Pihentetés nélküli mézeskalács recept

Pihentetés nélküli mézeskalács
Pihentetés nélküli mézeskalács
23 perc / előkészület: 15 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (61)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy naptárban találtam rá erre a klassz receptre: nagyon megtetszett, hogy nem kell pihentetni a tésztát napokat, valamint sütés után szinte rögtön puhák lesznek a figurák. Szóval egy nagyon jó recept smiley!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

puha mézeskalács, csokival bevont mézeskalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
  2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 3 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk. 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
  4. A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell). Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és már „rajzolhatunk” is vele a figurákra.
  5. Lehet még díszíteni gőz felett felolvasztott csokoládébevonóval és cukorgyöngyökkel is. Vagy még sütés előtt a formákra lehet tenni diót, mandulát stb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 69 399
elküldve: 97
receptkönyvben: 996
elkészítve: 97/120
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (61)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csend_zenésze
csend_zenésze k, 2015-03-17 17:07

már pár éve ezzel a recepttel örvendeztetem meg karácsonykor a kiscsaládot, és mit is mondjak, egyszerűen imádjuk! egyszerű és nagyszerű, és tényleg helyből olyan finom, amilyennek lennie kell. (és most, hogy aktívabban is használom az oldalt, eljött az ideje, hogy legalább egy komment erejéig köszönetet mondjak, hogy hozzájárulsz a karácsonyi hangulathoz. ;))

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2015-04-06 10:56

Kedves Csend_Zenésze!
Nagyon szépen köszönöm, megtisztelő, hogy ezt a receptet választottad :)!
Kellemes húsvéti ünnepeket a maradék locsolkodós napra!
Anita

krampusz80
krampusz80 cs, 2015-01-01 22:03

Karácsonyra készítettem életem első mézeskalácsait a te recepted szerint. Mindenkinek nagyon ízlett. Nekem ugyan kemények lettek, de nem bántam, mert én amúgy is ropogósan szeretem. De így is omlós volt a tésztája és kellemesen fűszeres. Első sütésre nagy sikerélményt adott.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni k, 2014-12-23 23:36

Még sosem számoltam meg, az igaz, de elég sok lesz, kb. 150 db. Persze ez függ a forma nagyságától is, amivel szaggatsz.
Kellemes ünnepeket kívánok!
Anita

Lolek
Lolek h, 2014-12-15 11:56

Szia!Nagyon szépen köszönöm a receptet!Tökéletes!!!!!
Kellemes Ünnepeket Kívánok! :)

Ross
Ross k, 2013-12-24 15:15

Mit is írhatnék mást, mint hogy a tavalyi rutinnal a kezemben idén is nagy kedvenc lett :) Köszönjük még1x ;)

Holdfény722
Holdfény722 szo, 2013-12-21 11:01

Kedves Anita! Most sültek ki a mézeskalácsok,és tényleg finomak,puhák! Előnye,hogy nagyon gyorsan készen lett! Ezentúl biztosan a Te recepted alapján fogom sütni,mert nem tudtam elrontani!:) Köszönöm ezt a remek süti receptet! Kellemes ünnepeket kívánok!:)

Blanci
Blanci szo, 2013-12-14 13:46

Köszönöm szépen a receptet,nagyon finom.Ahogy sül a fiaim úgy eszeik,nagyon ízlik nekik.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2013-12-16 00:59

Én is köszönöm szépen a visszajelzést! Örülök, hogy ízlik!
Kellemes adventi készülődést kívánok!
Anita

Veron88
Veron88 p, 2013-12-13 12:29

Sziasztok!

Itt olvastam először zsírpapírból hajtogatott habzsákról. El tudná mondani valaki, hogy ezt hogyan kell elkészíteni? Sajnos nincs itthon más kinyomóm de szeretném a kalács tetejére elkésziteni a mázat.
Köszönöm!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni v, 2013-12-15 02:02

Szia!
Egyszerűbb, ha egy vastagabb zacskó (pl. hűtőtasak) egyik sarkát kivágod, és abba töltve a cukormázat, díszíted a mézeskalácsokat. De ha mindenképp ragaszkodsz a papírból hajtogatott habzsákra, akkor holnap megpróbálom szemléletesen leírni, hogyan készítsd el.
Üdv:
Anita

Bömbike
Bömbike cs, 2013-12-12 20:14

Szia!
Nagyon tetszik a recept, mindenképpen el szeretném készíteni. Lehet, hogy buta a kérdés, de 2,5 dl méz mennyi dkg-ban? Csak, hogy biztosan jól sikerüljön. :)
Köszi előre is!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2013-12-16 00:58

Szia!
A 2,5 dl méz 25 dkg-nak felel meg kb. De én mindig egy mérőpohárral mérem ki, nem próbáltam még mérlegen lemérni.
Köszönöm szépen!
Jó sütögetést kívánok!
Üdv:
Anita

Bömbike
Bömbike h, 2013-12-16 08:55

Köszi szépen! Végül én is mérőpohárral mértem és már meg is sütöttem. Nagyon finom lett!

somitimi
somitimi h, 2013-12-09 17:26

Szia!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy biztosan ezek az arányok? a fűszerkeverék hátulján egy csomag fűszerkeverékhez minden másból kb a felét írja.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni k, 2013-12-10 00:14

Szia!
Igen, ezek az arányok :). Lesz belőle egy pár darab süti. Lehet felezni is az adagot, ha kevesebb mézeskalácsot szeretnél.
Üdv:
Anita

somitimi
somitimi h, 2014-12-15 12:22

Most nézem, jól megírtam, hogy hogy sikerült... Hát annyira jól, hogy ma megcsinálom az idei adagot :D Nagyon finom és puha is maradt! Köszönet a receptért!

blondevilke
Blondevilke / blondevilke szo, 2012-12-29 16:12

Köszönet a receptért!
Mindenkinek nagyon ízlett!
Ezentúl csak ezt a receptet fogom használni és ajánlani mindenkinek.

Kriszti92
Kriszti92 v, 2012-12-23 12:21

Sziasztok. Csak azt szeretném megkérdezni mert most akarok nekiállni, hogy akkor ennek kell pihentetés vagy nem ha időben kiveszem a sütőből?? Tehát napok kérdése mire lehet enni?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni k, 2012-12-25 18:21

Szia Kriszti!
Már megkaptad a választ (köszönöm szépen a kisegítést Alidának!) ugyan, de azért megerősítem. A tészta begyúrása után sem kell pihentetni, sem a kisütés után, azonnal fogyasztható.
Boldog karácsonyt kívánok!
Anita

Laufer Alida
Cicamica / Laufer Alida v, 2012-12-23 14:01

Nem kell pihentetni csak ki szeded a sütőből és a tepsiből és már fogyasztható is nálam a gyerekek imádták! Bár milyen alkalomból elkészítheted! Én majd Valentin napra is megcsinálom a fiamnak a névnapjára mert őt hívják Valentin -Nak! Még ajándéknak is jó a suliba a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Desszertként, vagy akár tea mellé is jó! Vagy útravalónak is egy kiránduláshoz!

Laufer Alida
Cicamica / Laufer Alida szo, 2012-12-22 12:20

Szia! Én is elkészítettem és nagyon finom lett a gyermekemnek nagyon ízlik és lehet hogy ez lesz a család kedvence igaz én egy kicsit más aránnyal csináltam 500g porcukorral és 500g vajjal 1,3kg liszttel és 3db tojással,2csomag mézeskalács porral de nagyon finom lett!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni szo, 2012-12-22 14:33

Szia Alida!
Köszönöm szépen a visszajelzésedet! Nagyon örülök, hogy ízlik a gyerkőcöknek!
Kellemes ünnepeket kívánok az egész családnak!
Anita

Ross
Ross p, 2012-12-21 19:43

Szia Anita!

Köszi a receptet! A tegnap délutáni/esti projektünk ez volt a párommal és hál'istennek nagyon jól sikerült. Egy jó tanács azoknak akik el szeretnék készíteni...ne hagyjátok túl sokáig sülni,mert akkor kemény lesz.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni p, 2012-12-21 20:07

Szia Ross!
Köszönöm szépen én is! Igen, azt egy picivel lejjebb már én is írtam, hogy nem szabad sokáig sütni. De ez mindegyik mézes tésztára igaz. A sütési időt mindenkinek a saját sütőjével kell kitapasztalni, mert mindegyik más és más, hiába adok meg sütési időt, az viszonylagos.
Kellemes karácsonyi ünnepket kívánok!
Anita

AnaCryson
Sylvi / AnaCryson sze, 2012-12-19 11:20

Szia!

