5 tuti jó (és olcsó) hely, ahol igazi kínai kaját kóstolhatsz Budapesten - bőven túl a belvárosi büféken

Szerinted Magyarországon nincs kínai negyed, és külföldre kell menni autentikus kínai konyháért? Akkor ez a cikk neked szól, mert most mutatunk neked pár tuti jó helyet!

Kevés dologért lelkesedek, és még kevesebb dolgot nevezek kedvencemnek. Viszont az ázsiai konyháért oda meg vissza rajongok, és ha megkérdik, mi a favorit azon belül, egyértelműen az a válaszom, hogy a kínai!

Nem akarok belemenni teljesen felesleges okoskodásba, miszerint ez a régió is mennyi variációt rejt magában a szecsuánitól elkezdve a kantoniig - a lényeg, hogy ha szeretnél túllépni a (sajnos) magyar szájízre finomhangolt kínai büfék világán, és autentikus megfejtésekre vágysz, ahol úgy érezheted magad, mintha a messzi Ázsiában étkeznél, akkor mutatunk neked pár helyet:

A fentebb már említett kínai negyed nem máshol, mint Kőbányán, a Monori Centerben található – még ha kevésbé menő is, mint mondjuk San Franciscoban. A legjobb kínai kajáldák az országban szerintem itt találhatóak, de ha például napszemüveget vennél olcsón nagy tételben, akkor is jó helyen jársz.A következő helyek között nincs rangsorolás, mert igazából mindegyik más miatt zseniális. Van, ahol a levesek jók, a másiknál minden más, kivéve a levesek, a harmadik pedig egyenesen pazar, de cserébe baromi drága…és olyat is láttunk, ahol az étlapon összvissz 4 fogás van, de azok tényleg csodásak!

1. HeHe

Az első, amit akár a kedvencemnek is hívhatnék, mert ide járok a legtöbbet, az a HeHe.A hely híres 2-féle leveséről, amikhez frissen gyúrják a tésztát, ennek ellenére nem ezzel lopták be magukat a szívembe, hanem minden mással. A borsos marhától kezdve az örök kedvenc sült császárhúsig vagy a kihagyhatatlan „rice cakes” tésztáig, ami vegánnak tűnhet, de persze azért van benne kevés kis szalonna is. Nagyon helyes! Az árak alacsonyak, a választék pazar, és ha tudsz picit kínaiul, kérhetsz mást is a magyar étlapon kívül. Így jutottam életem egyik legfinomabb hideg pacalsalátájához, ami ugyan a magyar étlapon nem szerepel, de igazából kapható.

HeHe - a tökéletes választás

2. Hong Kong

A másik hely, ami a HeHe szomszédságában van közvetlenül, az a Hong Kong. Itt is egészen autentik a hangulat, mert nézheted a CCTV-t, vagy hallgathatod, ahogy video-chatelnek a másik asztalnál, komolyabb hangszinten. Ha jó levesre vágyunk, akkor mindig ide jövünk. Kétféle levesük van, és az a helyzet, hogy húsadagban mindkettő komolyabb hosszokat ver rá egy átlagos vietnámi phore…Az egyik egy csípős marhás leves, amiben hatalmas kocka sült marhahúsdarabok vannak frissen főtt tésztával, pakchoi-jal, yamgyökérrel, csillagánizzsal. A másik leves pedig sült darált marhahúsos, az előbbi setuppal.

Hong Kong - ha levesre vágynál TOP!

3. Dabao Jiaozi

Kalandozzunk tovább: ha vágynál egy jó kis dumplingra, azaz gyozara vagy jiaozira, magyarul húsos batyura, amit bambuszpárolóban gőzöltek, erre jó megfejtés a Dabao Jiaozi.Itt az étlap minden átlag 100 oldalas kínai étlapnak ellent mond, mert csak 4 fogás van rajta. Ehetsz húsos batyukat, meg kérhetsz hideg, marhahúsos-szószos tésztasalátát is. A szószról egyébként sajnos fogalmam sincs, mi lehet, mert az osztrigaszósztól kezdve a teriyakiig bármit bele tudok látni. Ja nem mondtam még? Itt is fillérekbe kerülnek a csodás falatok, hát ezzel kell együtt élni.

DaBao Jiaozi - lájkolgatod a batyukat? Itt megteheted!

4. Shandong

A nem versenyünk utolsó olcsó tagja – sőt, talán a legolcsóbb hely a mezőnyben - a Shandong kínai büfé, ami utal a konyha régiójára, azaz shandongi. Ez a hely nem a Monori Centerben van, hanem egy utcával arrébb, ráadásul úgy el van dugva, mint húsvétkor a csokitojás, de érdemes felkutatni. Itt mindenki a serpenyős kajákra utazik, ami kis gázégőn rotyog az asztal közepén. Viszont mi, balgák ezt még sose próbáltuk ki, ellenben nagyon finom „malacsegglyukát” ettem itt.Bár én lennék ilyen vicces, de a felszolgáló hölgy nevezte így kedvesen. És mindenképp a sztorihoz tartozik, hogy ezért a kajáért komoly szájkaratét kellett vívnom, mert egyszerűen képtelen volt elhinni, hogy én a magyar gyomrommal ilyet akarok. Idézem: „kínai gyomor szereti, magyar nem!”. Nem hittem neki, és kipróbáltam (és ízlett is), de mondjuk tudtam, mire kell számítanom, hisz gyerekkoromat az évszakok szerinti disznóvágás határozta meg. Itt amúgy nem csak étlapról tudsz választani, hanem pultból is. Ja, és ez a legolcsóbb hely a környéken!

Shandong - a legolcsóbb, de mégis ár-teljesítmény győztes!

5. Spicy Fish

Elérkeztünk a hivatalosan is „legjobb” helyig, ami a Spicy Fish. Viszont akármennyire is rettentően hiperszuper jó, maximum évente egyszer-kétszer látogatok el ide, mert kicsit sem olcsó. De a kaják cserébe fenomenálisak, szóval mindenkinek érdemes kipróbálnia, legalább a viszonyítás kedvéért. Itt bármit kóstoltam, minden zseniális volt – én főleg a csípős belsőségekért rajongtam a leginkább, ami marhaszív, nyelv és pacal képében került elém, de azt hallottam Pesten, hogy az egészben főtt/sült ponty is megér egy misét. Next time!

Spicy Fish - jó hát ez drága, de az élmény megfizethetetlen!

Szóval mindent egybevetve, a Monori Center igazi kínaikaja-atombomba Budapesten, ha viszont valamilyen érthetetlen oknál fogva mégis kihagynád, akkor várakozz nyárig, és próbáld ki az ízeket a hagyományos kínai pop-up piac keretében, szintén itt a helyszínen - voltunk ott is, isteni.Ni hao, ott tali!

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Egy nap alatt körbeettük és bringáztuk a balatoni kiskört - ide menjetek Ti is habzsi-dőzsizni

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek