6 tuti tipp unalom és éhség ellen

Beköszöntött az igazi ősz, de a zord időjárás sem szegheti kedvünk ilyen programkínálat mellett. Tombol a Design Hét, újra Pálinkafesztivál, és persze még mindig éljen a bor!

Design Hét, Budapest – szeptember 28.–október 5.

Design Hét Budapest 2013: Metszéspontok – a gasztronómiában is.

A gasztronómia és a design egymástól elválaszthatatlan fogalmak, hiszen köztudott, hogy az étel látványa legalább olyan fontos, mint az íze. De hol vannak pontosan az ételkészítés és a kreatív alkotás metszéspontjai? És hányféleképpen jelenhet meg mindebben a méltán híres olasz konyha? Ezekre a kérdésekre kínálnak számos finom választ az idei Design Hét Gasztro résztvevői, akika 10. Design Hét alkalmából egy csemegével is kedveskednek látogatóinknak:aFausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek e tíz napban különleges Olasz design menüvelvárják vendégeiket. A Design Hét menün kívül számos más gasztro programmal is várják a Design Hét látogatóit, többek között illatvacsorával, olasz desszertkóstolóval, cukorka workshoppal, exkluzív macaron-válogatással és persze a Sugar! elmaradhatatlan tányérdesszertjeivel.

Kattints a részletekért!


Móri Bornapok, Mór – október 3–6.

Mór varázsa a móri borokban és borpincékben rejlik.

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport- és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a népzene és a néptánc jegyében zajlik. A móri borok mellé sváb ételeket is kóstolhatnak a vendégek, hiszen Mór kultúrájában és gasztronómiájában is őrzi az ősök hagyományait. Mór és környéke programjaival és látnivalóival felfedezésre csábít.

Kattints a részletekért!


VII. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, Budapest – október 3–6.

Karibi hangulatú pálinkakóstolás.

Az őszi pálinkakóstolás a budai Várban kezdődik! A tavaszi, belvárosi rendezvény után ősszel ismét Budapest egyik legimpozánsabb helyszíne ad otthont a Pálinka- és Kolbászfesztiválnak. A fesztivál idén nem csupán egy országot, hanem egy egész térséget lát vendégül. A Karib-szigetek hangulata programokban és különleges ételek formájában is visszaköszön majd. Hangsúlyosak lesznek továbbá a térségből származó koktélok, amelyek alapjául minden esetben a rendezvény vendégpárlata, a rum szolgál majd. A vállalkozó kedvűek akár saját pálinkát is készíthetnek a Rézangyal standjánál. A blendelő kurzus során a résztvevők négyféle szilvapálinkából alkothatják meg saját házasításukat, amelynek illatát, ízét és alkoholfokát is maguk állíthatják be. A gasztronómiai kirándulást ezúttal huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, bor- és sajttermelő biztosítja.

Kattints a részletekért!


III. Tapolcai Pisztráng- és Borfesztivál, Tapolca – október 4–6.

Halra magyar, halra bor!

A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, a 3. Pisztráng- és borfesztiválon. Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása egyébként is szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" – tartja egy latin mondás. A fesztiválon olyan különlegességeket kóstolhatunk, mint például a ropogós tapolcai pisztráng, a bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztráng vagy az erdélyi módon kukoricadarával sült ropogós tapolcai pisztráng.

Kattints a részletekért!


Borhíd Fesztivál és Borünnep, Esztergom – október 4–6.

Hagyományteremtő borünnep Esztergomban.

A hazai borturizmus méltánytalanul elkerülte ez idáig Esztergomot. Ezt azonban az október 4–6-ai Borhíd fesztivál és borünnep pótolja, melynek célja, hogy a nemes nedű Esztergommal, a kultúrával és a gasztronómiával is össze legyen kötve. Az első alkalommal megrendezésre kerülő Borhíd Fesztivál és Borünnep remek borokkal, finom ételekkel és változatos zenei programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az eseményen fellép a Magna Cum Laude, a Supernem, a Belga, a Magashegyi Underground, a Maszkura, a Tücsökraj és a Budapest Bár.

Kattints a részletekért!


Villányi Vörösbor Fesztivál, Villány – október 4–6.

Villány a bor városa.

Villány legnagyobb rendezvénye, amely során a gasztronómia, a valódi értéket képviselő kézművesség, a kulturális programok és a zene karöltve, a vörösbor égisze alatt, egy különleges élményt tartogatnak mindenki számára. A borvidék legnagyobb találkozóját október első hétvégéjén rendezik. Péntektől vasárnapig zajlanak majd az események: pincészetek bemutatói, szüreti felvonulás, táncbemutatók, hagyományőrző programok és koncertek. A villányi Városháza előtti pedig a főtértől a pincesorig haladva, közel húsz pincészet, pavilonokban kínálja borait, és a kóstolást a pincesoron is érdemes folytatni.

Kattints a részletekért!

Címlapról ajánljuk

További cikkek