Kocsonya tepsiben recept

Kocsonya tepsiben
Kocsonya tepsiben
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szokatlan tálalás oka: egy tányér kocsonya egy felnőttnek kevés, vagy egy gyermeknek sok. A maradék tárolása helyigényes! Így mindenkinek akkorát szelünk, amit elfogyaszt, és repetára is van esélye. A tárolás is egyszerűbb!!!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Friss kenyeret, csörgő erős paprikát, citromot adhatunk hozzá. Jó étvágyat kívánok!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
konyhatechnológia: hidegkonyha
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kocsonya, sertéskocsonya
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fél sertésfejről az orránál kezdve, éles késsel lefejtjük az ehető részeket. Orrából a porcot kivágjuk, fülét levágjuk a zsíros részt mellőzve feldaraboljuk, tisztítjuk, mossuk. A többi húst is megtisztítjuk (ha kell, nyílt láng fölött perzseljük), majd mossuk és daraboljuk.
  2. A húsokat  megfelelő méretű fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Annyi vízben, hogy ellepje, plusz 2-3 dl. Amikor felforrt lehabozzuk, majd jöhet a füstölt hús és a fűszerek (az őrölt paprika is). Egy órai főzés után beletesszük az egészben hagyott (a fokhagyma és a vöröshagyma fejet is) zöldségeket. Lassú tűzön (ne forrjon, gyöngyözzön) addig főzzük, amíg a hús le nem kívánkozik a csontról. Ha van megfelelő anyag, akkor a kocsonyába nem kell zselatin!
  3. Tűzről levéve levét tálba szűrjük. A húst és a levet hagyjuk pihenni, hűlni.            
  4. A körmöt, csülköt kicsontozzuk, és a többi hússal együtt egy tepsiben elrendezzük. (A tepsi mérete akkora legyen, hogy a lé teljesen ellepje a húst.) A leülepedett levet óvatosan (hogy az alját ne keverjük fel) a húsra merjük.
  5. Hűvös helyre téve (nem hűtőbe) 10-14 óra múlva élvezhetjük. Természetesen tányérokba is lehet adagolni!


 

  • költség: 2520 Ft
  • elkészítettem: 51 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 500
elküldve: 1
receptkönyvben: 89
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kleróz
kleróz p, 2011-12-30 20:22

Fantasztikus tálalás:) Alkalmaztam,köszönöm.
B.U.É.K! mindenkinek

Ágicicmic
Ágicicmic k, 2011-11-08 11:40

Sziasztok! Ezt a módszert én is alkalmazom, néha úgy, hogy több húsival és kevés lével kibélelt őzgerincbe teszem, /a húsok közé lehet még tenni fűszereket borsot, szegfűborsot nyers rányomott fokhagymát erőspaprika krémet, stb/, és akkor a megmaradt levet hagyományosan, kevés hússal és sok lével/ a férjem így szereti / kis tálakba.Nem lesz sok 2-3 tál max. /8 l-es fazékba főzöm /. És most jön a vicc: így is marad, mert én sem győzöm enni a disznósajt utánzatot, adagokra vágva, folpackba csomagolva be a mélyhűtőbe. Semmi riadalom!!!:)
Amikor újból enni szeretnék, felmelegítek annyit amennyit szeretnék, és visszadermesztem. Garantáltan semmi mellékíz, semmi színváltozás, semmi zavarosság, csak nem szabad forralni. Bocs, hogy közbeszóltam

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2011-11-06 11:26

Kedves Marcsisef!

Ez nagyon csodás, fantasztikus ötlet!!!
Minden szempontból:-)))
Köszönöm, elmentve.
Szép hétvégét!
Éva-Anyóca

622