2014 lett az olívaolaj fekete éve

A klímaváltozásnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb lett az idei termés a legnagyobb olívatermelő országokban, ez pedig a pénztárcánkat is érinteni fogja.

Szomorú hír a mediterrán diéta híveinek: az idei szezonban mindenhol meglehetősen szűk mennyiségben termett az olíva, ami azt jelenti, hogy fogyasztói ára hamarosan megemelkedik.

Andalúziában a szárazság tette tönkre az idei szüretet, az olaszországi Puglia olajfáit egy bizonyos xylella fastidiosa nevű baktérium támadta meg, míg Toszkánában olívabogyók milliói pusztultak el a muslicáknak köszönhetően. Mindezek mellett jégesők, viharok és árvizek voltak még a felelősei annak, amit az olasz La Reppublica című lap csak "az olasz olívaolaj fekete évének" nevezett.

Olvastad már?

Olívaolaj: a mediterrán kultúra ajándéka

Akad azonban ország, amelyet nem kísért ekkora balszerencse: Görögország például idén a kétszeresét termelte meg tavalyi olívamennyiségének, Tunézia pedig a háromszorosát a 2013-as szüretnek. Hozzá kell tenni azonban, hogy e két országnak 2013-ban szokatlanul alacsony volt az olívatermése, így mondhatni, hogy a mennyiségeik idén kerültek vissza a normálishoz.

Spanyolország és Olaszország viszont a világ olívatermésének kétharmadát adja. Ennek megfelelően főként e két ország terméshiánya lesz okolható az utóbbi 15 év legalacsonyabb olívaolaj-termelésének.

Hogy ezt számokban is lássuk, Spanyolország tavaly 1.780.000 tonna olívatermést produkált, Olaszország 461.200 tonnát, Görögország 131.900-at, Tunézia pedig 70.000 tonnát. Idén ez a mennyiség Spanyolországban 825.700 tonnára zuhant, Olaszországban 302.500-ra, Görögországban viszont felugrott 300.000 tonnára, Tunéziában pedig 260.000-re.

A spanyolországi termelés így 54%-kal esett vissza, az olasz termelés pedig kevesebb mint harmadára. Elemzők szerint mindez azt jelenti, hogy a következő néhány hónapban 30%-kal fog növekedni az olasz olívaolaj ára, amely néhány régióban már így is a duplája volt a tavalyiakhoz képest. Ezzel együtt a görög olívaolaj ára jelentősen mérséklődött.

Szakértői vélemények szerint az ideihez hasonló fekete esztendők egyre többször fognak előfordulni a klímaváltozásnak köszönhetően, hiszen az jelentősen befolyásolja a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatokat.

Az olívarajongók számára tehát a legfontosabb most az lehet, hogy spájzoljanak be a boltokban található olívakészletekből, különösen az extra szűz olívaolajból, hiszen rövid időn belül nagyot fognak ugrani szeretett termékeink árai.

Olvastad már?

Olajozott finomságok

(via Quartz)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...