Zserbó Iluskától recept

Zserbó Iluskától
Zserbó Iluskától
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régebben mindig anyukám sütötte a zserbót, most már évek óta én szoktam készíteni. Aki még nem próbálta, az mindenképp álljon neki, nem fogja megbánni...

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Rumos zserbó, diós zserbó szelet, gerbeaud
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk. A liszttel, vajjal, zsírral, porcukorral, rummal, tojásokkal alaposan kigyúrjuk.
  2. 4 részre osztjuk. Zsírozott tepsibe jó vékonyra nyújtjuk az első lapot. Megkenjük lekvárral. A darált diót összekeverjük a porcukorral, és a lekvár tetejére szórunk belőle egyenletesen.
  3. A második és harmadik lappal is ugyanígy járunk el. Az utolsó lapot fogpiszkálóval megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon megsütjük.
  4. Ha kihűlt, tálcára borítjuk, és a tortabevonóval szépen, egyenletesen bekenjük. Száradás után vizes késsel szeleteljük, és várhatjuk a dicsérő szavakat! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 37x22 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 35 583
elküldve: 52
receptkönyvben: 431
elkészítve: 22/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
573 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ilus74
Iluska / ilus74 v, 2015-12-20 13:43

Üdv Angéla!34x24 cm -es tepsiben,persze ez pár centivel eltérhet.....sok sikert neked,és mellé kellemes ünnepet!! :-))

Made01
Made01 cs, 2013-07-18 16:39

Ma megcsináltam ezt a változatot és nagyon finom, puha lett a tészta! Nekem nagyon bejött, igaz, a töltelék arányán változtattam a saját ízlésem miatt, szeretem, ha van benne bőven! :-) Szóval csillagos 5ös! :-))))

ilus74
Iluska / ilus74 szo, 2013-07-20 12:04

Örülök ha ízlik!!Mi is szeretjük a "bő" tölteléket benne.Szép napot! :-))

Misty
Misty v, 2013-02-10 18:42

Kedves Iluska! Ha valaki, hát én antitalentum vagyok, ha sütésről van szó, de mégis annyira megkívántam a zserbót, hogy a recepted alapján belevágtam tegnap. Egyedül voltam, biztos, ami biztos, el tudjam tüntetni a nyomokat, ha mégsem úgy sikerül, hogy tálalható legyen, de nagyon jól sikerült. :) Sütnöm picit tovább kellett, de jól is néz ki, és az íze is olyan, mint amilyennek egy zserbónak lennie kell. (A Párom rögtön rá is vetette magát :))
Nagyon köszönöm a megosztást, további jó sütés-főzést kívánok Neked!

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2013-02-11 11:27

Én pedig a visszajelzést köszönöm,örülök ha ízlik!Szép napokat! :-))

Liebe Anna
Pfanni / Liebe Anna h, 2013-01-14 15:35

Kedves Iluska! Lenne egy kérdésem, hátha Te tudod rá a választ. Miért kell bizonyos tésztákba (pl. linzer, isler, zserbó...) a tojásnak csak a sárgája? Meg szeretném csinálni a zserbót a recepted alapján, de mi van akkor, ha 2 tojássárga + 1 tojás helyett 2 egész tojást teszek bele? Válaszodat várva, köszönettel: Anna

ilus74
Iluska / ilus74 h, 2013-01-14 17:35

Úgy gondolom a tojássárgája,az egy fajta sűrítő anyag,a tojásfehérje pedig keménnyé teszi az ételeket.Ha elkészíted,mindenképp annyi tojást tegyél bele,amennyi adva van. Ha két egész tojás kerül bele,szerintem keményebb lesz a tésztája. :-))

aduhil
aduhil / aduhil p, 2012-12-28 00:18

Kedves Iluska!
En is csak dicserni tudom a receptet! Elkeszitettem karacsonyra egy nagy tepsivel es parom 2 nap alatt elpusztitotta. Ez azt hiszem magaert beszel. Koszonom! :)

delenser
delenser cs, 2012-12-27 21:22

Kedves Iluska! Életem első zserbója kitűnően sikerült, emelve a karácsonyi vacsora fényét. Nagyon szépen köszönöm a receptet, örülök, hogy megtaláltam. További kellemes ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Kati

melinda33
melinda33 v, 2012-12-23 09:14

Kedves Iluska! Nagyon sok zserbót próbáltam , mire a tiedre rátaláltam!! csak annyit tudok mondani, hogy SZUPER recept, isteni finom lett. Köszönöm !! Kellemes Karácsonyt !!

ilus74
Iluska / ilus74 v, 2012-12-23 15:39

Köszönöm!Én másnak is meg írtam,hogy valóban jó recept!Annak örülök,hogy neked is elnyerte a tetszésed.Békés karácsonyt!! :-))

lexyke
lexy / lexyke cs, 2012-12-20 11:43

Szia!
Én annyit szeretnék kérdezni hogy mennyire száraz a tésztája?

zsamail
zsamail sze, 2012-12-19 18:15

Szia,
Most fogok először zserbót készíteni és szeretnélek megkérdezni , hogy meg lehet sütni előtte egy nappal? (25re érkeznek vendégek, de megkönnyíteném a dolgom ha lehet :) Nem szárad ki a tészta?(talán a töltelékből vesz fel annyi nedvességet) gondoltam érdeklődök :) Köszönöm a választ

ilus74
Iluska / ilus74 cs, 2012-12-20 16:30

Üdv!Már aznap is finom,de harmad,illetve -negyed nap is ugyanolyan finom marad.Ha nem sajnálod ki belőle a lekvárt,akkor tuti nem szárad ki,nekem sem szokott.Jó sütögetést!! :-))

ilus74
Iluska / ilus74 k, 2012-12-11 15:11

Üdv!Igen,mikor megsült tálcára borítom,és ami alul volt az kerül felülre,így biztos,hogy sima lesz a felülete.Nem nagyképűség,de állíthatom,hogy isteni finom az íze.Nyugodtan állj neki az elkészítésének,nem nehéz!Sok sikert hozzá! :-))

vcsuka
pussycat / vcsuka k, 2012-12-11 06:17

Kedves Iluska! En meg soha nem sutottem zserbot, de most en is meg akarom probalni. Azt szeretnem kerdezni, hogy amikor kihult es talcara boritod, akkor az alja marad felul es arra teszed a csoki mazt, vagy meg forditod? A kepen nagyon szepek a zserboid, biztos finom is. Tetszik az egyszerusege is. Koszonom szepen!
Udv. Veronika

1699