Túró rudi alaprecept és ízvariációk recept

Túró rudi alaprecept és ízvariációk
Túró rudi alaprecept és ízvariációk
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A túró rudi egy hazai specialitás, így itthon nem lehet meglenni nélküle. Az egyetlen gond, hogy a boltban ez a a jópofa édesség sem épp abból készül, amiből elvárnánk, és persze az üzletek esetén sokszor hallható óriási választék sem épp óriási, pl. az ízesítést tekintve. Így én is megpróbálkoztam az interneten itt-ott fellelhető tipikusan túró-cukor-tejföl és aztán fagyasztóba recepttel annak idején. De borzasztó eredmények születtek belőle. Talán már egy év is eltelt azóta, mióta túró rudit ettem (mivel a boltiról lemondtam), de aztán a piacon felbukkantak a Cserpes márkájú, ténylegesen magas minőségű tejtermékek. A Cserpes túró rudiban tényleg csak az van, ami kell, ráadásul az általuk előállított kiváló minőségű és ízű túróból és vajból készül, amely alapanyagok szintén nem rejtenek kellemetlen meglepetéseket. Így újra volt túró rudi, amit szívesen ettem, de egy fő probléma volt, ez csak citromos ízesítéssel létezik. Szóval az utóbbi két év tapasztalatával, és a Cserpes túró rudi példájával most megpróbáltam saját magamtól megalkotni egy olyan alap túró rudi receptet, amit egyszerűen házilag is el lehet készíteni, bármikor bárki úgy ízesítheti, ahogy akarja, és olyan mázzal vonhatja be, amilyennel akarja, és persze ilyenkor az alap elvárás, hogy az állaga és külső megjelenése legyen legalább olyan, mint amit a boltinál megszoktunk. (Az íze meg ugye csak jobb lehet, mivel ennek tényleg íze lesz!) Alapvető baj az általam a neten fellelt receptekkel mind az volt, hogy fagyasztással próbálta meg elérni, hogy összeálljon a túró, ami ma már tudom, hogy abszurd. Így egyedül a vajra gondoltam, ami ebben segíthet, és bejött. Jelenleg idáig fejlesztettem első sorban az állagára tekintettel, de mostantól bárki tovább javíthatja például sok új ízzel...

hozzávalók / 10 adag

A töltelékhez

A mázhoz

ajánlat

Íz ötletek: citromos túróhoz adjunk 50 dkg túróhoz kb. 2-4 ek citromlevet, és egy nagyobb citrom héjának a negyedét-felét, nagyon apró darabokra reszelve (hogy a nagy héjak miatt ne repedjen szét formázáskor). Narancsoshoz, vagy bármely más gyümölcsös ízhez a citromoshoz hasonlóan adagoljunk egy pár ek frissen nyomott gyümölcslevet, és ha lehetséges (pl. narancs esetében), annak apróra reszelt héját. Vagy gyümölcsök esetén a másik lehetőség az, amiből nekem a banános lett. Fogtam egy fél banánt, és egy kis edényben egymagában összeturmixoltam, és ebből a sűrű masszából tettem a túróhoz 3-4 púpozott kiskanállal. Vaníliáshoz: én valódi vaníliás cukorból (amelyben nem vanília aroma van, hanem vaníliarúd örlemény) használtam két-három kiskanálnyit. Elképzelhető, hogy különböző házilag készült sűrű puding, esetleg dzsem, stb is használható. Ilyesmit még nem próbáltam, egyenlőre főként az állagával és a külalakjával kísérletezgettem. Ha mindent beletettünk, amit a töltelékbe akartunk, akkor nagyon alaposan, jól gyúrjuk össze, és gyúrás közben a kezünkben nyomjuk szét az esetleg még darabos túrót, vajat. Ha már nem látszik darabosnak és olyan az állaga, hogy tudtunk belőle egy nagy golyót formázni, akkor van rendben. Különben tennünk kell hozzá pl még kinyomott túrót és kis vajat, hogy ne legyen szétesős. Ezután tegyük rendes hűtőbe fél, de inkább egy órára. Mélyhűtőbe nem szabad túrót tenni! Többek között a benne lévő nedvesség miatt fagyáskor kikristályosodik a szerkezete, egyébként meg ha nem áll össze a töltelékünk, akkor azon a mélyhűtő sem fog segíteni!! A hűtőben viszont ennyi idő alatt a vaj segítségével nagyon könnyen formázható masszát fogunk kapni. Lehet új ízeket kitalálni, és még a csokimázat, és az azzal való bevonás technikáját is lehet fejlesztgetni!

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

túró rudi, túró töltelékes rúd kakaóval bevonva, krémtúrós rúd
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Segédeszközként: készítsük elő a lehető legtisztább konyharuhát a túró levének kinyomásához. Továbbá készítsünk elő pl sütőpapírt, amelyekre majd a mázzal már bevont rudakat tudjuk helyezni (papír nélkül a máz megdermedése után hozzátapadhatnak a tálhoz, amire tettük őket). Valamint szükségünk van a lehető legsimább felületre, amit otthon találunk - nekem ez most a hűtőnk egy üvegpolca volt - amelyre majd a túró töltelék formázásához lesz szükség. Illetve ajánlom, hogy használjunk egy legalább 0,1 g pontos (pl. ékszerész) mérleget, így szép azonos méretű rudakat készíthetünk.
  2. A töltelék elkészítéséhez helyezzük a teljes túrómennyiséget a tiszta konyharuhánk közepére. A ruha mind a 4 szélét behajtva csomagoljuk be a túrót a lehető legszorosabban, és jó alaposan nyomkodjuk ki a levét. Először valószínű elég sok leve lesz, akkor töröljük szárazra a felületet, majd az első nyomkodás után próbáljuk még szorosabbra húzni a ruhát (hagyjunk a túrónak még kisebb helyet benne), és nyomkodjuk ki újra.
  3. Ezután helyezzük vissza egy (lehetőleg fém) edénybe a túrót, és adjuk hozzá a - fontos, hogy - PORcukrot, valamint az előzőleg szobahőmérsékleten megpuhított vajat (margarin nem jó, mert azzal nem fog összeállni a töltelék, meg egyébként is..!).
  4. Most jöhet az ízesítés! (Én eddig négy féle ízben készítettem el, ezt fogom most leírni példaként, de használjunk hozzá bármit amit csak el tudunk képzelni. Kísérletezzünk! A bolti választékról meg ne higgyük el, hogy nagy. Egyedül arra figyeljünk, hogy végül a túrónk sűrű állagot érjen el, hogy később formázható legyen!)
  5. A túrókrém megformázásához a túrót mérjük ki minél pontosabban 24 g-os adagokra. Ha egy darabot kimértünk, abból formázzunk golyót, tegyük egy fém tálcára. Daraboljuk fel a teljes túrómennyiséget, majd a golyóra formázott darabokkal teli tálcát tegyük vissza a hűtőbe még 5-10 percre.
  6. Ezután a lehető legsimább felületen formázzunk a golyókból kb. 8-9 cm hosszú rudakat olyan módon, mintha tésztát sodornánk, csak legyünk kicsit óvatosabbak. Természetesen nem kell a bolti formát utánozni, készíthetünk kisebb-, nagyobb rudakat, golyókat, jópofa lehet a lapos háromszög alak is, vagy bármi más. Formázáshoz ne vegyük ki a teljes túrómennyiséget a hűtőből, mert azokban a vaj közben megolvad, hanem mindig csak azt a darabot vegyük ki, amit épp meg akarunk formázni.
  7. Majd ha minden darabbal készen vagyunk, pihentessük őket a hűtőben még addig, míg a kakaós mázat hozzá elkészítjük.
  8. A mázhoz gőz felett egy fém edényben olvasszuk meg teljesen folyósra a vajat. Míg a vaj olvad, keverjük ki a porcukrot a kakaóval. Ha pedig már a vaj teljesen folyékony állagú, akkor több részletben adjuk hozzá a cukros-kakós keveréket, és így keverjük őket teljesen simára. Ha eleinte csomós lesz a keverék az természetes, meg kell várni, míg a cukor is megolvad.
  9. Ha már teljesen sima a kakaós máz, akkor vegyünk ki 5-10 darab rudat a hűtőből, és mindegyiket úgy, hogy közben a mázat nem vesszük le a tűzről (de figyeljünk, nehogy a víz elforrjon alatta, akkor töltsük után) pl. egy lyukacsos szedőkanál segítségével, mártsuk bele úgy a krémbe, hogy az teljesen ellepje, majd ha kiemeltük, óvatosan rázzuk meg, és tegyük lehetőleg rácsra, hogy minél alaposabban lecsöpöghessen a felesleg róla. (A krém mennyisége egyébként szándékosan túlzó, mert muszáj, hogy még a legutolsó darabhoz is legyen annyi krém, amiben szó szerint megmárthatjuk a rudat.) A villa pedig egyébként azért nem jó ehhez a művelethez, mert a rudakat szinte a teljes felületükkel rá kell helyezni valamire, aminek segítségével mártogatjuk őket, különben kétfelé törnek.
  10. Még azt is ajánlom, hogy ha 5-10 darabot bevontunk, akkor azokat tegyük át a rácsról (pl. két villával alájuk nyúlva) egy sütőpapíral borított tálcára. Azok mehetnek is a hűtőbe, és aztán jöhet a következő 5-10 darab bevonása.
  11. Ha elég alaposan összenyomkodtuk a túrót, akkor beleharapva látni fogjuk, hogy a máz egy szinte teljesen sima túrókrémet rejt. És ha elég sokat (akár 12-24 órát is) hagytuk őket a hűtőben dermedni, akkor a szilárd máz miatt elég masszívak lesznek ahhoz, hogy a kezünkbe vegyük és úgy együk, mint ahogy régen csak a boltit tudtuk.
  12. Ebből a mennyiségből kb. 20 darab lesz!
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 124 288
elküldve: 88
receptkönyvben: 2 080
elkészítve: 48/82
Facebookon megjelent: 1