Nagyon megtetszett a recept, tegnap este el is készítettük édesanyámmal, de nekünk kemény lett, egy éjszaka után is kemény még mindig. Mennyi idő a "szinte rögtön"? :) Elrontottunk valamit, vagy adjunk neki még több időt?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni sze, 2012-12-19 19:43

Esetleg a sütési idővel volt gond, nem sütöttétek túl? Ha kicsit tovább bent marad, akkor hajlamos keményebb lenni. Amikor kisülnek, még forrón puhák, amikor kihűlnek, kicsit keményebbek, mint minden mézes tészta. De ennek tényleg nem kell napokat pihennie. Betettétek műanyag dobozba?
Üdv:
Anita

deklon
deklon h, 2012-12-17 23:31

Nekem az előkészület sem 15 perc, inkább mindennel együtt vagy 45 és a sütés sem 10 perc hiszen nagy adag, az egész családnak, rokonnak elég lesz :). Na de jó lett még ha 2 órámat is vette igénybe:). Kösz a receptet!.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni h, 2012-12-17 23:47

Kedves Deklon!
Szívesen, örülök, hogy ezt választottad!
A tészta begyúrása nem vesz sok időt igénybe, úgy gondolom (bár én már pár adagot csináltam az utóbbi években). A sütési időt persze egy tepsinyi adagra adtam meg, arra vonatkozik a kb. 10 perc (ami sütő függvényében akár lehet 8 perc is), szerintem a többi szakács is így szokta :-). De igazad van abban, hogy ez nem egy gyors kevert süti, ami pikk-pakk megvan.
Kellemes ünnepeket kívánok az egész családnak!
Anita

szimisüti
szimisüti szo, 2012-12-15 16:56

Vékonyra nyújtva, 10 perc alatt aranybarnára sültek, és hihetetlen jó az ízük (reszeltem bele némi narancshéjat) :) kicsit nyúlós volt a tészta az elején, sok lisztet felvett gyúráskor, de köszönöm a receptet! Megleptem vele az itthoniakat :)

Szimi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni szo, 2012-12-15 23:26

Kedves Szimi!
Köszönöm szépen a visszajelzésedet! Igen, kicsit lágy a tészta, de nem kell megijedni. Én olyan sok lisztet nem szoktam hozzátenni a gyúráskor, inkább amikor nyújtom, akkor figyelek, hogy legyen alatta liszt, ne ragadjanak le a figurák. Tavaly és az idén narancsos mézzel sütöttem, azzal is fokozva a karácsonyi hatást, a narancshéj is jó ötlet!
Kellemes ünnepeket kívánok!
Anita

zsannuska
zsannuska szo, 2012-12-15 16:25

Szia
Nekem is erre a mézesre esett a választás.Lányommal és fiammal sütöm meg, fél adagnyit mert több süti is lesz...Remélem nekünk is ilyen jó lesz mint mindenkinek... :-) Csak én is a tojással vagyok bajban.De majd valahogy megoldjuk... :-)
Zsu

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni szo, 2012-12-15 23:29

Kedves Zsu!
Köszönöm, hogy ezt választottad! Ha még én is sütök az idén, akkor fél adaggal, és leírom a tapasztalatokat, ha addig valaki nem jelez. Én egy tojást tennék bele, és ha még kell hozzá, akkor egy kis tejet.
Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!
Anita

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni cs, 2012-12-13 01:49

Szia!
Kb. 100-120 darab, de persze attól is függ, mekkora kiszúróval készíted. Én vegyesen szoktam nagyobbakkal, kisebbekkel. Amikor az idén adventi naptárakat készítettem gyerkőcökkel egy főzősikolában, akkor 4 * 24 darab biztos hogy kijött 1 kg lisztből, és még pluszban kb. 8-10 db, A formák 8 cm-esek lehettek.
Üdv:
Anita

missdr
missdr sze, 2012-12-12 09:59

Tavaly karácsonykor sütöttem ilyet, és nagyon fincsi lett.Idén is szeretnék, de csak fele annyit, mert más sütivel is próbálkoznék. Fele mennyiségnél egy vagy két tojást tegyek bele? Válaszodat és a receptet is köszönöm! :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni sze, 2012-12-12 23:46

Szia!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! Szerintem próbáld meg egy nagyobb tojással ("L" méretűvel), esetleg egy kevés tejet adj hozzá, ha túl keménynek találnád a tésztát. Kérlek, majd számolj be a tapasztalataidról, mert biztosan másokat is érdekelne a fél adagos megoldás. Köszönöm szépen!
Üdv:
Anita

nopara
nopara / nopara h, 2012-12-10 20:57

na, pont ez kell iden nekem! hetvegen megsutom. koszonom szepen elore is a receptet, biztos szupi lesz!

1132