Kelt tészta felnőtteknek recept

Kelt tészta felnőtteknek
Kelt tészta felnőtteknek
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jame Oliver receptje alapján.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kávés szirupos csiga, kakaós csiga sziruppal, fahéjas csiga sziruppal, kávés-kakaós csiga, kávés-fahéjas csiga, kelt csiga sziruppal locsolva
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához egy nagyobb fazékban a tej felét, a vajat és a cukrot majdnem forrásig melegítjük. Ezután hozzáadjuk a tej másik felét, így gyorsabban hűl langyosra.
  2. Ekkor beleszórjuk, és elkeverjük az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 50 dkg lisztet. Sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapunk, melyet valamivel simábbra kell kidolgozni egy fakanállal. Ezután meleg helyen kelesztjük 1 órát.
  3. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarónával, és most már kézzel beledolgozzuk a tésztába. Kilisztezett munkalapra borítjuk, és átdagasztjuk, közben óvatosan lisztezzük. Épp csak, hogy ne ragadjon, mert a túl sok liszt megkeményítené és elnehezítené a tésztát.
  4. Amikor már nem ragad, hosszúkás rúddá formáljuk, majd nyújtófával, alul-felül lisztezve 70x35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  5. A töltelékhez a majdnem teljesen olvadt vajat szétkenjük a tésztán, megszórjuk a cukorral, majd az egyik harmadára a kakaót szitáljuk, a másik két harmadra pedig a fahéjat.
  6. Csiga formájúra feltekerjuk a tésztát, és ujjnyi vastag darabokra szeleteljük. Mivel keskenyebb szeletekre vágjuk, mint a normál csigaformás kalácsot, ritkábban kell rakni a kerek tortaformába (26 cm) / piteformába (28 cm) / jénaiba (20x15 cm), mert még 20 percig kelesztjük, és az ezt követő sütés közben is nő majd.
  7. A 18 éven felüli változatot a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal: a cukrot és a többi hozzávalót egyszerűen összeforraljuk. (A juharszirup helyett lehet karamellizálni a cukrot 1 ek vízzel, és azután összeforralni a kávéval, a tejjel és a vajjal.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20x15 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 545
elküldve: 1
receptkönyvben: 100
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Terrier
Terrier Wed, 2012-04-25 19:23

A 62,5dkg lisztel egy takonygombóc lett a tészta. min 75dkg liszt kell hozzá hogy jól dolgozható legyen. De így is a legjobb kelt tészta recept amit próbáltam. A tölteléknek saját készítésű mézes fahéjas almalekvárt használtam. Két ujjnyi szeletekre vágtam, és így a sütési idő nem 20 perc volt, hanem 45 perc.

Hajnal80
Hajnal80 Sat, 2011-01-29 08:40

Háhá!De durva!De legalább a szórendet megváltoztattad!
Mondjuk,nekem mindegy kitől származik a recept,azért még megsütöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-02 15:35

Kedves Maria!

Nem Jamie Olivieré. Pioneeerwoman receptje, és én adtam neki a "Kelt tészta felnőtteknek" nevet, amikor feltettem a blogomra - a megfelelő hivatkozással, és a saját szavaimmal leírva a műveleteket, nem egyenesen lefordítva az eredetiből... Lényegében szó szerint így....Megtekinthető itt:

http://piszke.blogspot.com/2010/01/kelt-teszta-felnotteknek.html

AZ AZÉRT DICSÉRENDŐ, HOGY LEGALÁBB A FOTÓD SAJÁT!!

1481