szakács

Frindli

Mióta szakács: 2012.02.06.
3 recept
hirdetés

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lousha
Lousha / Lousha cs, 2015-05-28 11:58

A turo rudi gyakorlatilag barmilyen formaban finom :) A magam reszerol dietasabb verziot szerettem volna, ezert edesitovel keszitem es vajat nem hasznalok, helyette egy kis zselatint teszek a turoba, azzal tokeletesen osszeall, szepen formazhato. Bevonashoz kevert csokimazat is probaltam, de az sosem lesz ropogos, ezert csak olvasztott etcsokit teszek ra, az tokeletes, kemeny, roppanos feluletet ad.
Az sem gond egyebkent, ha teljesen megfagyasztjuk a rudakat, es ugy csokizzuk oket. Igy a csoki pillanatok alatt megkemenyedik rajtuk. Utana azonnal mehetnek vissza a fagyoba, es minig vehetunk ki annyit, amennyi epp kell, vagy hagyhatjuk oket kiolvadni, es utana huto.

Lauraaa27
Lauraaa27 k, 2015-02-17 21:35

Megcsináltam én is citromos variációban annyi különbséggel, hogy cukor helyett Xilittel csináltam. (A Xilitet porcukorrá daráltam). A túrós massza tökéletesen működik Xilittel, viszont a csokimázat ne próbáljátok ki Xilittel, ugyanis saját káromon rájöttem, hogy a Xilit nem úgy működik hevítés hatására, mint a cukor, tehát nem olvad el, hanem "összeáll". Helyette 74%-os étcsokit és vajat olvasztottam és azzal vontam be.

frindli
Frindli / frindli h, 2014-02-17 15:06

Kedves mindenki!
Ahhoz, hogy a túró formázható legyen nagyon alaposan ki kell nyomni a levét a receptleírásban említett módon, illetve minimum a megadott vaj (mindenképpen valódi vaj!) után egy kis hűtőzésre is szüksége van.
A túró pedig amit használok Cserpes márkájú. Figyelembe kell venni, h ez magasabb minőséget jelent, mint az egyéb ismert márkák túrói.

aker
aker v, 2013-12-01 21:06

Nekem is sikertelen lett az első próbálkozásom. A túrómassza nekem is nagyon híg lett, pedig nem is ízesítettem, 15 perc a fagysztóban sem segített igazán (nem akartam többet benn tartani, nehogy megfagyjon). Eleve golyócskákat akartam készíteni, hogy könnyebben menjen a mártogatás, de a máz nekem is lecsúszott. Vékony vajréteg maradt a keverék tetején és emiatt maga a csoki nem tapadt. A vajra tippelek, talán azzal lehet a baj...
Végül a túrót pohárba kanalaztam, leöntöttem a mázzal és úgy kanalaztam ki. Persze az íze tökéletes lett.

