2014 lett az olívaolaj fekete éve

A klímaváltozásnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb lett az idei termés a legnagyobb olívatermelő országokban, ez pedig a pénztárcánkat is érinteni fogja.

Szomorú hír a mediterrán diéta híveinek: az idei szezonban mindenhol meglehetősen szűk mennyiségben termett az olíva, ami azt jelenti, hogy fogyasztói ára hamarosan megemelkedik.

Andalúziában a szárazság tette tönkre az idei szüretet, az olaszországi Puglia olajfáit egy bizonyos xylella fastidiosa nevű baktérium támadta meg, míg Toszkánában olívabogyók milliói pusztultak el a muslicáknak köszönhetően. Mindezek mellett jégesők, viharok és árvizek voltak még a felelősei annak, amit az olasz La Reppublica című lap csak "az olasz olívaolaj fekete évének" nevezett.

Olvastad már?

Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Akad azonban ország, amelyet nem kísért ekkora balszerencse: Görögország például idén a kétszeresét termelte meg tavalyi olívamennyiségének, Tunézia pedig a háromszorosát a 2013-as szüretnek. Hozzá kell tenni azonban, hogy e két országnak 2013-ban szokatlanul alacsony volt az olívatermése, így mondhatni, hogy a mennyiségeik idén kerültek vissza a normálishoz.

Spanyolország és Olaszország viszont a világ olívatermésének kétharmadát adja. Ennek megfelelően főként e két ország terméshiánya lesz okolható az utóbbi 15 év legalacsonyabb olívaolaj-termelésének.

Hogy ezt számokban is lássuk, Spanyolország tavaly 1.780.000 tonna olívatermést produkált, Olaszország 461.200 tonnát, Görögország 131.900-at, Tunézia pedig 70.000 tonnát. Idén ez a mennyiség Spanyolországban 825.700 tonnára zuhant, Olaszországban 302.500-ra, Görögországban viszont felugrott 300.000 tonnára, Tunéziában pedig 260.000-re.

A spanyolországi termelés így 54%-kal esett vissza, az olasz termelés pedig kevesebb mint harmadára. Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy a következő néhány hónapban 30%-kal fog növekedni az olasz olívaolaj ára, amely néhány régióban már így is a duplája volt a tavalyiakhoz képest. Ezzel együtt a görög olívaolaj ára jelentősen mérséklődött.

Szakértői vélemények szerint az ideihez hasonló fekete esztendők egyre többször fognak előfordulni a klímaváltozásnak köszönhetően, hiszen az jelentősen befolyásolja a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokat.

Az olívarajongók számára tehát a legfontosabb most az lehet, hogy spájzoljanak be a boltokban található olívakészletekből, különösen az extra szűz olívaolajból, hiszen rövid időn belül nagyot fognak ugrani szeretett termékeink árai.

Olvastad már?

Olajozott finomságok

(via Quartz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek