Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 praktikus tanács, ha tengeren túlra utazol

Hosszabb utazások előtt semmiképp se hagyd ki a felkészülést - tudjuk, legszívesebben azonnal indulnál, de megéri rászánni egy kis időt, hogy semmi meglepetés ne érjen. (x)

Ha tengeren túlra utazol, illik kicsi időt rászánni az adott ország felderítésére neten, útikönyvekből, ismerősöktől, hivatalos oldalakról - a saját utad lesz kellemesebb, hidd el, ha tudatosabban vágsz neki. Ott majd persze lehetsz spontán, de hasznos, ha tudod, hova mész.

1. Térképezz fel mindent!

Olvass előre az ország kultúrájáról, vallásáról, szokáisaról. Tudd meg, hogyan illik felöltözni, hogy ne legyenek kínos percek, járj utána, kell-e oltás, és írd össze a fontosabb, számodra érdekes látnivalókat, hogy mit és hol szabad enni és hol nem, vagy hogy a csapvíz iható-e.
Ha pedig lustálkodósabb típus vagy, aki szeret sodródni az árral, de aktívan és szervezetten töltené az útját, az utazási irodákat neked találták ki - add át a szervezést a profiknak!

+ Pro tipp: a konzuli szolgálat oldalán minden országról megtudhatod a speciális követelményeket

2. A rettegett jetlag

Ha több időzóna között repülsz rövid időn belül, az időeltolódás a szervezetedet és a bioritmusodat is rettentően megviseli - ez a diszkomfortérzet a jetlag, tünetei a fejfájás, alvászavar, fáradság.  Az orvosok az aktivitást, mozgást javasolják ilyenkor, és pár nap alatt magától elmúlik. Neked van tipped ellene? Naomi Campbell például sófürdőzik, hogy teste átálljon, Kim Kardashian a saját selyempárnára és yogi teára esküszik, Jessica Alba pedig sok-sok kókuszvizet iszik ilyenkor.

3. Érvényes az útleveled, személyid?

Amikor a reptéren maradsz, mert ott derül ki, hogy lejárt az útleveled/személyid, az nem vicces. Mindig tájékozódj előre ez ügyben - legyen ez az első gondolatod, hogy kényelmesen, még itthon kijárhasd az okmányirodák útvesztőjét, ha kell. Az utolsó pillanatban nagyon kellemetlen és drága sürgősségivel intézni a papírokat - a konzuli infók itt is segítenek!

4. Biztosítsd magad!

Sokan nem veszik elég komolyan, de ha a nyaralás alatt baleset ér téged vagy a családod egyik tagját, és orvosi kezelésre van szükségetek, ha ellopják a poggyászod, a kocsid, muszáj, hogy legyen biztosításod - főleg a hosszabb, tengerentúli utaknál nem elhanyagolandó, de rövid utazás során is eshet baj, higgyétek el! Tájékozódjatok innen.

5. Autóbérlés

Ha nem egy zsúfolt, parkolásképtelen és gyalog vagy tömegközlekedéssel könnyen bejárható városba mentek (ahol effektíve árthat egy autó), hanem tágasabb, nagyobb távolságokat átívelendő tereket, városokat, esetleg egy szigetet akartok bejárni, béreljetek autót! De legyen jogosítványotok, tartsátok szem előtt a szerződést, a kauciót, amit le kell rakni első nap, az autó állapotát és az üzemanyagkezelés feltételeit, a biztosítást vagy a helyi közlekedési szokásokat.

Ha azt szeretnéd, hogy mindent elintézzen helyetted egy utazási iroda, hogy Te csak élvezhesd a gyönyörű tájakat és kultúrát, akkor itt egy helyen, mindent megkaphatsz!

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!