h3eniko
h3eniko szo, 2013-10-05 20:15

Kedves Frindli!
Nagyon regota nem ettunk turorudit, mert nalunk nem lehet kapni, de nagyon szeretjuk! A te recepted tetszett a legjobban, en is koszonom az aprolekos leirast! Sokat segitett!
Inkabb turo bon-bonokat gyartottam, mert nem ereztem lelki erot a rudiformalashoz (de en is kimertem pontosan oket), de a vart eredmeny nem maradt el! Sima izre vagytam csak, de tettem bele egy fel citrom reszelt hejjat. Nagyon fincsi lett! Hogy osszerjenek az izek en is javasolnek kb 8-12 orat neki a hutoben.
Az egyetlen problemam csak a csokimazzal volt. Ne erts felre, ez lett a legfinomabb, legsejmesebb csokimaz amit eletembe valaha is csinaltam (!!!!) csak nem lett roppanos a vegere. Az ize viszont eszmeletlenul finom! Parom nem hitte el, hogy kakaoporbol van :-). tovabb kellett volna melegitenem? Mit gondolsz? Nekem nem folyt le a turorol, amikor belemartottam a kis korongjaimat, nagyon szep fenyesek lettek.
Mindenkinek ajanlom a receptedet!
Ja, nalunk csak cottage cheese van turo helyett, de mindent ugy csinaltam ahogy leirtad. Kulfoldon eloknek is ajanlom, akik turorudi hianyban szenvednek! :)
Koszonom a receptet!
Eniko

frindli
Frindli / frindli p, 2013-10-11 15:39

Köszönöm a hozzászólásodat.
Ha hibátlan minőségű csokimázra vágysz, akkor a csokikészítés rejtelmeiben kell elmerülni. Olyan mint, hogy a csoki emperálása, hogy szép sima legyen és, kell vásárolni egy úgyn. maghőmérőt. Az interneten megtalálod, hogy hány fokosra kell melegíteni a masszát, hogy már temperálni lehessen és hány fokon kell ezután felhasználni, stb.
Magyarul a további tökéletesítés már komolyabb feladat. Ennyire még én sem merültem el ebben a kérdésben.

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva p, 2013-04-19 18:26

Kedves Frindli!
Ma elkészítettem a túró rudi receptedet. Finom házi túrót, házi vajat használtam, és nagyon finom lett a töltelék. Citromlével és nagyon finomra összevágott kandírozott citrommal ízesítettem. Tökéletesen tudtam formázni, egyáltalán nem esett szét, gyönyörű lett. Viszont a mázzal meggyűlt a bajom. Az összes máz lefolyt róla, valamit biztosan elrontottam. Előző válaszaidból rájöttem, hogy mi lehetett a baj: nem vártam meg, míg a cukor teljesen elolvad. Simának tűnt, de ahogy még részletesebben leírtad, akkor jöttem rá. Azon kívül nem tudom, hogy a nádcukor jó-e ehhez a csokimázhoz, merthogy azzal készítettem. Annyira lefolyt a túróról a máz, hogy a végén a pohárka aljára tettem egy kicsit a mázból, rányomtam a túrótölteléket és befedtem csokimázzal, majd kikanalazzuk a pohárkából.
Azért nem adom fel, mert még így is sokkal finomabb, mint a bolti, és legalább nincs benne semmi adalékanyag, meg mit tudom én micsoda. Remélem a legközelebbinek a bevonata is jó lesz.
További jó szakácskodást.
Üdvözlettel: Vivike

andilawyer
andilawyer k, 2013-03-12 23:54

Kedves Frindli!

Minden leírást betartottam (a mérleget kivéve), és nagyon jó lett!!! Én most csak natúr ízre vágytam, az ízvariációk a következő alkalommal jönnek. A mázhoz nem mertem hozzákezdeni - nem volt itthon csak "cicás" kakaóporom, amiben a kakaóvaj-tartalom csak 12-14% - , így 2 nagy tábla 81%-os minőségi étcsokit használtam egy kis vajjal. Egyszerűen szuper! Én is a Cserpest favorizálom, de nem tudok mindig hozzájutni. Egyébként a részletes leírás ellenére nagyon egyszerű elkészíteni, mindenkit bátorítok, hogy próbálja ki, aki finom rudit szeretne!

Köszönöm szépen a receptet!

Andi

Andi

frindli
Frindli / frindli sze, 2013-03-13 22:04

Köszönöm a visszajelzésedet. Örülök a sikerednek. Az ízesítésnél figyelj majd, hogy az ízesítő, nehogy túl higítja a natúr tölteléket. Ha esetleg citrom vagy narancshéjat használnál, akkor pedig arra figyelj, hogy nagyon apróra reszeld, esetleg turmixold össze a citrom/narancs hájat, mert különben a nagy darabok miatt szét eshet a töltelék.

cafika
Cafika / cafika v, 2012-11-11 11:52

szia Frindli,
nagy elánnal nekiálltam a túró rudinak, de sajnos az eredmény lehangoló lett.. nem tudom, hogy miért nem sikerült, mindent a recept szerint csináltam, kiváló alapanyagokból..a túró az igaz, más mint a hazai, de kinyomkodtam..
1. nekem túl vajas az íze, de ez még nem is lenne baj, egyáltalán nem tudtam formázni, mert olyan hamar olvadt benne a vaj, így csak kis gömböcskék lettek..de még ez sem baj
2. a fö gondot a csokimáz okozta, képzeld ez ahogy forgattam a golyócskákra, úgy csúszott le róla..hol rontottam el?
3. nekem nagyon édes lett a csokimáz, legközelebb cukor nélkül csinálom, de ez személyes izlés
segíts légyszi, adj valami ötletet mert nem akarom feladniiiiiiiiiii
én is ilyen szép rudikat akarok, mint a tieid !!!
nagyon kellemes vasárnapot,
üdv. Évi

frindli
Frindli / frindli h, 2012-11-12 15:10

A vaj miatt csinálom én úgy, hogy ha összegyúrtam a túrókrémet, akkor beteszem minél több időre a hűtőbe, hogy megszilárduljon és utána mindig csak azt veszem ki a hűtőből amit éppen megformázom, és ha megformáztam akkor azonnal vissza is teszem. Az igazi tartást (a bolti rudiknál is) a csokimáz adja.
Egy alkalommal a túróhoz túl sok - azt hiszem lekvárt - tettem, és mivel nem volt több túróm itthon, és már bolt se volt nyitva ezért azt hittem, hogy mivel túl híg lett ezért marad az, hogy várok holnapig és veszek még hozzá túrót. Mivel híg lett annyira, hogy a kezemben szétesett, nem lehetett formázni. De aztán jött az ötlet, ami bevált: az étkezési celofán gurigájából levágtam egy túró rudi méretű darabot, majd hosszában kivágtam belőle egy akkora darabot, hogy meglehessen tömni túróval, és azután összenyomva összepréselje a beletöltött túrót. Lényegében egy túró rudit formát csináltam hozzá.

A csokimáz esetén talán azt tudom javasolni, hogy a receptben írtakkal ellentétben húzd le a tűzről és várj amíg a csoki kicsit hűl és ezáltal sűrűbb lesz, mert ezek szerint túl híg még a csoki mikor beakarod vonni a túrót. Majd ha a csoki már túlságosan szilárd húzd vissza a tűzre, hogy egy kicsit újra megolvadjon.

cafika
Cafika / cafika h, 2012-11-12 15:21

Frindli, köszi a gyors választ, majd megprobálom ujra, nem adom feeeel..
az ize nagyon jo lett, én banánt adtam hozzá. A végén a csokimázat ráöntöttem a golyókra, így lett egy túrós profiterol-rudink :-)
a csokimázat próbáltam ahogy irtad, de akkor is lecsúszott róla, nekem túl vajasnak tünt a dolog, lehet nagyon zsíros volt a vajam, legközelebb megpróbálom más márkával.
Nagyon tetszik az ars - poeticád a konyhában, teljes mértékben egyetértek veled !!
kiváncsian várom a többi receptjeidet is !!
üdv. Évi

cristin
cristin h, 2012-10-22 19:15

Ez elég gagyi. Szerintem, ezzel nem itt kellene próbálkozni.

frindli
Frindli / frindli sze, 2012-05-09 19:12

Sajnálom, de engem ez a szánalmas marketing nem hat meg, ahol többek között gyerekeknek is a nullával egyen értékű terméket adnak el pénzért. Nem veszel mást tőlük csak soha be nem teljesedő vágyakat (amiknek egy részét ők sugallják, másik nagy részét pedig csak te képzeled). És ezért pénzt adnak ki egyesek és ilyen hülyeségekkel foglalkoznak, mint ezek a propaganda "játékok".
Ebből én nem kérek, köszönöm!
(Már ne is haragudj, de ennek az üzenetednek erős reklám szaga volt! Ha tényleg szereti a gyerekek a túró rudit, akkor egyenek végre egy igazit!)

Amerelly
Amerellina / Amerelly h, 2012-05-07 00:21

Szia Frindli!

tapasztalataim idáig...
1. elbambultam és használt konyhakendővel préseltem ki belőle a vizet, így is kijött, de erős izzadtság szerű szaga lett a túrónak, ez teljes mértékben az én hibám. :) legközelebb..
2. a túrós massza majdnem tökéletes lett. Én 3 ek házi baracklekvárt tettem az egész masszába, picit túl puha lett, törős, de még sikerült belőle rudakat gyúrni, csak nagyon nem tapad. Lehet máskor csak két kanállal adok hozzá. Vagy mitől tapadna szerinted jobban? A lekvár hozzáadása után, az egészet egy nagy gombócként hagytam egy órát állni a hűtőben, de ettől nem lett sajnos sokkal masszívabb. Illetve a lyukacsos kanálban egyelőre majdnem törnek.
3. és itt jön a csokis máz katasztrófája: gőz felett megolvasztottam a vajat és szép lassan hozzáadtam a cukros kakaóport, nekem holland keserű kakaópor volt, azonban ebből soha nem lett máz. Hallottam, hogy vigyázni kell, hogy a vaj ne kezdjen el forrni, mert akkor nem olvad el benne a cukor, lehet, hogy ez volt nekem is a probléma? Csak azért kérdezem, mert holnap újra próbálnám, egy napot gondolom nem gond, ha pihennek a rudacskák a hűtőben, ha másnem majd barackosan natúran lesznek elfogyasztva, de kérlek ezt a csokis máz részt mindenképp egy kicsit még részletezd nekem, mert ez nem az első alkalom, már más tortához is pont ezzel a recepttel kellett dolgozni, és a vaj ott is kicsapódott...mit csináltam rosszul? hátha másnak is segít majd az én problémámra való megoldás.

Remélem nem gond a részletes beszámoló, maga a túrórúd már finom lett, szerencsére a kellemetlen szag ellenére, nincs kellemetlen íze cseppet sem, úgyhogy holnap tényleg szívesen újból nekifutnék a beborításos résznek.

És persze köszönöm a receptet én is. Ha belejövök, biztos fantasztikus lesz. Nem fogom feladni.

Köszönettel
Nusi

frindli
Frindli / frindli h, 2012-05-07 17:04

ja, és miközben vonod be csokival a rudakat, a csoki mázat gyakorta egy-egy gyors mozdulattal keverd át. Egyébként mivel gőz fölött lesz a máz, nem kell sietned semelyik lépéssel!! De még egy tanács, hogy egyszerre csak egy pár darab túró rudat vegyél ki a hűtőből, különben mire párat bevonsz a többi a bennük lévő vaj megolvadása miatt szétesős lesz.

frindli
Frindli / frindli h, 2012-05-07 16:58

1. kérdés: ha folyós lekvárt használtál, abból tényleg kevesebbet tegyél bele vagy használj sűrűbbet (akár dzsemet). Amikor narancsosat csináltam csak két-három lapos evőkanál narancslét adtam hozzá, a kellemes ízt és illatot inkább a reszelt narancs héjjal értem el, de lényeges volt, hogy nagyon apróra kellett reszelni. Illetve banánt szinte minden mennyiségben befogadott úgy, hogy egyet minden nélkül önmagában összeturmixoltam, mert a banánból nagyon sűrű krém lesz. (Ajánlom a banánosat egy kevés vaníliarúd őrleménnyel!) Tehát a lényeg: minél sűrűbb ízesítőt adj hozzá. Illetve az ízesítő állaga alapján még növelheted a vaj mennyiségét.

2. kérdés:
Először is: ha gőz felett csinálod akkor sztem nem forrhat a vaj. És az alapanyagok oda sem éghetnek (ez a lényege) így van időd próbálkozni, csak arra figyelj, hogy nehogy elforrjon a víz alóla, akkor töltsd után, illetve a tál alja (amibe az alapanyagokat teszed) ne érjen bele a vízbe.
Minden esetre a csokimáz egy nehezebb kérdés. Ráadásul leírni nagyon nehéz, inkább látni kell, hogy milyen a jó. Én kb. csak 3 éve főzök, de csak az utóbbi évben sikerült kitapasztalnom, hogy hogyan kell a jó mázat készíteni. Mivel minden ünnepre és családi ünnepre készítek a család kedvencét, legalább egy tepsi mézes-krémest. Nekem mindig márványos lett régebben a teteje, de nem a vajtól, hanem, mert a cukor kicsapódott. A megoldás annyi volt, hogy az alapanyagok közül a cukor adja meg magát utoljára és azt régebben sosem vártam meg.

Így csinálom én a csoki mázat lépésről-lépésre (nekem normál gáz tűzhelyem van, de még így is sikerülnie kell):
A vajat felteszem gőz felett egy fém edénybe. Kikeverem a kakaót a cukorral. AMIKOR A VAJBÓL MÁR CSAK EGY-EGY KIS DARAB VAN AMI MÉG NEM OLVADT EL, AKKOR MÁRIS HOZZÁÖNTÖM A CUKROS-KAKAÓT. Nem folyamatosan adagolom hozzá, hanem egy huzamra beleöntöm a vajba. Ekkor elkezdem fém evőkanállal (nem jött be a fakanál) egyneműre keverni. Mindig figyelni kell persze, hogy keverés közben egy-egy mozdulattal az edény falára lökődött krémet visszakanalazzuk az edénybe különben az edény falán külön életet kezdenek el élni az alapanyagok és megégnek vagy odaszáradnak.
A cukros-kakaó hozzáadásakor a vaj folyékony, a kakaóporral sincs baj, de a cukor egy masszív masszát alkot az edény alján. Az előtt még biztosan nem jó a máz mielőtt a cukor teljesen meg nem olvad!! Az állaga pedig a sűrű cukor miatt még nem egynemű krém. Eljön a pillanat amikor a teljes cukor elolvadt és egy gyönyörű sima, egynemű krémet kell láss. Nem sűrű, mint a puding de nem is olyan folyékony mint a víz. (Ez az amit szóban nem igazán lehet elmagyarázni.) A lényeg, hogy egyszer csak azt látod, hogy szép, egynemű és érzed keverés közben a kanállal, hogy már megszűnt a krémben a cukor sűrű masszának lenni és az is teljesen egy lett a a vajjal és kakaóporral.

A süteményekre ekkor azonnal ráöntöm, mert az állaga közvetlenül elkészülte után már csak annyira folyós, hogy szépen szét terül a sütemény tetején, de nem folyik le róla. A túró rudi esetében pedig egész addig a gőz felett tartottam és a tűzről nem vettem le a krémet (gőz felett nem tud odaégni!), míg be nem vontam a rudakat (amikor sokat csináltam egyszer a vizet is pótolnom kellett alatta).

Mivel a csokimáz ennyi túróhoz elvileg soknak kell legyen így minden darab rudat réteszek egy lapos, széles és lyukacsos fém szedő kanálra és annak segítségével a rudakat megmártom a krémben, majd a sütőrácsra teszem őket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleg.

Ennyit tudok mondani.

Amerelly
Amerellina / Amerelly h, 2012-05-07 17:06

Kedves Frindli!

