11 nagy ételigazság

A konyhaművészet terén mondhatni elég sok a "fehér zaj." Mindenkinek van véleménye arról, mit és hogyan kell csinálni, és általában mindenkinek más. 

Az egyik vélemény szerint a húspogácsát csak egyszer szabad megfordítani, mások állítása szerint a forgatások száma nem ront az ízélményen. Egyesek ragaszkodnak a szobahőmérsékletű tojásokhoz süteménysütéskor, mások nem. Mindenkinek meg kell találnia a saját konyhai szabályait, vannak azonban a rendszerben egyetemes igazságok, amelyek közül most bemutatunk tizenegyet, hogy konyhaművészetünket a csúcsára járassuk.

Kezdjük az alapoktól

Vagyis készítsünk el mindent magunk - legalább egyszer. Gyártsunk házi vajat, a bolti helyett készítsük el otthon a tésztát, vagy hagyjuk a leveskockát, és főzzük magunk az alaplevet.

Barátkozzunk a mozsárral

Első hallásra talán tehernek tűnik minden egyes alkalommal elővenni a mozsarat és magunk megőrölni a fűszereket, de ha egyszer megtapasztaljuk a különbséget az íz- és illatélményben, garantáltan nem fogjuk többet látogatni a fűszerpolc őrölt részlegét.

Kóstoljunk!

A legjobb - és egyetlen - módja annak, hogy ellenőrizzük a készülő étel minőségét. Minden esetre óvatosan a nyers tojással készült ételek kóstolgatásával!

A friss mindig jobb

Legyen szó leheletről vagy fűszerről - szárítottak helyett ha tehetjük, tartsunk friss fűszert a lakásban vagy a kertben!

Vállaljuk a kihívást

Igen, fogjunk bele nehéz(nek tűnő) receptek elkészítésébe is. Lehet, hogy elrontjuk egyszer vagy százszor, de végül úgyis nyerünk. Ha mást nem, tapasztalatot.

Ne sajnáljuk a csokoládét

… és a rá költött összeget sem. Minőségi csokoládéból minden finomabb.

Vajat a tojásnak

A vajban sült tojás sokkal finomabb. Tényleg!

Ízesítések és aromák

Ízesített szörpök és vanília aroma? Dehogy. A végeredményen úgyis érezni fogjuk a különbséget, több magyarázat nem kell.

Julia jobban tudja

A közismert amerikai szakács és író, Julia Child szerint zsírban van az élvezet. Ami annyit tesz, hogy ha ízt akarunk adni az ételnek, ne spóroljunk a zsíron.

Nem mindig a teljes kiőrlésű a legjobb

Pizza vagy tészta teljes kiőrlésű lisztből? Nem! Vannak ételek, amiknek a fehér liszt adja meg lelkét.

Ne habozzunk habozni

Ha tehetjük, készítsük el otthon a tejszínhabot az édességhez, kávéhoz. Össze sem hasonlítható a bolti, flakonos társaival. Garantáltan szerzünk vele néhány elismerő hümmögést.

És neked mi a filozófiád a konyhában?

(via Huffington Post)

Címlapról ajánljuk

További cikkek