Az egyik vélemény szerint a húspogácsát csak egyszer szabad megfordítani, mások állítása szerint a forgatások száma nem ront az ízélményen. Egyesek ragaszkodnak a szobahőmérsékletű tojásokhoz süteménysütéskor, mások nem. Mindenkinek meg kell találnia a saját konyhai szabályait, vannak azonban a rendszerben egyetemes igazságok, amelyek közül most bemutatunk tizenegyet, hogy konyhaművészetünket a csúcsára járassuk.
Kezdjük az alapoktól
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/qU/fq/rG4r885REsdCYb8iuzHJyruuy8W2xvRNrCrIZEIF.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=4470c548468ebe22b0af709b240da030)
Vagyis készítsünk el mindent magunk - legalább egyszer. Gyártsunk házi vajat, a bolti helyett készítsük el otthon a tésztát, vagy hagyjuk a leveskockát, és főzzük magunk az alaplevet.
Barátkozzunk a mozsárral
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/hc/gc/uz4IBB5S8jRufgRV7LKFCZwApbPTn6QF1AiDX5po.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=d0a82684e52e8f1faffdc2b26548ba42)
Első hallásra talán tehernek tűnik minden egyes alkalommal elővenni a mozsarat és magunk megőrölni a fűszereket, de ha egyszer megtapasztaljuk a különbséget az íz- és illatélményben, garantáltan nem fogjuk többet látogatni a fűszerpolc őrölt részlegét.
Kóstoljunk!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/WM/pO/MbmVGauamLlUKBTGIIMXBVwZjQaPzdnSJF1J5a75.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=2a039cc1746deb5e273486b1f3915046)
A legjobb - és egyetlen - módja annak, hogy ellenőrizzük a készülő étel minőségét. Minden esetre óvatosan a nyers tojással készült ételek kóstolgatásával!
A friss mindig jobb
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/FQ/AD/9PltV6Q4oTJzvxa4YBz8RGijptfEh5OPfmHx7FZI.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=71927ffe15bd0510c6032f8c9a8ee8e8)
Legyen szó leheletről vagy fűszerről - szárítottak helyett ha tehetjük, tartsunk friss fűszert a lakásban vagy a kertben!
Vállaljuk a kihívást
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Hp/UY/khGgxAzSR9x2Pwnr8DeqDdarj0nVBvaf8ewwDjLD.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9f04883adfccfd8523569706c6e44f20)
Igen, fogjunk bele nehéz(nek tűnő) receptek elkészítésébe is. Lehet, hogy elrontjuk egyszer vagy százszor, de végül úgyis nyerünk. Ha mást nem, tapasztalatot.
Ne sajnáljuk a csokoládét
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/KK/3a/gJuweXpVT9qzTpyULpBuLOdQmhaJz3TkDe8O87ua.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=9d0240b64b6568e943f11d48e584f828)
… és a rá költött összeget sem. Minőségi csokoládéból minden finomabb.
Vajat a tojásnak
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ze/HI/N6bWtKW1dMHmS6yQJN7aWASRKy4eqPlpUU06SZ70.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=727f7c83e48f9a51df55a744512edd19)
A vajban sült tojás sokkal finomabb. Tényleg!
Ízesítések és aromák
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Da/3l/cQk2hmrVH2ZSZedFwDVMYc9lyEzjldzEu9DUTW3A.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=d361f65d5df365be47e9ed749e9ea8f7)
Ízesített szörpök és vanília aroma? Dehogy. A végeredményen úgyis érezni fogjuk a különbséget, több magyarázat nem kell.
Julia jobban tudja
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/h7/Ej/dpi9ExCYAU8UazHAMCTEpcRRFyhVFPv0zkMCc5dq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b13d4b17b20cd91fac127032541d1d88)
A közismert amerikai szakács és író, Julia Child szerint zsírban van az élvezet. Ami annyit tesz, hogy ha ízt akarunk adni az ételnek, ne spóroljunk a zsíron.
Nem mindig a teljes kiőrlésű a legjobb
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/tz/wm/RSxOXTrPPzil0UdPTt5sXJdCGty0tDnTpZWpWdhS.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=eac86f1728c712b095fc38bf379eaf60)
Pizza vagy tészta teljes kiőrlésű lisztből? Nem! Vannak ételek, amiknek a fehér liszt adja meg lelkét.
Ne habozzunk habozni
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/3n/g9/BWlTtsZLseT92FMNoBigOTkcF0Zhnv6v1tIYcy0l.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=027e2b7f0efefef27dd91e0b0e383e2d)
Ha tehetjük, készítsük el otthon a tejszínhabot az édességhez, kávéhoz. Össze sem hasonlítható a bolti, flakonos társaival. Garantáltan szerzünk vele néhány elismerő hümmögést.
És neked mi a filozófiád a konyhában?
(via Huffington Post)