r
Nosalty Logó

Gesztenyés csirkemell hegybíró módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Gesztenyés csirkemell hegybíró módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 908 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 150 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1275.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    459 mg
  • Nátrium
    607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 908 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.6 g

Zsír

  • Összesen
    237.8 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7654.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    575 mg
  • Foszfor
    2754 mg
  • Nátrium
    3640 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    517.6 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2258.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1831 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    322 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    105 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    934 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1768 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 5449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 150 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkemell filét szeletekre vágjuk, és a szeleteket bedörzsöljük a fűszerkeverékkel.
  2. Vizet forralunk. Amikor már lobogva forr, leforrázzuk a mélyhűtött gesztenye szemeket, és öt percig főzzük.
  3. A szőlőt leszemezzük, és félretesszük.
  4. A birset meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és mokkacukor nagyságúra felkockázzuk. Egy tál vízbe belefacsarjuk a citrom levét, és belerakjuk a kockázott birset, így nem fog megbarnulni.
  5. A befűszerezett csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, forró vajban kisütjük, és melegen tartjuk. Erre kiválóan alkalmas a gesztenye főzővize. A fazékra. amelyben a gesztenyét kifőztük egy jól illeszkedő tálat helyezünk és erre szedjük ki a kisült húsokat. A forró víz párája alulról melegíti és így nem fog kihűlni.
  6. Közben másik serpenyőbe beleöntünk három deciliter a bort, beletesszük a kockázott birset és a gesztenyét.
  7. Lefedve addig pároljuk, ameddig félig megpuhul a birs. Beletesszük a szőlőszemeket és a mézet, és készre pároljuk.
  8. A hús sütéséből visszamaradt forró vajba beleöntünk óvatosan egy deciliter bort és újra felforraljuk. Az elkészült gyümölcsragu levével felöntjük és addig forraljuk, ameddig be nem sűrűsödik.
  9. A melegen tartott csirkemell mellé tálaljuk a gyümölcsragut és a mártást.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5328
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 25.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a könnyű, gyümölcsös ételeket. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy nagyon finom és laktató étel. Kadarkúton gluténmentes lisztet használtunk a panírozáshoz, így lisztérzékenyek is elkészíthetik. Mellé száraz fehérbort ajánlok!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Itt van az ősz újra, és örülhetünk sokféle ajándékának. Ez, no meg a gesztenyés receptverseny ihletett most meg. A birsalma fanyar íze pikáns összhangban van az édes szőlővel és a mézzel. A gesztenye pedig a köret testességét adja. Régen Baranyában és Somogyban a szegény emberek étke volt, és lisztet is őröltek belőle. Nem állítom, hogy egy somogyi hegybíró (ha tud főzni) így készítené el a csirkemellet, de minden alapanyagja megvan hozzá. Nálunk itt a Duna-Tisza közén gesztenyét csak fagyasztva lehet találni ilyenkor. A mi hegybírónk valószínűleg dióval készítené el, mert az van a szőlőhegyen. Érdekes, hogy nálunk hegyet csak a ceruzán vagy a szegen lehet találni, de a szőlős területnek itt is szőlőhegy a neve. A szőlősgazdák közötti rendrakás és a szüret idejének meghatározása mindenhol a hegybíró feladata. Dicsérje hát a munkájukat ez a finom étel. P.S.:  (ez bizony latin, a jelentése: utóirat) A recept beküldése óta már többször elkészítettem a barátok, és a családom nagy örömére. Volt amikor gluténmentes lisztet használtam. Mindannyiszor egy morzsa sem maradt meg belőle. A szavazataitoknak köszönhetően eljutottunk Kadarkútra. Kis csapatom (feleségem, az unokaöccse és az ő felesége) lelkes közreműködésével elkészítettük  ismét. Az ételünket a szakértő zsűri a legnagyobb örömünkre az első helyezéssel jutalmazta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek