Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbabfőzelék 7. - tejfölös-fokhagymás

Zöldbabfőzelék 7. - tejfölös-fokhagymás
Zöldbabfőzelék 7. - tejfölös-fokhagymás
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (112)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mert nem kell mindig kaviár... :)
Elnézést azoktól, akik úgy vélik, ez a recept nem eléggé rafinált. De ezt most azért szeretném megosztani Veletek, mert én a zöldbabfőzelékbe is "csak" fokhagymát teszek (akár a tojáslevesbe), és így is nagyon finom. Hátha valaki épp ezt az ízt keresi...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mi bundáskenyérrel szeretjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, tetszőleges hosszúságúra feldaraboljuk. (Nagymamám nem vágta, hanem törte.)
  2. Sós vízben, ami épphogy ellepi, megfőzzük.
  3. Az olajból a liszttel világos rántást készítünk, megfuttatjuk benne a zúzott fokhagymát, beletesszük a pirospaprikát, és mindezt a zöldbabhoz keverjük. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
  4. Hozzáadjuk az aprított petrezselyemzöldet, hozzákeverjük a tejfölt, ezzel épphogy felfőzzük, és már kész is.

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 211
össznézettség: 142 885
elküldve: 19
receptkönyvben: 1 255
elkészítve: 149/196
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fokhagymás zöldbabfőzelék, fokhagymás-tejfölös zöldbabfőzelék

Hozzászólások (112)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Wed, 2017-05-03 15:12

Én most konzervből csináltam és ugyanolyan finom lett! Köszönöm a receptet!

szlivia2
szlivia2 Tue, 2014-09-16 19:21

Már több receptet is elkészítettem tőled,és mindegyik isteni!Most készítettem el ezt is,és nagyon finom lett!Ha tanácstalan vagyok,hogy mit főzzek,általában a te receptjeidet nézem meg először!Teljesen az én,ill. a mi izlésünk!Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-09-16 19:48

Én is köszönöm a bizalmadat a receptjeimmel kapcsolatban. Örülök, ha használhatónak tartod azokat. További jó sütés-főzést kívánok!
Üdvözlettel: Fahéj

b-n
b-n Tue, 2014-09-02 10:31

Az egyik legegyszerűbb és legjobb főzelék. Nálunk ma rántott párizsival készül.

Csereb
Csereb Mon, 2014-03-10 19:21

Nagyon finom! Én így szeretem a legjobban! :D Köszi a receptet!

Szuszo
Szuszo / Szuszo Tue, 2013-11-19 19:00

Isteni volt a mai vacsi :-) Én eddig másképp csináltam, de ratalaltam a tökéletes receptre.
Köszönöm szépen :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-11-19 21:14

Ennek igazán örülök! :) Mindig csodálkoztam, miért nem szeretik az emberek a zöldbabfőzeléket. Aztán rájöttem, hogy csak azért, mert nem így van elkészítve. :)))
Üdv: Fahéj

verush
verush Thu, 2013-10-03 12:47

Tegnap ez volt az ebéd, s akárhányszor csináltam, hát olyan se íze, se... Aztán rátaláltam erre a receptre! A férjem, aki néha őrületbe kerget a kritikáival, azt mondta, ilyen finom zöldbabfőzeléket még sose evett! :) Köszönöm!:)))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-07-07 22:00

Meghiszem azt! :) Újabban én is egyre több ételbe használom, mert annyira finom. Főleg a zöldbabhoz, levesbe is, imádom.
Üdv: Fahéj

cslaszlo
cslaszlo Fri, 2013-04-26 14:21

Kedves Fahéj!

Nagyon finom lett a recepted, ismételten! :) Bár én főztem belőle egy jó kis zöldbab levest, 'rutinomnak' köszönhetően! :D De így is finom! :) Köszönöm szépen!

Kellemes szép napot!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-26 17:15

Kedves László!
Mért is olyan ismerős nekem ez a zöldbab leves? :))) Velem is előfordul, hogy hígabbra sikerül, bár még nekem rutinom is van (állítólag). De nekem olyankor is ízlik. Van, aki direkt nagyon hígra készíti a főzelékeket, vegyük úgy, hogy te is pont így akartad. és akkor minden oké.:)
Üdv: Fahéj

balintmonika
balintmonika Mon, 2013-04-01 19:42

Amíg ki nem próbáltam ezt a receptet azt hittem zöldbabot csak akkor kell készíteni ha kínozni akarom a családomat.Itt a bizonyosság,hogy ehető is lehet ez a főzelék...talán azt is megkockáztathatom,hogy finom!És ez nem áprilisi tréfa!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-04-01 19:47

Nagyon-nagyon örülök! Friss zöldbabból pedig egyszerűen isteni! Majd próbáld ki, mert ha ezt már finomnak tartod, akkor abban főleg nem fogsz csalódni.
Üdv: Fahéj

Makka
Makka / Makka Tue, 2013-03-19 12:25

Ha én tudtam volna, hogy a fokhagyma ennyire jó a zöldbabfőzelékbe!!!!! Fahéj, hivatalosan is te vagy a KEDVENC SZAKÁCSOM ezen az oldalon, nem is tiltakozhatsz :)

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Tue, 2013-03-05 15:38

Kedves Fahéj!

Jelentem megfőztem életem első zöldbabfőzelékét. Hogy ez milyen finom!!!!
Apukám mindig máshogy főzi, az övét annyira nem szeretem. El se bírtam képzelni hogy más is lehet... De hát kell a változatosság alapon gondoltam egyszer kibírom. (szerencsére :P) apu épp nem volt kéznél amikor főzni kezdtem, így kénytelen voltam receptek után böngészni. Ráakadtam a tiédre, és milyen szerencsés vagyok.. :-)
Ez isteni! Köszönet érte!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-03-05 15:58

Kedves Ancsocska!
Hogy őszinte legyek, én se szeretem máshogy a zöldbabfőzeléket, csak ezzel a recepttel. Így viszont családi kedvenc. A zöldséges leveskocka biztos nem rontotta el az ízét, de majd meglátod, ha netántán még egyszer elkészíted, hogy mennyivel feldobja a petrezselyemzöld. Úgy egyenesen isteni. :)
Üdv: Fahéj

Ancsocska
Ancsocska / Ancsocska Tue, 2013-03-05 15:39

Jah még annyi, hogy nem volt itthon petrezselymem, így egy zöldséges leveskockát tettem a főzővízbe.

Somedli
Somedli Fri, 2013-02-22 08:25

Kedves Fahéj,
életem első zöldbabfőzeléke,isteni lett, köszönöm :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-02-22 08:35

Igazán nincs mit. Veled együtt örülök, hogy jól sikerült. :)
Üdv: Fahéj

andilawyer
andilawyer Tue, 2012-11-27 19:42

Kedves Fahéj!

Már biztos fárasztalak, hogy állandóan a Te receptjeidet próbálgatom, de tényleg sosem csalódok, mindegyik másmiatt jó! :) Úgy tűnik, az ízlésünk(családunk ízlése) is hasonló. Ma ez a tejfölös-fokhagymás zöldbabfőzelék volt soron, még sosem csináltam fokhagymásan a zöldbabfőzeléket, de annyira ízletes, hogy nem tudom, fogom-e még máshogy készíteni...
Ezért a receptért is hálás köszönet, és minden elismerésem Neked a szuper receptjeidért!

Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-27 21:24

Kedves Andi!
Dehogyis fárasztasz!:) Inkább örülök, hogy hasonló az ízlésünk a konyhával kapcsolatban. Ez a főzelék nálunk is nagy kedvenc. A gyerekeim nem nagy főzelékrajongók, de ezt szívesen megeszik bármikor. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy másutt eszek zöldbabfőzeléket. És azok nekem nem igazán ízlenek. Ez viszont nagyon!!! :)
Remélem, találsz még a receptjeim közt néhány kedvedre valót.
Üdv: Fahéj

Kocsis Kriszta
Kocsis Kriszta / Kocsis Kriszta Wed, 2012-11-21 21:09

Kedves Fahéj,
eddig is gyakran készítettem zöldbabfőzeléket, de ez mindegyiket felülmúlta, istenien finom lett :)
Köszönöm a receptet :)
Kriszta

Dorka85
Dorka85 Tue, 2013-04-09 17:22

Kedves "Fahéj"!

Én még a Nagymamámtól így tanultam ahogyan Te is készíted!:-) Nekem csak és kizárólag fokhagymával jöhet szóba a zöldbabfőzelék!:-) Őszintén, el sem tudom képzelni, hogy vöröshagymát is tegyek bele!
Örülök, hogy megosztottad és köszönjük a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2013-04-09 19:19

Kedves Dorka!
Én is a "csak" fokhagymásra esküszöm. Bár nemrég készítettem egy ún. Temesvári aprópecsenyét, ami tulképp egy zöldbabos-tejfölös pörköltszerűség, abban vöröshagyma volt, és nagyon finom lett az is. Bár lehet, hogy a husi íze is közrejátszott. :)
Örülök, hogy Te is szereted ezt a receptet.
Üdv: Fahéj

edyt72
edyt72 Sun, 2012-10-07 20:30

fokhagymaval meg nem keszitettem,de en szoktam a fozelekre kesziteni diszno vagy csirkehusbol porkoltot.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-10-08 19:44

Az fincsi! De mi nem vagyunk olyan nagy húsevők, legtöbbször azért csinálok főzeléket, mert nem akarunk húst enni. Így marad mellé a bundáskenyér vagy a tócsni vagy a lángos vagy a sós muffin. :)

zsiraf18
zsiraf18 Wed, 2012-10-03 11:56

Kedves Fahéj! A főzelékem nagyon finom lett, de a segítséged szeretném kérni. Nekem egyszerűen semmilyen főzeléket nem sikerül rendesen besűríteni. Pontosan követtem most a Te recepted is, de nagyon híg lett. Végül a tejfölbe is tettem lisztet, de akkor is. Mikor megcsinálod a rántást, raksz bele egy kicsit a főzőléből, hogy bele lehessen önteni a főzelékbe? Lehet, hogy csapvízzel kéne, mert az hideg? Vagy a lisztemmel van gond? Sima fehér búzalisztet használok: T 405

A válaszod előre is köszönöm, üdv!!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-10-03 19:25

Kedves Zsiraf18!
A krumplifőzeléket maga a szétfővő krumpli is sűríti. A zöldbab nem ilyen, ezért kell minél kevesebb vízben megfőzni. Ha ellepi a megfőtt zöldbabot a főzőlé, én le szoktam önteni róla jócskán egy nagyobb bögrébe berántás előtt, és azt használom, ha majd kell még hígításhoz. A rántásba nem öntök vizet, én csak egyszerűen hozzáöntöm a rántást kis részletekben a zöldbabhoz, közben folytonosan keverem, és még sose lett csomós. Így elég jó lesz a főzelék állaga, amit a tejföl még egy icipicit sűrít. Ha túl sűrűnek érzem, öntök bele a főzővízből. De ha leöntöd a babról mind a vizet, és a rántáshoz keversz főzőlevet, így felhígítod, és utána öntöd a babot, úgy is jó lesz. Híg lesz a rántás, ha kevés benne a liszt, vagy túl sok a folyadék. Viszont a sok liszttel is vigyázni kell, mert attól meg csirizes lesz a főzelék, nagyanyám szavaival élve, mint a plakátragasztó, és ízre se lesz elég intenzív.
Remélem, tudtam segíteni!
Üdv: Fahéj

232
zöldbab 1 kg
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 ek
finomliszt 1 evőkanál
fűszerpaprika 1 kk
tejföl 150 g
petrezselyem 1 csokor