Köszönöm ezt a részletes leírást, választ. Nagyon jónak tűnik, megpróbálom majd akkor így, most vettem egy másik fajta kakaóport, amiben kakaóvajtartalom is van (vario cacao a neve), remélem majd így sikerülni fog. Köszönöm a lelkes választ!

Nusi

Prunty
Prunty h, 2012-03-12 19:15

Ok, szoval tegnap megcsinaltam eletem elso turo rudijat, vagyis inkabb gombocot, mert sajna tul laza lett az allaga es nem tudtam rudakat formazni belole. A csokimazom sem lett az igazi, bar en nem is kakao port hasznaltam, hanem fozo csokit olvasztottam fel. Mindezek ellenere koszonom szepen a receptet, vegre barmikor ehetunk turo rudit. Mivel kulfoldon elunk, itt hiany cikk az ilyen finomsag.
Vagyis az volt eddig. Holnap csinalom a kov. adagot.
Meg egyszer koszonom szepen a receptet.

frindli
Frindli / frindli cs, 2012-02-16 05:31

Nagyon örültem cristin a te hozzászólásodnak is! Remélem sokan fogják sikerrel megcsinálni ezt a receptet. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kell legalább 2-3 alkalom szerintem mire a tapasztalatokból egy bolti(nál is jobb) minőségű rudi lesz, tehát mindenkinek kitartást kívánok, aki belevág!!

És köszönöm az oldalnak is a facebook kiemelést, örülök, hogy ilyen népszerű volt ez a kis recept. A közel jövőben egyébként újabb ismert édességeket tervezek majd házilag elkészíteni...

cristin
cristin sze, 2012-02-15 15:50

Milyen szépen leírt recept! Picit megijedtem, hogy milyen bonyolult lehet ,de annyira alapos és egyértelmű a leírás, hogy meg fogom próbálni :) Imádom a túró rudit, de a boltban kapható rudikkal nekem is hasonló problémáim vannak, mint neked , Frindli.

Mindenképp kipróbálom ezt a receptet!

NoSalty
Nosalty / NoSalty sze, 2012-02-15 09:01

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.14. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

NoSalty
Nosalty / NoSalty k, 2012-02-14 07:27

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.02.13. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

mosolyreni
mosolyreni h, 2012-02-13 20:26

Szia!

Én Hollandiában élek,és itt nincs túró rudi, viszont a páromnak és nekem nagy kedvencünk. Nagyon tetszik a recepted, nagyon ki szeretném próbálni. Sőt,ki is fogom :) Annyi,hogy itt a túró sokkal sokkal hígabb,mint otthon. És nem tudom,hogy ez mennyire befolyásolná a megfelelő állagot. Vagy mivel kellene variálnom?

üdv: Reni

diavega
DiaNatura / diavega sze, 2012-05-16 09:23

Kedves Frindli!
Szuper a recept, és külön gratulálok, hogy ennyi energiát fordítottál a részletes leírásra!

Kedves Reni!
A magyar konyhában használatos túrót házilag is el tudod készíteni friss tehéntejből!
HA szeretnéd, szívesen elküldöm neked hogy hogyan! / nagy.dia@hotmail.com/

Üdv,
Dia

frindli
Frindli / frindli h, 2012-02-13 23:24

Amik eszembe jutottak:
1) Én sem a bolti túróval készítettem, hanem egy nagyon magas nedvesség tartalmú piacon vásárolt házi verzióval. Amikor a konyharuhára tettem és először nyomtam ki a levét egy jó nagy tócsa maradt utána az asztalon. De bármennyire híg a túró ki lehet belőle elég alaposan nyomni a nedvességet, maximum csak akkor nagyobb mennyiséggel kell dolgozni, mert a nyomkodás után sokkal kisebb lesz a túrómennyiség.
2) De azt is eltudom képzelni, hogy esetleg ha több vajat adsz hozzá mint amit én itt megadtam akkor azzal biztosra mehetsz.
3) Még a töltelék formázása előtt az 5-10 perc helyett hagyd akár fél/egy órát is azt a hűtőben, hogy a vaj teljesen megszilárdítsa.

És még annyi, h próbálj meg minden lépést betartani amit írtam, és ha elsőre nem sikerül ne add fel. Én is sok próbálkozás után tapasztaltam ki az arányokat és a formázás/csokibevonás módját.

421