"Update 1" epertorta recept

"Update 1" epertorta
"Update 1" epertorta
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőm születésnapjára készült, teljesen saját találmány, kísérletezések eredménye. A fiúk is megették, annak ellenére, hogy "Norbis". Sőt, rá sem jöttek.
Ha valakinek nem kenyere ez az Update-dolog, a porédesítőt egyszerűen helyettesítse ugyanannyi mennyiségű kristálycukorral, a Norbi lisztet pedig sima liszttel. 
A leírás alapján bonyolultnak tűnhet, de azért annyira nem az!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Tipp:
A tortát még jobban meg lehet bolondítani, ha a tortalapokat pluszban diabetikus eperdzsemmel is megkenjük.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: nehéz
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejszínes epertorta
Szólj hozzá!

elkészítés

Piskótatészta készítése:


  1. A tojások sárgáját az édesítőporral gépi habverővel habosra, fehéredésig keverjük, a végén hozzáadjuk a vizet is.
  2. A tojások fehérjét – csipet só hozzáadásával – kemény habbá verjük.
  3. A lisztet, sütőport, kakaóport egy edényben elkeverjük, majd apránként, felváltva a felvert tojásfehérjével – óvatosan, apránként, hogy a hab ne törjön – hozzáadjuk a tojássárgához.
  4. Egy 26 cm-es kónuszos (kapcsos) tortaforma alját kivajazzuk, a forma aljába sütőpapírt teszünk, a tésztát beleöntjük, majd közepes lángon 20-25 percig sütjük. Akkor jó, mikor a tészta kezd elválni a falától. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e!)  

Krém készítése:


  1. 500 g epret (figyelem, nem az összes epret!) kicsumázunk, feldaraboljuk, nagyon alaposan leturmixoljuk, majd átszűrjük-passzírozzuk (a magok miatt). Az így kapott lének kb. 4 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. Az eperlével csomómentesen elkeverjük a pudingport, az édesítőt és a zselatint, majd pár perc alatt sűrű krémmé főzzük.
  2. Kb. 20-25 dkg epret (ízlés szerint) kisebb darabokra, vagy cikkekre vágunk.
  3. Miközben az eperkrémünk hűl, kemény habbá verjük a tejszínt, majd amikor már csak langyos az eperkrém, kanalanként, óvatosan beledolgozzuk a tejszínbe.

Összeállítás:


  1. Ezalatt a tészta is kihűlt már, kiszedjük a tortaformából, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, két lapba vágjuk. Az alsó lapot visszahelyezzük a tortaformába. Rákenjük az eperkrém 1/3-át, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta az eperdarabokat, s jöhet a másik 1/3 eperkrém. Ezután ráillesztjük a másik tortalapot és a maradék 1/3 eperkrémmel bevonjuk. Ha jól dolgoztunk, a tortának éppen a tortaforma pereméig kell érnie. Tipp: viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, ne sokat szöszmötöljünk, mert a krém dermed!
  2. Hűtőben pár óra alatt szépen megdermed. Egy kést körbefuttatunk a perem mentén, levesszük a formát.
  3. Elkészítjük a tejszínes bevonót. 4 dl habtejszínt kemény habbá verünk. Egy evőkanál zselatint kevéske tejjel és ízlés szerint édesítőporral, kb. 4-5 ek., felforralunk, és amikor már csak langyos (ez nagyon fontos, mert a tejszínhabunk összeugrik, ha beleöntjük a forró zseletint!), belecsurgatjuk a felvert tejszínbe és keverőlapáttal óvatosan beledolgozzuk.
  4. Most jön a „neheze”: a tejszínhabbal (kb. az összes mennyiség 2/3-ával) bevonjuk a torta oldalát és a tetejét is. A lényeg, hogy gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal, mert a zselatin kötésnek indul és nem lesz szép egyenletes a felület. A maradék tejszínhabot habzsákba töltjük és 12 rózsát nyomunk a torta tetejére. A rózsák mindegyikére egy-egy negyed cikk epret helyezünk.
  5. Táblás csokiból készült csokiforgáccsal a torta közepét megszórjuk. 
  6. A torta oldalát szeletelt mandulával – melyet előzőleg pár perc alatt serpenyőben aranybarnára pirítottunk – ékesítjük.

A csokiforgács készítése:


  1. A csokit egy edényben felolvasztjuk (nem mikróban, mert megég!), majd egy műanyag tálcára vagy egyéb sima felületre öntjük (vágódeszka nem jó, mert a fa beszívja a csokit), eloszlatjuk pár mm vastagra, majd mikor megdermedt, egy nokedliszaggató segítségével forgácsokat gyalulunk belőle. Akkor jó, ha kis hengerszerű forgácsok keletkeznek. Én előre le szoktam gyártani nagyobb mennyiséget, dobozban gyakorlatilag korlátlan ideig eláll.
 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 61 146
elküldve: 2
receptkönyvben: 515
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shasa
Shasa p, 2014-05-09 12:10

Kedves Juci!

