2014 lett az olívaolaj fekete éve

A klímaváltozásnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb lett az idei termés a legnagyobb olívatermelő országokban, ez pedig a pénztárcánkat is érinteni fogja.

Szomorú hír a mediterrán diéta híveinek: az idei szezonban mindenhol meglehetősen szűk mennyiségben termett az olíva, ami azt jelenti, hogy fogyasztói ára hamarosan megemelkedik.

Andalúziában a szárazság tette tönkre az idei szüretet, az olaszországi Puglia olajfáit egy bizonyos xylella fastidiosa nevű baktérium támadta meg, míg Toszkánában olívabogyók milliói pusztultak el a muslicáknak köszönhetően. Mindezek mellett jégesők, viharok és árvizek voltak még a felelősei annak, amit az olasz La Reppublica című lap csak "az olasz olívaolaj fekete évének" nevezett.

Olvastad már?

Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Akad azonban ország, amelyet nem kísért ekkora balszerencse: Görögország például idén a kétszeresét termelte meg tavalyi olívamennyiségének, Tunézia pedig a háromszorosát a 2013-as szüretnek. Hozzá kell tenni azonban, hogy e két országnak 2013-ban szokatlanul alacsony volt az olívatermése, így mondhatni, hogy a mennyiségeik idén kerültek vissza a normálishoz.

Spanyolország és Olaszország viszont a világ olívatermésének kétharmadát adja. Ennek megfelelően főként e két ország terméshiánya lesz okolható az utóbbi 15 év legalacsonyabb olívaolaj-termelésének.

Hogy ezt számokban is lássuk, Spanyolország tavaly 1.780.000 tonna olívatermést produkált, Olaszország 461.200 tonnát, Görögország 131.900-at, Tunézia pedig 70.000 tonnát. Idén ez a mennyiség Spanyolországban 825.700 tonnára zuhant, Olaszországban 302.500-ra, Görögországban viszont felugrott 300.000 tonnára, Tunéziában pedig 260.000-re.

A spanyolországi termelés így 54%-kal esett vissza, az olasz termelés pedig kevesebb mint harmadára. Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy a következő néhány hónapban 30%-kal fog növekedni az olasz olívaolaj ára, amely néhány régióban már így is a duplája volt a tavalyiakhoz képest. Ezzel együtt a görög olívaolaj ára jelentősen mérséklődött.

Szakértői vélemények szerint az ideihez hasonló fekete esztendők egyre többször fognak előfordulni a klímaváltozásnak köszönhetően, hiszen az jelentősen befolyásolja a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokat.

Az olívarajongók számára tehát a legfontosabb most az lehet, hogy spájzoljanak be a boltokban található olívakészletekből, különösen az extra szűz olívaolajból, hiszen rövid időn belül nagyot fognak ugrani szeretett termékeink árai.

Olvastad már?

Olajozott finomságok

(via Quartz)

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.