzi az ősök hagyományait. Mór és környéke programjaival és látnivalóival felfedezésre csábít.

Kattints a részletekért!


VII. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, Budapest – október 3–6.

Karibi hangulatú pálinkakóstolás.

Az őszi pálinkakóstolás a budai Várban kezdődik! A tavaszi, belvárosi rendezvény után ősszel ismét Budapest egyik legimpozánsabb helyszíne ad otthont a Pálinka- és Kolbászfesztiválnak. A fesztivál idén nem csupán egy országot, hanem egy egész térséget lát vendégül. A Karib-szigetek hangulata programokban és különleges ételek formájában is visszaköszön majd. Hangsúlyosak lesznek továbbá a térségből származó koktélok, amelyek alapjául minden esetben a rendezvény vendégpárlata, a rum szolgál majd. A vállalkozó kedvűek akár saját pálinkát is készíthetnek a Rézangyal standjánál. A blendelő kurzus során a résztvevők négyféle szilvapálinkából alkothatják meg saját házasításukat, amelynek illatát, ízét és alkoholfokát is maguk állíthatják be. A gasztronómiai kirándulást ezúttal huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, bor- és sajttermelő biztosítja.

Kattints a részletekért!


III. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál, Tapolca – október 4–6.

Halra magyar, halra bor!

A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, a 3. Pisztráng- és borfesztiválon. Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása egyébként is szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" – tartja egy latin mondás. A fesztiválon olyan különlegességeket kóstolhatunk, mint például a ropogós tapolcai pisztráng, a bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztráng vagy az erdélyi módon kukoricadarával sült ropogós tapolcai pisztráng.

Kattints a részletekért!


Borhíd Fesztivál és Borünnep, Esztergom – október 4–6.

Hagyományteremtő borünnep Esztergomban.

A hazai borturizmus méltánytalanul elkerülte ez idáig Esztergomot. Ezt azonban az október 4–6-ai Borhíd fesztivál és borünnep pótolja, melynek célja, hogy a nemes nedű Esztergommal, a kultúrával és a gasztronómiával is össze legyen kötve. Az első alkalommal megrendezésre kerülő Borhíd Fesztivál és Borünnep remek borokkal, finom ételekkel és változatos zenei programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az eseményen fellép a Magna Cum Laude, a Supernem, a Belga, a Magashegyi Underground, a Maszkura, a Tücsökraj és a Budapest Bár.

Kattints a részletekért!


Villányi Vörösbor Fesztivál, Villány – október 4–6.

Villány a bor városa.

Villány legnagyobb rendezvénye, amely során a gasztronómia, a valódi értéket képviselő kézművesség, a kulturális programok és a zene karöltve, a vörösbor égisze alatt, egy különleges élményt tartogatnak mindenki számára. A borvidék legnagyobb találkozóját október első hétvégéjén rendezik. Péntektől vasárnapig zajlanak majd az események: pincészetek bemutatói, szüreti felvonulás, táncbemutatók, hagyományőrző programok és koncertek. A villányi Városháza előtti pedig a főtértől a pincesorig haladva, közel húsz pincészet, pavilonokban kínálja borait, és a kóstolást a pincesoron is érdemes folytatni.

Kattints a részletekért!

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...