Én por alapú édesítő helyett darált xilitet használtam, nem változtattam az arányokon (nem gondoltam bele... :)), de szerencsére pont elég édes lett.
Tényleg észrevehetetlen, hogy diabetikus! Mindenkinek utólag "vallottam be", le voltak nyűgözve (velem együtt).
Nagyon köszönöm a receptet, az eperszezonban biztosan sokszor elkészítem még :)

Csilike
Csilike cs, 2013-03-14 16:52

Szia! Érdeklődnék Norbi liszttel kapcsolatban? Ez a mennyiség 5 kanál bekevert liszt? Fele Norbi Master, fele sima liszt? Mostmár ugye kétféle van :-)) Köszi a választ!!

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág v, 2010-06-13 17:38

óh, mindent lehet helyettesíteni valamivel, ami kevésbé "káros", a legfrissebb kedvencem a "tojás-helyettesítő" olyan receptekbe, amibe csak kötőanyagként van szükség tojásra: 1 ek lenmag porítva, 1 ek vízzel elkeverve, pár percig állni hagyva = 1 nagy tojás. :) természetesen vannak olyan receptek, amiből bűn lenne kihagyni a cukrot, ahol alapból nincs akkora ízkavalkád, de ebbe a fenti tortába teljesen szükségtelen, az eper és a csoki (nálam még ugye vanília is van benne gazdagon, és cukormentes pudingport használtam) bőségesen uralja a sütit. :) Juci, mi sem iszunk "rendes" kólát, egyikünk sem szereti, csak a koffeinmentes diétás a nyerő. nem fárasztom magam a diétás lisztekkel, mert többnyire marhaság, amit írnak róluk, bögrénként kábé 10 kalória az eltérés a "simától", az is csak valami szintetikus töltőanyag miatt, ami perszehogy nem tesz jót. sütikhez többnyire teljes kiőrlésű cukrászlisztet használok, kenyérbe durvára őrölt tk, plusz graham, plusz csíra, a legújabb "szerelmem" a garbanzo babliszt, komoly kalória-különbséggel a búzaliszthez képest, a magas protein-tartalmáról nem beszélve. :) van neki egy különleges mellékíze, ami főleg diós-mandulás-mogyorós sütik esetében ZSENIÁLIS! bioboltban biztos kapható, nagyon ajánlom! ;)

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág szo, 2010-06-12 16:33

Kedves Juci,

Természetesen diétás verzióban készítettem, olyannyira, hogy édesítő helyett is stevia-t használtam. :) "Muszáj" volt még lejjebb faragnom, mivel vadul számolom a kalóriákat (meg is van az eredménye, lásd adatlapom), minden recepten igyekszem lecsavarni a hízlaló-faktorokat, amennyire csak lehet. :) Nem fogod elhinni, de a túrókocka volt az, amit tegnap betettem a receptkönyvembe, "legközelebb ez jön" címszóval, anélkül, hogy tudtam volna, hogy a Te kreálmányod! :))) Úgyhogy most szépen fogom magam, és átböngészem az összes recepted! ;)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry szo, 2010-06-12 19:06

Kedves Orsi, akkor rokon lelkek vagyunk:) Egyébként én anno a Norbi módszerrel fogytam, mondjuk inkább centiben volt látványos, kilóban csak egynéhány. Nem volt olyan durva a helyzet, csak kezdtem jóllakott napközisre emlékeztetni :)))) és semmilyen ruha nem állt rajtam jól, illetve nem éreztem benne jól magam, stb. Az uram hála Istennek szintén zenész, egyáltalán nem veti meg a fogyókúrás dolgokat, sőt. (Például utáljuk a sima colát, meg nem innánk semmi pénzért, egyébként nem csak a kalóriatartalma, hanem az íze miatt - ami valljuk be, nem egy tipikus férfi-dolog :)))))) Mondjuk ő 2naponta fut 12 km-t....:))))) Mondjuk én is edzem ezerrrel, mert anélkül nem megy. Szóval nem vonunk meg magunktól semmit, de ha valamit el lehet készíteni a kalória töredékéből, akkor miért ne.
Sajnos a brownie-t imádjuk, van is egy tuti receptem, teljesen saját, de azt még nem sikerült diétás verzióban elkészítenem, nemhiába, a kristálycukor, az kristálycukor. De ha esetleg egyszer mégis sikerül, fel fogom tölteni. Steviával még nem sütöttem/főztem, igazándiból csak az ára tartott vissza, én a porédesítőt szeretem, azzal szinte ugyanúgy bánok, mint a porcukorral. A sütieimet nyugodtan kipróbálhatod édesítővel, én mindig úgy készítem, de ide a "normál" változatot teszem fel, mert azért sokan idegenkednek tőle, hogy rákkeltő, meg egészségtelen, stb. (Mondjuk a Stevia az nem.)
Ja, még egy kérdés: Amerikában gondolom nincs Norbi liszt, sima lisztet tettél bele? Bár úgy hallottam, Norbi ott is terjeszkedik, a könyvét is lefordították, stb. Illetve lehet nálatok kapni Atkins-féle csodalisztet. Gondolom, az is jó. (sőt, lehet, hogy Norbi onnan koppintotta :))))

