Magyaros borsos tokány recept

1 adag
566
kcal
Magyaros borsos tokány
Magyaros borsos tokány
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"). Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna.
A marhabélszín széléből, az úgynevezett pacsniból készítjük. A pacsni nagyon zaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak elsőosztályú.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyorsan elkészíthető, vendégváró étel.
Ősz esti borozgatásokhoz ajánljuk.





 

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

borsos tokány, magyaros tokány
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst fél cm vastag és kb.5-6 cm hosszú csíkokra, metéltre vágjuk, és jól megmossuk.
  2. Az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a finomra vágott fokhagymát, azután a paradicsompürét és kevés vízzel felöntjük. 3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a pacsnicsíkokat, megsózzuk, borssal, és majoránnával ízesítjük, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem fővi.
  4. Ezután kevés meleg vizet adunk hozzá és fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. 
  5. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés meleg vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjon.
  6. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a hosszú csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, s ezzel puhára pároljuk. (Aki szereti ekkor 1-2 kanál vörösbort adhat hozzá.)
  7. Tálalás előtt pici lisztet szórunk rá, és kevés vízzel felforraljuk.

     

statisztika

beküldve:
nézettség: 84 602
elküldve: 4
receptkönyben: 477
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (2)

feketebors
feketeborsszo, 2011-08-27 10:28

Ha ezeket a füszereket kellö arányban használjuk akkor az igenis magyaros!

z1
z1p, 2011-04-08 19:49

Sziasztok!
Hagy kötözködjek egy kicsit.
Ha magyarost írtok, akkor az inkább lecsós.
Ha borsost akkor az csak borsos plusz a püré.
A majorannás, az meg csak majorannás a végén egy kis tejfölös habarással.
Z.

Legfrissebb cikkek

Babapiskótás sütik minden alkalomra
Babapiskótás sütik minden alkalomra
Mindig jó, ha a kamrában ott lapul egy-egy zacskó babapiskóta, mert a segítségével bármikor összeüthetünk egy gyors desszertet.
Sütitrendek az elmúlt száz éveben
Sütitrendek az elmúlt száz éveben
A sütitrend mint szó, elég nevetségesen hangzik - maradjunk annyiban, hogy gyorsan átvesszük milyen süti receptjét hajszolták nagymamáink és anyukáink az elmúlt évtizedekben.
Top 10 édesvízi halétel 300 kcal alatt
Top 10 édesvízi halétel 300 kcal alatt
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen változatosan elkészíthetőek hazai édesvízi halaink. Most segítünk, íme 10 szuper halrecept - ráadásul adagonként 300 kcal alatt!
3 praktika tojáspucoláshoz
3 praktika tojáspucoláshoz
Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!
566