1. helyezett: a mézes krémes!

Milyen sütit szeretnétek? Erre a kérdésre az unokáink többnyire annyiféle választ adnak, ahányan vannak. Nálunk sokkal egyszerűbb a helyzet. Legalábbis látszólag…

Szóval, amikor felvetjük a sütikérdést, hosszú műszakra készülhetünk a konyhában, ha mindegyik unokának a kedvében szeretnénk járni. Az egyik pitére, a másik piskótára, a harmadik krémesre vágyik, a negyedik… nem is folytatom.

NoSalty-kérdés: Sok recept a cseh krémesben a mézes tészta helyett piskótát ír. Vajon, melyik az eredeti? Milyen recepteket ismertek még, aminek szerepel a nevében a cseh jelző?

Lássuk, miért egyszerűbb az én helyzetem! Már jó ideje ugyanis unokáim csakis mézes krémest kérnek. Lehet nyár vagy tél, húsvét vagy karácsony, a favorit mindig ez a süti. Szülinapon tortává magasztosul, volt már szív és tulipán formájú – nagy mázli, hogy nem markoló volt a jel az oviban. Teteje eredetileg csokimázas ugyan, de finom és nagyon jól mutat eper- és málnazselével is – ha már tulipánról vagy szívecskéről van szó.

Mindez még nem nagy kihívás. Akkor miért csak látszólag egyszerű a helyzet?

A mézes lapok sütéséig megy minden simán, a maga útján. A krém készítése bonyolítja meg a dolgot. Kétfélét kell ugyanis készítenem. Vagy párhuzamosan főzöm – az nem annyira jó, mert az egyik biztos, hogy odakap vagy csomós lesz – vagy egymás után. Az viszont dupla annyi idő.

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%ADti%20Mari%20nagyi%20a%20m%C3%A9zes%20kr%C3%A9mest!, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }

Igen, azt még nem mondtam, miért a kétféle krém. Nos, mert kisebbik unokám nem jól tűri a tejet és a belőle, vele készült ételeket, süteményeket. Pontosabban, bizonyos tejfehérjéket nem tud megemészteni, így a második változat mindig rizstejes.

Mindkét végeredmény viszont csodálatos, így bátran ajánlom a rizstejjel főzött krémet azoknak, akik tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység miatt nem ehetnek tejet.

Mari nagyi tippje: Aki rizstejjel készíti a mézes krémest, kicsit kevesebb cukorral keverje ki a vajat (vagy margarint), mert a rizstejnek is kissé édeskés az íze.

Még néhány szót a sütemény nevéről: a családunk mézes krémesként vagy cseh krémesként, illetve „bégéné” néven ismeri. Ez utóbbi elnevezéshez némi magyarázat szükséges. Régebben napilapnál dolgoztam, és egy kedves olvasó, B. G.-né, leveléhez mellékelte a receptet, de a két küldemény valahogyan elvált egymástól… A recept viszont remek, jobb, mint a mi régi, családi mézesünké.

Nem szeretnék idegen tollakkal ékeskedni, úgyhogy köszönet a levélírónak! Abban reménykedem, hátha ellátogat a NoSalty-oldalra, és felismeri a receptjét. Kedves B. G.-né, várom jelentkezését!

Oszd meg: Melyik a kedvenc mézes süteményed?

Kellemes karácsonyi mézeskészítést, és boldog ünnepeket kívánok!

Mari nagyi

Mézeskalács készítése az unokákkal

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...