24 féle finomlisztet tesztelt a Nébih

Búzafinomliszteket ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a Nébih szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. A Nébih ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal. A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hisz – figyelembe véve a liszt felhasználási módját – ezt a terméket minden esetben hőkezeljük a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. 3 búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az eredményeket összefoglalva

5 termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást a Nébih, melyek alapján összesen mintegy 800.000,- Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek.

A Szupermenta terméktesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsorolták, hanem csoportosították a vizsgált termékeket. A magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportokba sorolhatóak a búzalisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett.

Az A2-es csoportba a következő termékek kerültek: Nagyi Titka, Göböli, Szabó Malom (ennek a lisztnek magas volt a penészgomba tartalma), Tesco Value

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek