Pikáns sütőtök rizottó - Sütőtökös rizottó 3. recept

Pikáns sütőtök rizottó - Sütőtökös rizottó 3.
Pikáns sütőtök rizottó - Sütőtökös rizottó 3.
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütőtök rajongó lévén számtalan felhasználási lehetőségét teszteltem már eme gyönyörűséges, óarany színű zöldségnek.
Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók (sütőtökös sütemények) kevésbé lettek kedveltek nálunk, mint a sós változatok serege.
Újdonságként, mivel rizottót nem túl gyakran készítettem, kipróbáltam a sütőtök és a rizs párosítását, bevált.
Abban biztos voltam az elkészítés kezdetekor, hogy a jó rizottóban a rizs omlósan puha és kellemesen szaftos, pont ilyennek képzeltem a tökéletes rizottót, felkerült a kedvencek közé :-)

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos).
A sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sonkás-kolbászos sütőtök rizottó, sütőtök rizottó sonkával és kolbásszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2x2 cm-es kockákra.
  2. A hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
  3. Serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát.
  4. Ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük ételízesítővel, borssal.
  5. Öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá.
  6. Fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek).
  7. Ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 956
elküldve: 9
receptkönyvben: 307
elkészítve: 20/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SnowLeopard
SnowLeopard / SnowLeopard sze, 2014-11-12 22:22

Kedves Receptműves! :)
Kipróbáltam, és tényleg nagyon finom lett, mindenkinek nagyon ízlett. Habár mivel mi nem nagyon eszünk húst, csak ritkán, ezért a sonka helyett apróra darabolt csiperke gombát raktam, és kolbász helyett diókolbászt, no meg egy másik receptből nyert ihlet által egy kis friss kakukkfüvet (ami a kertünkben nőtt még a nyáron), de szerintem így is iszonyatosan finom lett. :)

libaláb
libaláb h, 2014-10-06 20:41

Még csak most fortyog a tűzhelyen, de az eddigi kóstolgatás alapján biztosan finom lesz, szeretni fogjuk :)

nemgabi
nemgabi / nemgabi cs, 2012-11-08 22:44

Kedves Receptműves!
Volt egy kis maradék rizs a hűtőmben, meg egy fél sütőtök, és e pároshoz találtam egy jó kis receptet, így ez az étel lett a vacsoránk. Nagyon ízlett, biztos, hogy máskor is el fogom készíteni! Szerintem a sütőtök az a zöldség, ami kiválóan alkalmazkodik mind az édes és a sós ízekhez is.
Köszi az ötletet!
Üdv: Gabi

Receptműves
Receptműves / Receptműves cs, 2012-11-08 23:13

Kedves Gabi,
úgy emlékszem, Nálunk is valami hasonló volt a recept születésének alapja :-)
Egészségetekre.
Üdv,
Memi

atandi
atandi sze, 2011-09-28 21:31

Érdekes, az ember azt gondolná, a sütőtök krémmé fő szét, mire a rizs megpuhul. Viszont csábítónak tűnik, s mert nagyon sok sütőtököm termett, ki fogom próbálni. :)

394