Zöldbab

Zöldbab

Leírás

Két legismertebb fajtája a ceruzabab és a vajbab. A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású. Kezdetben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthető. A reformkonyha egyre népszerűbbé tette a zöldbabot. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle. Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is. A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a zöldbab kemény legyen, bársonyos tapintású és szabályos alakú. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Szezonja nyáron van, de a hypermarketekben máskor is hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

A friss zöldbabot gyorsan el kell fogyasztani, különben megfonnyad. Zacskóba téve egy-két napig eláll a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A fagyasztást jól bírja.

100g Zöldbab

fehérjetartalom

1.83 g

zsírtartalom

0.173 g

szénhidráttartalom

6.97 g

víztartalom

90.32 g

gramm zöldbab?

Top ásványi anyagok

Foszfor

38 mg

Kalcium

37 mg

Magnézium

25 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.141 g

Kolin

15.3 mg

C vitamin

12.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.734 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.83 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

egyszeresen telített zsírsav

0.01 g

többszörösen telített zsírsav

0.113 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

1.03 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

38 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.24 mg

Réz

0.069 mg

Mangán

0.216 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

2.7 g

cukor

3.26 g

víz

90.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.082 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.104 mg

Niacin - B3 vitamin

0.734 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.225 mg

Folát

33 µg

Kolin

15.3 mg

Alfa-karotin

69 µg

Béta-karotin

379 µg

Lutein+zeaxantin

640 µg

E vitamin

0.41 mg

K vitamin

43 µg

A vitamin

35 µg

C vitamin

12.2 mg

B6 vitamin

0.141 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?