6 apró trükk, amivel napokon keresztül puhák maradnak a süteményeid

A téli időszakban, karácsony táján egyre többször sütünk süteményt, az ember pedig minél tovább szeretné élvezni a házi finomságok ízét, puhaságát. Mutatunk 6 trükköt, amivel te is frissen tarthatod a sütiket!(x)

Karácsony közeledtével és a téli hideg beköszöntével egyre többet főzünk és sütünk otthon. Legyen szó egy finom krémes süteményről, egy tortáról vagy egy nagy kosárnyi pogácsáról, mindannyian szeretnénk, ha ezeknek a finomságoknak az íze és az állaga is napokig ugyanolyan lenne, mint amikor kivettük a sütőből.

Tény, hogy azok a sütemények, amelyek például tojássárgáját, vajat, tejfölt, joghurtot vagy barna cukrot tartalmaznak, egészen sokáig képesek puhák maradni, viszont az is tény, hogy a legtöbb sütemény azonnal elkezd száradni, ahogy kikerül a sütőből. Nem mindegy azonban, hogy a száradást már egy fél nap elteltével érezzük, vagy csak három-négy nap után.

Mutatunk most néhány trükköt, amelyet sütés előtt, közben és még a desszertek elkészülte után is bevethetsz azért, hogy a sütemények még napokig frissek maradjanak!

1. Használj egy kis barna cukrot!

Csak két evőkanál cukor a süteménybe, és a tészta puhasága azonnal garantált. A barna cukor képes megtartani a nedvességet glükóz- és fruktóztartalma miatt. Ha a pogácsát nem is, az édes süteményeket bármikor feldobhatod egy kevés barna cukorral, a puhaságot már az első harapás alkalmával érezni fogod!

2. Tárold a sütiket egy fél szelet kenyér mellett!

Ha egy nagy tálca krémest nem is, de néhány süteményt fogyasztás után fóliába csomagolunk vagy egy jól lezárható zacskóba teszünk. Ilyenkor érdemes egy fél szelet kenyeret is a csomaghoz raknod, a sütik ugyanis magukba szívják a kenyérből a nedvességet, így pedig puhábbak lesznek. Csak egy fél szeletet használj, a túl sok kenyér ugyanis lehet, hogy túlpuhítja a süteményeket.

3. Ne süsd túl a sütiket!

Sütemények készítése közben minden instrukciót szigorúan be kell tartani, igaz ez a sütési idő hosszúságára is. Ha egy sütemény a kelleténél tovább sül, a tészta veszít nedvességtartalmából, és kiszárad.

4. Inkább legyen duci, mint lapos

Bár a soklapos süteményeknél ez a trükk nem annyira ajánlott, ha például mézeskalácsot, amerikai csokis süteményt vagy egy finom csokis pöfeteget készítesz, a sütőre fektetett nyers tésztát nem érdemes nagyon kinyújtani, ellaposítani. Inkább maradjanak kicsit gömbölyűbbek, ducibbak, így középen puhábbak maradnak (ne aggódj, nem lesznek nyersek, ha betartod a sütési időt).

5. Zacskózz, fóliázz, de figyelj oda, hogyan!

A bezacskózás mindig segít puhán és frissen tartani a süteményeket, lényeges azonban, hogy amennyire lehet, szorítsd ki a legtöbb levegőt a zacskóból, majd jól zárd le a csomagolást, így a levegő nem tudja szárítani a süti tésztáját.

6. Ne tedd a hűtőbe!

Nem kell félni, senkinek nem fog fájni a hasa, ha a süteményeket szobahőmérsékleten hagyjuk, így még mindig puhábbak maradnak, mintha hűtőben tárolnánk őket. Télen a legtöbb lakás átlag hőmérséklete nem haladja meg a 22-23°C-ot, ha becsomagolva tároljuk a finomságokat, a konyhapulton tárolva még napokig puhák maradnak.

Szezonális alapanyagok és sütemények az ALDI termékkínálatában ITT!

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek