Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából recept

Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából
Hagyományos zserbó Vicikó konyhájából
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (97)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám egyik kitűnő receptje. Szerintünk tökéletes. :-)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

zserbó szelet hagyományosan dió-baracklekvár töltelékkel, zserbó, diós-lekváros réteges sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
  3. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
  4. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
  6. A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
  7. A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 35 x 25 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot.
  8. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
  9. A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
  10. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
  12. A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit.
  13. Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1 061
össznézettség: 352 666
elküldve: 117
receptkönyvben: 1 941
elkészítve: 227/256
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

Hozzászólások (97)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

applepopsicle
applepopsicle Sun, 2017-03-26 15:41

Életem első zserboja, és tökéletes! A zserbomiszteriumnak köszönhetően rettenetesen féltem a végeredménytől, de ezzel a recepttel nem lehet elrontani. A próba kedvéért csak a szelebol eszegettem, a premier 5 nap múlva lesz :) az egyetlen amit másképp csináltam, h csak 600 h lekvár volt otthon, de így is nagyon finom lett!

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2016-12-26 18:07

Elkészítettem. Nagyon féltem tőle, de kár volt! Főleg a csokimáztól tartottam, de az
sem ördöngősség! Az eredmény? Egy nagyon finom, szaftos zserbó. Isteniiiiiiiii!
Köszönjük a receptet!

banya76
banya76 Fri, 2016-12-23 18:31

Amióta rátaláltam csak ezt a zserbót sütöm. Nálam ez a "világbajnok" recept. Azóta más zserbóját nem szívesen eszem. Ennek a tésztája nagyon puha és finom. Köszönöm a receptet. :)

Ollocska
Ollocska / Ollocska Thu, 2016-12-22 07:47

Kedves Vicikó, hosszu ido utan visszaterek a receptjeidhez es a fozeshez. koszonom h megosztod oket.

hugusz
hugusz Sat, 2016-11-12 17:08

Minden a leírás szerint csináltam, isteni lett!! Recept mentve, a karácsonyi asztalon tuti ott lesz. Köszi szépen! :)

Beus0729
Beus0729 Wed, 2016-09-28 18:59

Szia! Mi az az "illatmentes deszka"? Konkrétan mire gondolsz? Köszönöm

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2016-09-28 19:43

Szia!
Pl. arra gondolok, hogy mondjuk ne a hagymavágó deszkára fektessük rá a még meleg zserbót, mert a melegtől még jobban átvenné a szagát. Egyébként is, de melegen garantáltan " nem kívánatos illatú " lenne.
Üdv: Vicikó

syl0212
syl0212 Tue, 2016-08-16 18:33

Nagyszerű recept, tökéletes lett a süti és mindenkinek ízlett, aminek igazán örültem! :) Elsőre sikerült, valamivel kevesebb cukorral sütöttem meg, így is nagyon finom lett. Ritka, amikor nem kell többször kísérletezni egy-egy sütivel, de ez tényleg egy ilyen recept, köszönet érte! :) Sokszor el fogom még készíteni, a csokimáz is remek!!! :D

zsuzskamacska
zsuzskamacska Fri, 2016-03-25 23:51

Isteni és elronthatatlan recept! Mindent pont ugyanúgy tettem, ahogy leírtad, az eredmény immár másodszor is tökéletes! Köszönöm!

Csefezs
Csefezs Tue, 2015-12-22 16:07

Szia! Életem első zserbójának ezt választottam, most van a sütőben. Remélem finom lesz, mert nagyon megszenvedtem vele.. Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul, hiszen úgy éreztem, hogy mindent pontosan követek a recept szerint, de a nyújtásnál nagyon szakadt a tészta, úgy toldottam, foltozgattam, és rengeteg lisztet felvett még pluszban, különben esélytelen lett volna dolgozni vele.. Szerinted mi lehetett a baj? Vagy ez a normális? Minden esetre köszönöm a receptet, a többi hozzászólást nézve biztosan én bénáztam el vmit, és nem a leírás a hibás.. ;)

Lacata
Lacata Sat, 2015-12-19 08:15

Karácsonyra szeretném elkészíteni a zserbót. A hozzászólásokban olvastam a folyós lekvárt. Annyi kérdésem lenne, hogy dzsemem van, használhatom azt is vagy fel kell hígítanom? Köszi a választ:-)

krisztaend
krisztaend Fri, 2015-12-18 21:50

Eletem elsö zserboja :). Köszönöm ezt a csodas receptet. Azt gondoltam mindig nekem a zserbo tul nehez, de a recept alapjan könnyü volt. Gyönyörüen nez ki es az ize is csodas :D Ezentul minden Karacsonykor lesz zserbo nalunk :D

punkzsuzsi
punkzsuzsi Fri, 2015-12-18 17:57

Akiknek gondot okoz a csokimáz, nekem 20 éves bevált recept, mely sosem folyik le a sütiről, fényes, egyszerű és gyors: tepsi méretéhez szoktam a mennyiségeket alakítani, egy 25x35-ös tepsihez kb 10 dkg margarint számolok, ha nagyobb a tepsi növeljük a vaj és a porcukor mennyiségét. Az alaprecept szerint ahány dkg a margarin, annyi dkg legyen a porcukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 csapott evőkanál liszt és 1 evőkanál tej. Ezt óvatosan összemelegítjük, nem szabad felforralni. Kb 5 perc várakozás után jól átkeverjük és mehet is a sütire. Nekem ez mindig tökéletes.

Tünde03
Tünde03 Mon, 2015-12-07 11:31

Sok zserbót ettem már, de ilyen finomat még sehol. Tökéletes lett!
Nagyon köszönöm!

Piroska 53
Piroska 53 Fri, 2015-11-27 14:42

Ma én is rãszântam magam a zserbóra,a sok recept közül aTe recepted volt a nyerő,a sok dicsérő szavak làttàn egyből nekilàttam,a végeredmény valami csodàs,őszintén bevallva kissé féltem tőle leginkàbb a nyújtàstól,hogyan lesz ebből a mennyiségből 4 lap,de a lehető legtökéletesebb lapok lettek és a nyujtàssal sem volt gond.Köszönöm ezt a tökēletes receptet!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2015-11-28 21:14

Nagyon szívesen! Igazán örülök, hogy elnyerte a tetszésed a receptem!

Üdv:-) Vici

leeva
leeva Fri, 2015-10-09 17:08

Többféle zserbóreceptet kipróbáltam már, ez eddig a legjobb!
Sajnos a máz nekem nem sikerült, sok lett és folyós is, másnapra sokat szilárdult, de nem lett ilyen, mint a képen.

gabica1977
gabica1977 Wed, 2015-09-30 04:23

Sziasztok csoda szép estét !! Szégyen ide szégyen oda életem első zserbója készült el ma este !38 éves vagyok van kettő nagy fiam sajnos nem volt ki meg tanítson sütni persze főzni meg tanultam :D :D De sütni nem nem vagyok éppen egy cukrász mester !De meg csináltam a zserbót a recept szerint és isteni volt a fiaim oda meg vissza voltak :D Mind a zserbó és a csokimáz is fantasztikus lett !Nagyon szépen köszönöm a receptet :D :D Bár lehet béna vagyok sőt a csoki a tetején puha maradt kicsit de ettől könnyen vágható :D És nagyon finom :D

wickyv
wickyv Tue, 2015-06-30 14:21

Nem szoktam hozzászólásokat írogatni, de most nem bírtam ki. Régóta szerettem volna már zserbót sütni, és örülök, hogy ezt a receptet választottam. Isteni lett! Szuper vékony, jól nyújtható tészta, vastag töltelék és a csokimáz: az valami gyönyörű! Nincs jobb szó rá. Nem kevés dicséretet zsebeltem be érte. A legnagyobb, hogy "jobb mint a dédié"!!! :-) Nagyon büszke voltam rá! Egy probléma van csak vele: nem lehet abbahagyni! :-) Köszönöm!

pulguinha
pulguinha Thu, 2015-02-26 01:29

Tökéletes recept! Ha más sütihez is lehet, ezt a csokimázat használnom. Párom imádja a zserbót és amióta ezt sütöttem, csak ezt enné pedig sok félét kóstolt már :) Én eddig őszintén szólva nem szerettem, mert még sehol nem ettem igazán jót, de ez még engem is meggyőzött. Igaza a nagymama féle lekvár is hozzáad a varázslathoz, de tényleg hihetetlenül finom! Köszönöm szépen a receptet!

bettiti01
bettiti01 Mon, 2015-01-19 10:26

Szuper a recept! Ugyanilyen szép lett nekem is, s hozzá nagyon finom is. Büszkén tehettem az asztalra :) Nagyon örülök, hogy a te receptedet választottam, köszönöm :)

greek64
greek64 Tue, 2014-12-30 17:37

Szia Vicikó! Ezt a receptet keresem évek óta! A nagyim ugyanígy csinálta a zserbót, de sajnos a recept-könyve hiányos és sosem lett olyan a sütim, mint az övé volt.... AZONBAN most, hogy rátaláltam a tiédre, dec. 23.óta másodszor kell megsütnöm a zserbót!!!! Zseniálisan finom, gratulálok és ezúton kívánok Neked és családodnak Boldog Új Évet!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2015-01-03 13:35

Jajj, de jó! Örülök, hogy találtál a Nagyidéhoz hasonló zserbó receptet,...
és pont nálam! :D És, hogy ilyen finomra is sikeredett...!

Én is kívánok Neked boldog új évet!

Üdv:-) Vici

T-K Ili
T-K Ili Wed, 2014-12-24 15:40

Most lett kész. Először készítettem zserbót, de hihetetlenül finom lett! A csokimázt ugyan egyszerűbben készítettem (60%-os csokit felolvasztottam, pici oliva olajjal, hogy szép fényes legyen), de egyébként mindenben követtem a receptet. A férjem és a fiam már el is fogyasztották a szélét. Nagy sikere van! :-) Kicsit féltem a saját készítésű, folyósabb lekváromtól, de így lett tökéletes.
Boldog Karácsonyt!
Ili

shakira0189
shakira0189 Tue, 2014-12-23 09:54

Szia Vicikó!
Én most készítettem először zserbót. Még nem szeleteltem fel, de szerintem nagyon jó lett. Egy apró gondom van vele, hogy a csokimáz túl folyós lett, ezáltal nem lesz olyan szép "vastag", mint a képen, mert eléggé lefolyt. Szerintem sok bele az a 7,5 ek víz, de ez csak egy tipp. Szerinted hol ronthattam el?

magika77
magika77 Mon, 2014-12-22 13:58

Szia Vici!
Tavaly ezt az isteni zserbót sütöttem, az egész család oda volt érte. Idén is ezt szeretném , de nem emlékszem hogy tea vajat vagy kocka rámat használtam. Melyikkel fogjam?mind a kettő van itthon?
Köszi Ági

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-12-22 14:21

Szia, kedves Ági!
Én mindenképpen vajat ajánlanék!
DE MINDENBE!
Jó sütést kívánok, és boldog Karácsonyt!
Üdv, Vici

magika77
magika77 Mon, 2014-12-22 16:14

Szia Vici!

Válaszod elött nekiálltam a tészának, míg a gyerekek aludtak, vajat használtam. És valóban még tökéletesebb lett!!!! Mindenhez vajat fogok használni ezentul. Férjem eltüntette az összes szélét! :)
Sajnos a meggye- mákos zserbód késnőn vettem észre, már minden sütink kész. De mindenkép megsütöm hamarosan

Nagyon, boldog, örömökben, szeretetben gazdag karácsonyt!!!

kkrisztina82
kkrisztina82 Mon, 2014-12-22 09:57

Kedves Vicikó!

Ma készülök megsütni a zserbót, felmerült bennem a lekvárral kapcsolatban, hogy gond lehet-e, hogy nekem kifejezetten puha, folyós házi lekvárom van itthon. Nem tudom, Te milyennel készíted, de kicsit félek, hogy eláztatja a tésztát. Szerinted? Köszönöm előre is!
Üdv.:Kriszti

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-12-22 14:32

Szia Kriszti!
Nekem is folyós a lekvárom, a sajátom, én készítettem.A cukros dió tökéletes párja lesz a lekvárnak.
Nyugodj meg, ha a recept szerint készíted, nagy gond nem lesz! Sőt!
Jó zserbó sütést, és boldog Karácsonyt kívánok!
Üdv, Vici

kkrisztina82
kkrisztina82 Tue, 2014-12-23 13:42

Köszönöm! Közben meg is csináltam tegnap, először kicsit izgultam, mert 35 perc után kivettem a sütőből, és kicsit mintha csúszkáltak volna egymáson a lapok, de mire kihűlt, jó lett. Ez életem első zserbója, és mondhatom, gyönyörű, és nagyon finom! Bárkinek szívből ajánlom ezt a receptet! :)

magika77
magika77 Mon, 2014-12-22 14:00

Szerintem azzal lesz, igazán finom, szaftos, és nem puskapor száraz. Én tavaly is folyós házival sütöttem és idén is azzal fogom:)

kathy55
kathy55 / kathy55 Fri, 2014-11-21 20:20

Szia! Nagyon guszta a zserbód! Ma sütöttem én is, igaz anyukám receptjével, de a csoki recept hiányzott és a tiédet csináltam meg. Jól néz ki a képen, gondoltam kipróbálom. Igaz az állaga más lett mint amit vártam, de tényleg nagyon egyszerű és nagyon jó lett! Köszi az ötletet! :)

Livia23
Livia23 Wed, 2014-07-30 17:20

Régóta szemezek ezzel a recepttel. Holnap megsütöm.
Kérdés: Lègkeverèssel vagy simàn előmelegített sütőben süssem?
Nàlam lègkeverès nélkül valamièrt sokkal tovább tart. 35 perc nem lesz elég, ezt màr most látom előre. Tanács?
Előre is köszönöm, Livia

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2014-07-30 17:43

Kedves Lívia!

Tanács?.....
Ha már most látod előre, hogy nem lesz elég a 35 perc, akkor süssed tovább.
A receptleírásban írtam, hogy ! kb ! 35 perc, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél. Az én sütőmben így sült meg aranybarnára.
Ezért azt mondom, hogy menj holnap a színre.... :) Ha szép színe lett, kész is vagy!

Üdv:-) Vici

Livia23
Livia23 Thu, 2014-07-31 07:47

Kedves Vicikó!

Köszi a gyors választ. Azért voltam kétségbe esve, mert ez egy èlesztős tészta, féltem attól, hogyha tovább sütöm valami rosszul fog sikerülni. Lègkeverèssel meg mindig arra gondolok, hogy a tészta nem egyenletesen lesz magas... Màr történt ez velem, ezért kérdeztem inkább meg. Ès mivel nem hullàmos zserbót akartam, egy kèrdèst ez megèrt. ;)
Köszönöm mégegyszer. Ma megsütöm.
Üdv, Livia

bababeej8
bababeej8 / bababeej8 Mon, 2014-03-24 22:28

Kedves Vicikó!
Egyelőre még a kezdő szintet súrolom (fánkok, palacsinták, legfeljebb egy almás pite), és mindig rettegtem a több lapos tésztáktól. Nagy nehezen rávettem magam, hogy készítsek egy tepsi zserbót (persze a rengeteg pozitív hozzászólás a recepthez még jobban bátorított), de sosem gondoltam, hogy ilyen 'nehézségű' recept nekem sikerülhet :) Tökéletes nem lett, de ez csak a rutinhiány miatt van (nem sikerült tepsi méretűre nyújtani, szép sarkokkal), de ennek ellenére én nagyon elégedett vagyok. A recepted isteni, erőre kaptam a további kísérletezésekhez:)
Köszönöm mégegyszer!

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2014-03-25 21:35

Szia!

Gratulálok az első zserbódhoz! :)
Ezennel felléptél a haladó szintre! :-))))

Igazán nincs mit, és nagyon örülök, hogy elégedett vagy. De legfőképp annak, hogy ízlett Neked is a Nagyikám receptje alapján készített zserbó. :-)

Egy kis trükk, lehet, hogy tudod használni a sarkok szépre nyújtásához. Én mindig a nyújtófával finoman vissza-vissza tologatom-nyomogatom a tészta oldalait, sarkait, ( 1-2 cm) ha megreped nyújtáskor. Ezáltal dundibb lesz a szélén, és így újból adhatunk neki egy újabb esélyt a szép formához.
A tepsi méret stimmel amit megadtam, lehet. hogy Te nagyobb méretűbe akartad belenyújtani?!

Sok sikert továbbra is!

Üdv:-) Vici

zsoharkati
zsoharkati Sun, 2014-01-26 17:42

Kedves ViciKó!
Elkészítettem a zserbódat,a recept tökéletes!Köszönöm szépen!
Láttam a mákos-meggyes változatot is.Azt tervezem,hogy legközelebb fele diós,fele mákos töltelékes lesz.Gondolom akkor is jó lesz .Szerinted?
Üdv:Kati

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-01-27 22:46

Kedves Kati!

Örülök, hogy elkészítetted, és jól sikerült!
Biztos, hogy el lehet felesben is készíteni, dupla öröm lesz! :-)

Üdv:-) Vici

Ancsika75
Ancsika75 / Ancsika75 Sat, 2014-01-04 21:57

Kedves Viciko!
Életem elsô zserbóját a te recepted alapján készítettem! Fantasztikus!! Mindíg azt hittem, hogy azserbót nagyon nehéz elkészíteni. De nem így van, kell egy kis gyakorlat hozzá és szerintem finomabblett mint az anyukámé. Nagyon kiadós süti. Nekem nem lett ilyen magas mint a képen de nagyon guszta lett és finom.el is tettem rectpkönyvembe. Köszi

857