Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 különleges máltai látványosság, amire érdemes „felfigyelni”

A szigeteknek figyelemre méltó történelme, kultúrája, építészete és konyhája van. Most egy pár érdekességre hívjuk fel a figyelmeteket, ezeket nézzétek meg Máltán! (x)

Annyi élmény ér bennünket a szigeten járva, hogy nehéz észrevenni az apróbb építészeti csemegéket, mert a sok grandiózus látnivaló mellett olykor szinte észrevehetetlenek maradnak. Pedig érdemes őket szemügyre venni! Élesítsék kameráikat és fedezzék fel Málta rejtett különlegességeit!

Mókás kopogtatók

A máltai ajtóknak van egy nagyon különleges tulajdonságuk – a kopogtatójuk. Néhány kopogtató egész cizelláltan díszített remekmű, míg mások jóval egyszerűbbek. Mindenféle formájú és méretű kopogtatót megfigyelhetnek, amelyek közül néhány jellegzetesen máltai, például halat vagy épp máltai keresztet mintáznak.

Falfülkés szentek az utcán

A hagyomány, melynek köszönhetően szinte minden utcasarkon falfülkéket alakítottak ki, a római időkre datálható. Később keresztény szentek kerültek a római istenek helyére, és ezeket gyakran díszítették, megvilágították. Ezzel tisztelegtek a szenteknek és este fényt is adtak az utcán. Némelyik csak egyszerű szent ábrázolás, míg mások teljesen élethűek, életnagyságú szobrok.

Valletta szökőkútjai

A johannita lovagok időszakában Wignacourt Nagymester megalapította a Wignacourt vízvezetéket, amely ivóvízellátást biztosított Vallettának Dingli és Rabat természetes forrásaiból. Számos kis szökőkút épült a városban és környékén, Florianaban. A legtöbbet máltai és gozoi mészkőből faragták.

Vallásos plakettek

A vallási témájú kis táblácskák főként az idősebb házak főbejáratai mellett láthatók, és talán a legszebbek Rabatban illetve Mdinában. Málta vallásos nemzet, ezért ezek a táblácskák bibliai jeleneteket és szenteket ábrázolnak, és azt hirdetik, hogy a szentek megvédik a házat és lakóit a gonoszságtól. Igaz, vagy sem, az itt élők teljes szívvel hiszik!

Összekötő boltívek

Jó néhány „Sóhajok hídja” szerű boltív látható a szigetek különböző településein, főként Vallettában, Mdinában és Birguban, az ú.n. Három Városban. A legtöbb csak a közeli épületek összeköttetését biztosította, megkönnyítve a kiszolgálás hatékonyságát. Bármire is a használták őket anno, a lényeg, hogy gyönyörűek!

A fapadosok egész évben közlekedő Budapest – Málta és az áprilistól debütáló Debrecen – Málta járatainak köszönhetően Málta és testvérszigete Gozó egész évben elérhető közelségben várják a felfedezni vágyó utazókat.

Ne feledjétek, nézzetek felfelé is, ne csak a lábatok elé! Irány Málta, kattints ide!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!