10 energiabomba kávé helyett!

Még mielőtt kávé vagy egy tábla csoki után nyúlnál napközben, hogy felpörgesd az energiacelláid, próbáld ki az alábbi 10 tippet!

Noha a cukor és koffein kétségtelenül megadhatja a löketet a naphoz, illetve annak folytatásához, de a hatás elmúltával fáradtabbnak érezhetjük magunkat, mint korábban. Épp ezért próbáld ki helyettük az alábbi 10 ételt, hogy természetes módon pörgesd fel a szervezeted, és tartsd magad szinten egész nap, ezáltal javítva a hangulatodon, és téve magad még produktívabbá!

Mandula

A mandula tele van E-vitaminnal és magnéziummal, nem mellesleg a legtáplálóbb csonthéjas. Emellett nagy mennyiségű fehérjét is tartalmaz, amely segít, hogy egész nap fenn tudd tartani az energiaszinted.

Étcsoki

A kakaóban teobromin található, amely ezáltal a csokoládé fő alkaloidja is. Fiziológiás hatása hasonlít a koffeinéhez, amit egyébként kis mennyiségben szintén megtalálunk a kakaóban. Épp ezért általános szabály, hogy minél sötétebb a csokoládé, és minél kevesebb benne a cukor, annál nagyobb energianövelő potenciállal rendelkezik.

Lazac

A lazacban található omera-3 zsírsavak javítják a kedélyállapotot, ezáltal hozzájárulhat a depresszió megelőzéséhez is. Mindez jelentősen javíthat azon, hogy jó kedvvel álljunk elé a napnak és tevékenyen tudjuk elvégezni a napi feladatokat.

Csípős fűszerek

A csípős fűszerek egyik tulajdonsága, hogy felgyorsítják az anyagcserét, ezáltal adva a szervezetnek egy jó adag energialöketet. A csípős paprikában lévő kapszaicin például élénkíti az anyagcserét, és segíti az emésztést.

Limonádé

Persze ne cukorral, hanem ennél sokkal egészségesebben igyuk: fogjunk egy adag ásványvizet, facsarjunk bele egy egész citromot, és tegyünk bele mentalevelet. A víz ugyanis hidratálja és élénkíti a szervezetet, akárcsak a citrom, amely emellett segíti a máj enzimtermelést is. A menta nyugtató hatása pedig segít a kiegyensúlyozottság érzésében, ugyancsak segíti a máj működését, és nyugtatja az emésztést.

Gyömbér

A gyömbér segít megelőzni a gyomorfájást, a hányingert és a fáradtság következtében jelentkező fejfájást is, ráadásul külön ajánlott azok számára, akiknek a kávé miatt jelentkező gyomorbántalmaik vannak. Számos módon használható, akár tea formájában, akár savanyítva vagy reszelve, csípősebb ízesítőként az ételeinkhez.

Levélzöldségek

Vastartalmuknak köszönhetően, amelyek javítják a koncentrációt, sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat. A levertség érzése például fakadhat vashiányból, amit spenóttal kiválóan lehet pótolni, ezen kívül elősegíti a vörösvértestek szaporodását, ami sokat javít a koncentráción. A leveles zöldségek mellett egyébként legjelentősebb növényi eredetű vasforrásaink a búzakorpa, köles, zabpehely, zabkorpa, száraz hüvelyesek, spenót, petrezselyemzöld, fekete- és vörös ribiszke, dió, mandula és a mák, úgyhogy fogyasszuk ezeket is bátran!

Teljes kiőrlésű gabonák

Rengeteg komplex szénhidrátot tartalmaznak, amelyek segítik az egyenletes energiapótlást egész nap. Ha tehát a reggelinket teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérrel fogyasztjuk, biztosak lehetünk abban, hogy eleget tettünk a nap első löketének.

Áfonya

Az áfonyában lévő antioxidánsok több tanulmány szerint is javítják a kognitív funkciókat valamint a szellemi erőnlétet.

Tojás

Nem szükséges nyersen meginni, ahogy a testépítők, azonban oka van annak, hogy fogyasztják, hiszen fehérjében rendkívül gazdag, ami egész napos energiaforrást biztosít, emellett pedig tele van B-vitaminnal is. Ráadásul növeli az izomtömeget - ez a másik ok, amiért a testépítők előszeretettel választják.

(via Business Insider)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!