Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbab télire ahogy Iluska készíti

Zöldbab télire ahogy Iluska készíti
Zöldbab télire ahogy Iluska készíti
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben termesztek zöldbabot a kertben. Nem könyvből van a recept, ez az én sajátom. Mindig leszedek pár kilót, majd igyekszem berakni, annyira pontos mennyiséget nem tudok írni, mert én szemre és ízre szoktam hozzátenni az ecetet, sót, vizet. Sőt még a zöldbabot sem mérem le, mégis mindig szép, tiszta, ropogós zöldbab a végeredmény...

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Gyengén ecetesre ízesítsük, mert még úgyis utólag tudjuk majd az ételt ecetezni. A cukor azért kell bele, hogy szép sárga maradjon a színe.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegeket célszerű előző nap kimosni és hagyni megszáradni. A zöldbabot mosás, majd a két végének a levágása után 2-3 cm-es darabokra vagdossuk. Annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi ellepi. A sót adjuk hozzá.
  2. Az üvegeket a fedéllel együtt tepsibe pakoljuk, majd 100 C fokon (gyenge hőmérsékleten) sterilizáljuk a sütőben 15 percig. Amíg az üveg a sütőben áll, a babot kb. 4 percig forraljuk, majd lé nélkül a forró üvegekbe szedjük.
  3. A levet ízesítjük ecettel, majd a csipet cukorral. Felforraljuk, és forrón minden üveget teleszedünk. Lezárjuk.
  4. Magasabb falú edénybe vagy tepsi aljára újságpapírt teszünk, erre rakjuk az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor az üvegek körül lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítjuk a csírátlanítási időt, ami 10 perc.
  5. A szükséges gőzölési idő letelte után a lángot lezárjuk, és az edényt takaróval, pléddel letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni másnapig. Majd a végleges, hűvös helyre tesszük, aztán jöhet a tél. Jó étvágyat a főzéséhez!
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 330
össznézettség: 62 286
elküldve: 7
receptkönyvben: 129
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
624 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 3 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: befőtt, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

ecetes zöldbab télire, tartósítószer nélküli zöldbab, télre eltett zöldbab

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Erzsébet Klára
Tóth Erzsébet Klára Fri, 2016-07-22 22:44

Kedves Iluska! Most dunsztolom, este háromnegyed tizenegy van! Köszönöm a receptet, remélem mindent jól csináltam. Üdvözlettel: Tóth Erzsébet

ilus74
Iluska / ilus74 Sat, 2016-07-23 11:09

Kedves Erzsébet!
Sok-sok finomság fog akkor készülni majd belőle!!!!Biztosan mindent jól csináltál!!!!Szép napot neked!! :-)))

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Fri, 2015-03-13 17:11

Örülök,hogy van aki még így üvegekbe elteszi a vajbabot,mert a Nagyim is így tette el mindíg és szerettem kienni az üvegből.Én már kényelmesebb vagyok,mert csírátlanítás után leszárítom,és mélyhűte tasakolom.Szerintem egyszerűbb,és tökéletes.

dutrashajni
dutrashajni Mon, 2014-08-11 21:52

Szia. nagyon egyszerűnek tűnik a recepted, és ki is próbáltam. Mivel nem vagyok gyakorlott a dunsztolás terén, azt kérdezném hogy mennyi ideig kell dunsztolni, már mint mennyit kell forralni az edényt hogy az üvegben kezdjen bugyogni?? Mert biz én már 2 órája forralom és még nem gyöngyözik. Ennyire sok idő és csak én vagyok türelmetlen vagy valamit nem jól csinálok?? Köszi

ilus74
Iluska / ilus74 Tue, 2014-08-12 13:10

Igen valóban egyszerű.Nem tudom mire érted azt a mondatod,hogy az "üvegben elkezdjen bugyogni?"-minek kell bugyogni az üvegben?,mert a zöldbabos üvegek körül kezd el gyöngyözni a víz,és ennek 10 percnél több idő nem szükséges........úgy,hogy nem tudom mit,és hogy csináltál.....??!!!

dutrashajni
dutrashajni Tue, 2014-08-12 18:11

Úgy írtad "amikor az üvegekben levő víz elkezd gyöngyözni" , szóval én azt lestem hogy, az üvegekben a lé mikor kezd el gyöngyözni. Hát akkor jól meg főztem őket. :-) Akkor most biztos hogy el áll.

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2014-08-13 11:57

Igen ebben igazad van,de úgy gondoltam a 'dunsztolás' mindenkinek egyértelmű,és senki nem értelmezi félre......és veled pont ez történt.Most már ha felhasználod,tuti nem kell annyi ideig majd főznöd!!(Javítottam egyébként a receptet,majd aktiválják.)Neked pedig további sikeres sütést,főzést! :-)))

dutrashajni
dutrashajni Wed, 2014-08-13 21:02

Köszi szépen a gyors válaszaidat. Sok klassz recepted van, még szemezgetek belőlük. Még egyszer köszi. :-)

margica
margica Thu, 2014-08-07 19:03

és még 1 ? miért teszed a celofánt a csavarós fedő alá?

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2014-08-08 19:11

A biztos záródás érdekében,de végül is az ideire meg egyáltalán nem tettem,és lecsót is csináltam celofán nélkül,és szupi lett.Egy a lényeg,az üveget csirátlanítani kell a sütőben,a leírtak szerint.Jó berakást neked! :-))

margica
margica Thu, 2014-08-07 18:58

már megint 1 jó kis recept, az ízesített paradicsomod is "kiráj ! ja és hány %-kos az ecet ? üdv margica

ilus74
Iluska / ilus74 Fri, 2014-08-08 19:06

Hát ennek örülök ha tetszik.20%-os az ecet,és bocs ha nem tüntettem fel. :-))

ilus74
Iluska / ilus74 Wed, 2014-08-06 14:42

Köszi!Még tavalyról is maradt,és hidd el, azok is ugyanilyen szépek. :-))

276
zöldbab 3 kg
víz 4 l
ecet 5 ek
2 teáskanál
cukor 1 csipet