Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hideg tökkrémleves

Hideg tökkrémleves
Hideg tökkrémleves
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kánikulai napokra.
C&V receptjéből kiindulva készült.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tökkrémleves, krémleves tökből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis olívaolajon dinszteljük a finomra vágott hagymát.
  2. Felöntjük a tejjel és az alaplével.
  3. Hozzáadjuk az előzetesen besózott, levet eresztett, kinyomkodott tököt és a kaprot (nem kell összvágni, mert a végén úgyis pürésítjük a levest).
  4. A paradicsom héját lehúzzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk. Ezt is a leveshez adjuk.
  5. Lefedve, közepes lángon, kb 10-15 percig főzzük.
  6. Botmixerrel pépesítjük.
  7. Hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk-borsozzuk. Összeforraljuk.
  8. A tűzről lehúzva belefacsarjuk a citromlevet.
  9. Tálalás előtt jól lehűtjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 339
elküldve: 38
receptkönyvben: 270
elkészítve: 8/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-22 06:15

Újabban én sem sózom be előre a tököt. Amikor laskát főzök belőle nem lesz olyan löttyedt, és az a kis vitamin, ásványi só legalább benne marad.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Thu, 2010-07-22 11:57

Milyen laskát csinálsz belőle?

Én meg mostanában kirántás előtt nem sózom be, szintén az ásványi anyagok miatt, a magas a hőfokon ugyan a vitaminok tönkremennek, de nekem nem hiányzik a só, inkább a tojásba teszek picit többet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-22 16:41

Na persze! Ezt a kifejezést itt Debrecen környékén mondták a nagyszüleim-korabeli emberek. Aztán én is így mondom. Mi a töklevest mondjuk így. Nincs a tök szétfőve. Szépen laskára van felvágva, és így megtartja az eredeti állagát.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-21 21:59

ez a leves tökből finom,üdítő jól lehűtve,de két dolgot másként ajánlok.A tököt-mivel pürésítve lesz-teljesen fölösleges gyalulgatni,hámozást követően deszkán felkockázva gyorsan aprítható.Egészben vásárolva olcsóbb a tök,mint gyalulva.A belsejéből készűlhet hamis húsleves.
A másik fölösleges dolog az a tök besózása és kinyomkodása.Ezzel az ásványi sókat és kevés vitamint kiöntjük.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-16 22:31

Nagyon bejött a kánikulában! Vendégvárónak csináltam, tej helyett tejszínnel, pirított sonkadarabkákkal, parmezánnal megszórva.

132
közönséges tök 50 dkg
kapor 0.5 csokor
paradicsom 1 db
salottahagyma 1 közepes db
tej 3 dl
csirke alaplé 3 dl
tejföl 3 ek
citromlé 1 fél citromból nyert
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek