Parasztcsorba (Csorba 2.) recept

Parasztcsorba (Csorba 2.)
Parasztcsorba (Csorba 2.)
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aki már járt Erdélyben, biztosan ett csorba-levest, aki nem, főzze meg magának, nem bánja meg!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Erdélyben az első számú ünnepi ételek közé tartozik, pörköltalappal is készíthető.

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lestyános csorba-leves, kiadós zöldségleves sertéshússal, erdélyi csorba, erdélyi csorba sok zöldséggel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst ízlés szerinti darabkákra felvágjuk, és feltesszük vízben fõni. 2-3 alkalommal leszedjük róla a habot, majd ízlés szerint megsózzuk. 
  2. Amikor a hús félig megfõtt, hozzáadjuk az apóra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldbabot és a karalábét.
  3. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, és a tűzről levéve pirosparikát szórunk rá, a levesbe tesszük. 
  4. A hús és a zöldségek, ha megpuhultak, beletesszük a fölaprított káposztát, a szétszedett karfiolt és a kockára vágott burgonyát, majd készre főzzük.
  5. Az apróra felvágott paradicsomot utoljára adjuk hozzá. Ha nincs friss paradicsomunk, egy merőkanál paradicsomlével pótoljuk. 
  6. Addig fõzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de a zöldség sem fõ szét. Hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt - Erdélyben - leostyán- bőségesen és a petrezselymzöldet.
  7. Megízleljük, hogy eléggé sós-e. Ízesítjük ételízesitővel, ecettel és citromlével. Csípős parikát teszünk mellé.
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 164 908
elküldve: 12
receptkönyvben: 794
elkészítve: 21/26
Facebookon megjelent: -

szakács

e-mil

Mióta szakács: 2009.12.04.
4 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aker08
aker08 h, 2012-05-14 21:32

Szoktam csorbát fözni,de káposztásan még nem probáltam.Legközelebb ezt a variációt is kipróbálom. Én ami zöldséget találok itthon mindent bele teszek. Úgy tanultam minél több fajta zöldség van benne annál finomabb(még kelbimbót is). A darálthúst egy nyers tojással összekeverem,egy picit állni hagyom,kis picike gombócokat formázok, bele forgatom lisztbe és utána teszem a levesbe.

csikósné
csikósné p, 2012-03-16 11:31

Erdélyi barátnőim rendszeresen főzik, de húst nem raknak bele, csak sárgarépát, fehérrépát, kevés krumplit, és ha van karalábét vagy karfiolt olajon megpárolják, hogy a répa szine kijöjjön, majd vizzel felengedik, és majdnem puhára fözik a zöldséget húsleveskockával izesitve.Mikor már csak kevés kell a zöltségnek, akkor a darált húsból hagymából és rizsből, só és bors hozzáadásával készült húsgombócot belefőzzük. Már ők se főzik ciberével, hanem erdélyben lehet ilyen knorr levesport kapni és azzal izesitik, de én pici ecetet és cukrot szoktam hozzá tenni, ja és a főzés elején egészben egy vöröshagymát, valamint két-háromszál lestyánt, mert az erdélyi levesbe ezt főznek. A barátnőim még a savanyú káposzta levével szokták még savanyitani ezt a levest, de akkor nem raknak ecetet, és cukrot.

rózsa1950
rózsa / rózsa1950 cs, 2014-07-03 12:25

Bizony, semmiképp nem ízesítjük ecettel. Ha nincs cibere vagy káposztalé csak a citrom jöhet számításba a savanyításnál (esetleg citromsav - ez van a Knorr ízesítőben is)

Bereczki Mónika
Bereczki Mónika k, 2010-11-30 23:58

Kanadában élek, és itt valóban lehet kapni borsc alaplét por formában. Hihetetlenül finom, mi nagyon szeretjük : )

ugrifules
ugrifules h, 2010-11-22 20:46

Erdélyben ettem ilyen "isteni" levest. Több verzióját kipróbáltam, nagyon szeretjük.
Én kizárólag citrommal savanyítok, ecetet nem használok.:)

tulimariann
tulimariann k, 2010-08-10 10:06

Én már kostoltam Emil csorba levesét és isteni.Probálja ki bátran mindenki!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-07-25 11:41

Többször jártam Erdélyben. Ilyenkor mindig megkóstoltam a csorbalevest. Elhatároztam, hogy itthon is kipróbálpom. Nagyon jól sikerült. Családom minden tagjának ízlett. Erdélyre emlékeztet, ezért köszönet a receptért.

babyka59
babyka59 / babyka59 v, 2010-03-07 21:08

Erdélyben élek,elég gyakran főzöm ezt a nagyon finom sananyú levest.( csorba=savanyú leves)Soha de soha nem teszunk ecetet ebbe a levesbe,citromlétől vagy citromsótól lessz savanyú.A románok borssal savanyitják,amit búzakorpa és kukoricaliszt erjesztéséből nyernek,nagyon egészséges,különleges savanykás izt ad az ételnek.A barátnőmtől tudom,hogy Kanadában üzletben is lehet borsot venni,lehet,hogy most ebben a határ nélküli világban már Magyarországon is forgalmazzák.Érdemes kiprobálni,ha Erdélyben jártok kostoljátok meg! Nemcsak a hagymát hanem az egész apróra vágott zöldséget,a karfiol kivételével,megdinsztelem,ettől kap egy különleges szint(sárgarépa) és izt ez a mennyei étel.Apróra vágott zöldpaszulyt is teszek bele.

tucsike
tucsike szo, 2011-08-20 14:12

Van egy szakácskönyve, loo Erdélyi recept cimmel.Abban korpacibere van arra irva, amivel leveseket lehet savanyitani. A másik, a csorba azt mondták levest jelent. A különböző jelzővel egész a leves. pl román csorba. Bocs, ha tévedek.

csikósné
csikósné p, 2012-03-16 11:35

Bár nem az illetékes vagyok, de az erdélyi barátnőim paraszt-csorbának nevezik magyarul. Románul csak úgy tudom leírni ahogy ki ejtik, mert nem tudok románul, de így csorba peresári a neve.

370