Magyaros borsos tokány recept

1 adag
565
kcal
Magyaros borsos tokány
Magyaros borsos tokány
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"). Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna.
A marhabélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. A pacsni nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak elsőosztályú.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyorsan elkészíthető, vendégváró étel.
Ősz esti borozgatásokhoz ajánljuk.





 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

borsos tokány, magyaros tokány
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst fél cm vastag és kb.5-6 cm hosszú csíkokra, metéltre vágjuk, és jól megmossuk.
  2. Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a finomra vágott fokhagymát, azután a paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük. 3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pacsnicsíkokat, megsózzuk, borssal, és majoránnával ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem fővi.
  4. Ezután kevés meleg vizet adunk hozzá és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. 
  5. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés meleg vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon.
  6. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. (Aki szereti ekkor 1-2 kanál vörösbort adhat hozzá.)
  7. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.

     

statisztika

beküldve:
nézettség: 83 772
elküldve: 4
receptkönyben: 477
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (2)

feketebors
feketeborsszo, 2011-08-27 11:28

Ha ezeket a füszereket kellö arányban használjuk akkor az igenis magyaros!

z1
z1p, 2011-04-08 20:49

Sziasztok!
Hagy kötözködjek egy kicsit.
Ha magyarost írtok, akkor az inkább lecsós.
Ha borsost akkor az csak borsos plusz a püré.
A majorannás, az meg csak majorannás a végén egy kis tejfölös habarással.
Z.

Legfrissebb cikkek

Tuti zsírégetők?
Tuti zsírégetők?
Időről-időre előbukkan 1-1 alapanyag, amelynek zsírégető hatásáról ódákat olvashatunk. De vajon valóban léteznek ilyen alapanyagok?
A vasárnapi húsleves nyomában
A vasárnapi húsleves nyomában
Vajon mi a nagymama húslevesének a titka? Megkíséreljük a lehetetlent: rekonstruálni a tökéletes vasárnapi levest.
Az étterem, ahol mindenben bacon van
Az étterem, ahol mindenben bacon van
A kanadai baconimádók élete áldásos fordulatot vesz nemsokára, amikor Montrealban megnyílik a világ első olyan étterme, ahol minden fogásban van egy kis bacon.
566