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp szo, 2010-06-12 19:32

Bocs, hogy közbekotyogok, mondjuk én más elveket vallok az étkezés terén, de az mindegy. Jelen esetben azt szeretném ajánlani, hogy ha már "rászorul" az ember a cukorra, akkor érdemes a rostos melaszos valódi nádcukrot használni (a lényeg, hogy a cukor legyen minél kevésbé finomított), mert az legalább a rosttartalma miatt egészségesebb, és az pedig jó a szervezetnek. A brownie esetében meg úgy gondolom, még jót is tesz neki az állaga. Üdv: Mrs Smith

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág szo, 2010-06-12 01:54

messze a legfinomabb torta, amit valaha készítettem itteni receptekből (nem kevés), köszönöm! annyit változtattam rajta, hogy nem eperízű pudingot használtam, hanem vaníliást, pont elegendő eperíze volt így is. ma csinálom meg megint, a férjem már egy hete nyúz vele. :) még egyszer köszi!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry szo, 2010-06-12 09:50

Kedves Cilavirág, igazán örülök:) és simán készítetted, vagy diabetikusan? Csak azért, mert szeritem utóbbi változat is isteni és legalább bűntudat nélkül lehet enni.:))))))Na jó, mondjuk atejszínben azért van nem kevés kalória, de legalább se kristélycukor, se fehérliszt....Ha valami egyszerűbbet is kipróbálnál, javaslom a receptjeim közt a málnás-túrós kockát, azt eperrel is elkészítheted, sőt, most éppen azon gondolkodom, hogy megpróbálom cseresznyéből:))) Egyetértek a vaníliapudinggal, ha nincs itthon epres pudingom, én is azzal készítem.
Üdv, Juci

b_anik
b_anik / b_anik k, 2010-05-18 23:46

Elkészítettem cukorbeteg anyum szülinapjára, itt-ott módosítva, pl nem Norbi lisztből. Nagyon finom lett, mindenki odavolt érte. Egyáltalán nem érződött rajta, hogy diabetikus. Köszi a receptet!

eva656
eva656 cs, 2010-04-29 13:58

Amikor olvastam a sztoridat, arra gondoltam, hogy olyan "Norbis" gerilla-marketinges dolog az egész...Amúgy, a hal a tortán-ban ő is el akarta titkolni, hogy "update", mint te a fiúk elöl. Gerillamarketing ide vagy oda, nyugodtan nyújts be neki egy számlát a terméke népszerűsítéséért.
Üdv: Éva

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry cs, 2010-04-29 14:01

Nem marketing, esküszöm:), csak egyszerűen nem bombázom magam fölöslegsen szénhidráttal, nekem a Norbi diéta bejött évekkel ezelőtt, a süti finom, és sokkal "jobb szívvel" eszem, mint egy "normális" sütit (bár nem vonom meg magatól azt sem, de ha van alternatíva...:)
Üdv, Juci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-04-29 01:06

Szia!
Mit tegyek, ha nincs elektromos sütőm, ellenben a recepted szívesen elkészíteném leadni vágyó édesanyám születésnapjára, ajándékba.

Válaszod előre is köszönöm.

Üdv

Egy csokoládé imádó

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry cs, 2010-04-29 08:20

Szia csokiimádó, biztosan szoktál piskótát sütni, gondolom, nem ez a torta lenne életed első süteménye/tortája. Készítsd úgy, mint a hagyományos piskótát. Sima gázsütőn ez a közepesnél egy kicsivel magasabb fokozat. Azért írtam, hogy hőlégkeverés, mert tapasztalatom szerint a süteményeket jobb úgy készítemi, jobban feljönnek, stb. Jótanács: sütés közben az ajtót nyitogatni tilos! De ezt biztosan tudod. :)
Sok sikert! Juci.
Ja, amúgy ha valami egyszerűbb is megteszi, mert azért ez atorta elég pepecs, elmegy vele jó pár óra, nézd meg a receptjeim között a túrós-málnás kockát, készítsd el diétás verzióban, eperrel is lehet, hiszen most van szezonja. Abból egy szelet csak 114 kalóriát tartalmaz, kiszámoltam. :)

411