10 energiabomba kávé helyett!

Még mielőtt kávé vagy egy tábla csoki után nyúlnál napközben, hogy felpörgesd az energiacelláid, próbáld ki az alábbi 10 tippet!

Noha a cukor és koffein kétségtelenül megadhatja a löketet a naphoz, illetve annak folytatásához, de a hatás elmúltával fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint korábban. Épp ezért próbáld ki helyettük az alábbi 10 ételt, hogy természetes módon pörgesd fel a szervezeted, és tartsd magad szinten egész nap, ezáltal javítva a hangulatodon, és téve magad még produktívabbá!

Mandula

A mandula tele van E-vitaminnal és magnéziummal, nem mellesleg a legtáplálóbb csonthéjas. Emellett nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaz, amely segít, hogy egész nap fenn tudd tartani az energiaszinted.

Étcsoki

A kakaóban teobromin található, amely ezáltal a csokoládé fő alkaloidja is. Fiziológiás hatása hasonlít a koffeinéhez, amit egyébként kis mennyiségben szintén megtalálunk a kakaóban. Épp ezért általános szabály, hogy minél sötétebb a csokoládé, és minél kevesebb benne a cukor, annál nagyobb energianövelő potenciállal rendelkezik.

Lazac

A lazacban található omera-3 zsírsavak javítják a kedélyállapotot, ezáltal hozzájárulhat a depresszió megelőzéséhez is. Mindez jelentősen javíthat azon, hogy jó kedvvel álljunk elé a napnak és tevékenyen tudjuk elvégezni a napi feladatokat.

Csípős fűszerek

A csípős fűszerek egyik tulajdonsága, hogy felgyorsítják az anyagcserét, ezáltal adva a szervezetnek egy jó adag energialöketet. A csípős paprikában lévő kapszaicin például élénkíti az anyagcserét, és segíti az emésztést.

Limonádé

Persze ne cukorral, hanem ennél sokkal egészségesebben igyuk: fogjunk egy adag ásványvizet, facsarjunk bele egy egész citromot, és tegyünk bele mentalevelet. A víz ugyanis hidratálja és élénkíti a szervezetet, akárcsak a citrom, amely emellett segíti a máj enzimtermelést is. A menta nyugtató hatása pedig segít a kiegyensúlyozottság érzésében, ugyancsak segíti a máj működését, és nyugtatja az emésztést.

Gyömbér

A gyömbér segít megelőzni a gyomorfájást, a hányingert és a fáradtság következtében jelentkező fejfájást is, ráadásul külön ajánlott azok számára, akiknek a kávé miatt jelentkező gyomorbántalmaik vannak. Számos módon használható, akár tea formájában, akár savanyítva vagy reszelve, csípősebb ízesítőként az ételeinkhez.

Levélzöldségek

Vastartalmuknak köszönhetően, amelyek javítják a koncentrációt, sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat. A levertség érzése például fakadhat vashiányból, amit spenóttal kiválóan lehet pótolni, ezen kívül elősegíti a vörösvértestek szaporodását, ami sokat javít a koncentráción. A leveles zöldségek mellett egyébként legjelentősebb növényi eredetű vasforrásaink a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula és a mák, úgyhogy fogyasszuk ezeket is bátran!

Teljes kiőrlésű gabonák

Rengeteg komplex szénhidrátot tartalmaznak, amelyek segítik az egyenletes energiapótlást egész nap. Ha tehát a reggelinket teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy eleget tettünk a nap első löketének.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok több tanulmány szerint is javítják a kognitív funkciókat valamint a szellemi erőnlétet.

Tojás

Nem szükséges nyersen meginni, ahogy a testépítők, azonban oka van annak, hogy fogyasztják, hiszen fehérjében rendkívül gazdag, ami egész napos energiaforrást biztosít, emellett pedig tele van B-vitaminnal is. Ráadásul növeli az izomtömeget - ez a másik ok, amiért a testépítők előszeretettel választják.

(via Business Insider)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!