r
Nosalty Logó

Scone, a britek édes pogácsája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Scone, a britek édes pogácsája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 410 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 2463 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 352 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1023.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    411 mg
  • Nátrium
    289 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 410 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.2 g

Zsír

  • Összesen
    126.4 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6138.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    1724 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    2464 mg
  • Nátrium
    1735 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    289.6 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    125.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1072 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1053 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 2463 kcal
  • 7% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    876.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    246 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    150 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 352 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet, a sütőport, a cukrot és egy csipet sót késes aprítóba teszünk, és pár másodperc alatt összekeverjük. Hozzáadjuk a kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és a robotgép segítségével azzal is gyorsan összedolgozzuk. Akkor jó, ha kinézetre homokszerű az állaga, de összenyomva már tapad valamennyire.
  2. A tejet, a tejszínt és a tojást egy kisebb tálkában összekeverjük. Pár kanállal félreteszünk a sütés előtti kenéshez, a többit a száraz keverékkel együtt egy keverőtálba tesszük. Spatulával vagy fakanállal amennyire csak tudjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd belisztezett felületen pár határozott mozdulattal befejezzük a gyúrást. A tésztánknak ekkorra nagyon egyneműnek, puhának, de könnyen formázhatónak kell lennie.
  3. Másfél-két centi vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd egy nagyobb (5-6 cm) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a formáinkat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket lekenjük a félretett tejszínes tojással, majd 210°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük – a scone-ok magassága a sütés során 2-3x-osra nő.
  4. A kész teasüteményeket hagyjuk kicsit hűlni, majd neki is eshetünk. Hagyományosan félbevágva, clotted creammel és eperlekvárral megkenve fogyasztják, előbbit azonban a brit szigeteken kívül nyugodtan helyettesítsük vajjal. Tea mellé egészen mennyei, de akár reggelire vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk, ízlés szerint töltve őket.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 115
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 11612
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Scone, a britek édes pogácsája
Rosanics Petra 313 recept

A scone az egyik legismertebb kísérője az ötórai teának a brit szigeteken, gyakorlatilag egy édes pogácsaféle, ami a benne lévő sütőpornak köszönhetően szép magasra nő a sütőben. A britek tradicionálisan eperlekvárral és clotted creammel fogyasztják – utóbbi a mi habtejszínünk és a vaj között áll félúton. Elkészítése kimondottan egyszerű, és finom, de semleges íze miatt gyakorlatilag bármivel fogyasztható – azért mindenképpen érdemes kipróbálni tejes tea kísérőjeként, hiszen nem véletlenül híresült el így.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!