Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos édes fánk

Hagyományos édes fánk
Hagyományos édes fánk
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (143)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a férjemmel, ez a gyerek rendőr lesz :-D A nagyik mindig ezzel a finomsággal kedveskednek az unokának, ha hazalátogatunk. Így gondoltam, én is nekiállok megint. Jó pár dagasztott, kelesztett édesség után már ismerve a kelt tészta titkait, készült el életem második fánkja. Nem teszek lekvárt rá, mert a fiúk e nélkül szeretik, én a saját készítésű baracklekvárral megkenve kedvelem. Elég édes lett a tésztája, kevésbé édesszájúak csökkenthetik a cukor mennyiségét. Ebből az adagból 18 db közepes méretű fánk lett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 647
össznézettség: 1 002 689
elküldve: 195
receptkönyvben: 3 880
elkészítve: 449/493
Facebookon megjelent: 3

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, édes fánk, farsangi fánk

Hozzászólások (143)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-02-26 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-02-19 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-02-16 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-02-14 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2018-02-11 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-02-10 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-02-07 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2018-02-06 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.05. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-02-05 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2018-02-04 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2018-02-03 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sat, 2018-02-03 08:09

Csak nem....ismét a legnézettebb....pedig csak 7-en tették a receptkönyvükbe tegnap....gratulálok Andika, így tovább! :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2018-02-02 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2018-01-28 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-01-28 08:53

Gratulálok, Andika, nagyon szép eredmény! :) Egy napra ismét átadják ezt a titulust egy "sorstársadnak"! De lehet, két napra! :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2018-01-24 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-01-22 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.01.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Encus1
Encus1 Sat, 2017-09-09 16:15

Szia Andi!Most sült ki a fánk és nagyon finom lett! Nem olajos, könnyű puha tésztája van. Köszi a receptet! :)

gitta2
gitta2 Thu, 2017-03-16 18:50

Nagyon szépen köszönöm Andi a kalács receptet is. Amikor megcsinálom egyből beszámolok róla, hogy milyen lett. Itt biztos a sütőtől is nagyon sok függ majd, hogy hogyan süti meg.

gitta2
gitta2 Mon, 2017-03-13 19:27

Én is megsütöttem ezen recept alapján a fánkot, nagyon puha, könnyű, finom lett, nem szívta magát meg olajjal. Mindent úgy kell csinálni, ahogy itt le van írva, semmiből nem kell egy dekával sem többet tenni bele. Ilyen finom fánkot életemben nem csináltam még, pedig annyi receptet kipróbáltam már. Mindig elment a kedvem tőle, mert soha nem lett ilyen finom és puha mint most. Andi egy ilyen tökéletes receptet nem tudnál kalácsból is küldeni? Azzal is nagyon régen próbálkozok, soha nem lett még olyan puha. Nagyon köszönöm, hogy ilyen finom receptet tettél fel, teljesen megjött a kedvem a kelt tészták készítéséhez.

csukaerzsebet
csukaerzsebet Sun, 2017-03-12 19:38

Nagyon finom lett sütőben sütve is :) . Porcukrot sem raktam rá, sima tepsilemezen sütöttem, kimargarinoztam előtte. Készítettem mini verziót is, holnap jó lesz reggelire. Köszönet a receptért.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2017-02-20 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.02.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

judit9026
judit9026 Fri, 2016-05-27 09:47

A sok-sok fánk recept közül ezt találtam a legszimpatikusabbnak, és nem csalódtam!Tegnap sütöttem először fánkot, eddig tartottam tőle de mostmár rájöttem hogy egy jó recepttel egyáltalán nem kihívás.Az egyik fele lekváros lett, a másikra fahéjas cukormázat csináltam, és sok dicséretet is kaptam érte!Csak ezt a receptet fogom használni ezentúl!Köszi!:)

dorkonora
dorkonora Sun, 2016-05-01 20:29

Sziasztok, isteni finom volt a fánk most lett kesz nem reg a lányaim megettek a felét meg melegen remelem nem fog fájni a pocakjuk

patedina
patedina Sun, 2016-01-31 00:03

Életem első fánkjaként megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy 3 evőkanál cukrot tettem csak bele és pluszban egy üveg Dr Oetker rum aromát. Gyönyörű lett a tésztája és finom is, igaz szalagja az nem lett és a mélyedés is eltűnt némelyikből. Köszönöm a receptet! :)

Bútorné Tari Anita
Bútorné Tari Anita Sun, 2015-08-30 14:27

Sokadszorra újra nekiláttam, már szépen kel,(mondjuk ilyen melegben hamar meg van)meglepem vele a fiúkat, festenek és szobát pakolnak, én meg fánkot sütök. Nehogy már kint melegebb legyen mint a konyhába!!! Nagyon jó recept, csak ajánlani tudom!

klercs
klercs Sat, 2015-02-28 21:43

Imádom a fánkot, de eddig nem mertem hozzáfogni. Nagyon gyors és könnyű recept, én aki nem szeretem az élesztős dolgokat készíteni a múlt héten megsütöttem itthonra. A maradékot elvittem a kollégáimnak akiknek holnap újra kell sütnöm, mert annyira ízlett nekik :-) Köszönöm szépen!

babo82
babo82 Wed, 2015-02-25 11:42

Sok rossz fánk után ez nagyon finom lett! Köszönöm a receptet, visszaadtad a hitem.

tomanda
tomanda Mon, 2015-02-16 12:05

Fontos szabály a sütésnél az olaj hőmérséklete, hogy más elkerülje az én hibámat. Túl forró olajban pikk-pakk gyönyörű barnára sültek, a kellemetlen meglepetés akkor ért, amikor beleharaptunk : a fánk belül nyers maradt. De ha valaki mégis így jár, akkor mentőövként ott a sütő, légkeverésesen szépen megsült belül is. Bár nem lett könnyű és levegős a tészta végül, azért lekvárral így is lecsúszott :)

Vica33
Vica33 Wed, 2015-01-28 14:53

Én már csak ezt a receptet használom. Sokat kipróbáltam de ez a legjobb! Már tízszer biztosan megsütöttem és mindig tökéletes. Köszönöm a receptet a család nevében is :)

Vircsi79
Vircsi79 Mon, 2015-01-26 15:16

Sziasztok! Isteni a recept, bàr nekem nem sikerültek ilyen szépre, valószínűleg túl forró volt az olaj. Egyébként köszönöm, mert mennyei volt!!!! :)

darkoadrienn
darkoadrienn Fri, 2015-01-16 10:14

Úú, képzeljétek, mit csináltam! Sütőben sütöttem ki a tésztát, és szuper lett! Eddig a "Fahéjas cukros sütőben sült fánk" receptjét használtam ilyen célra, és nekem az is nagyon bejött, de az 5 tojássárgáját egy kicsit húzósnak találtam, ezért gondoltam, üsse kő, kisütőm tepsiben a sima fánktésztát. Nagyon jó lett! Csak ajánlani tudom! 12 mélyedéses muffintepsiben sütöttem fél adag tésztát, és a végén ugyanúgy fahéjas cukorral szórtam meg, mint a másik receptben kell. Csodaszép gömbölyded fánkocskák lettek, puha, könnyed és levegős volt a tészta! Szinte még azt a tipikus olajos fánkízt is érezni lehetett egy kicsit, pedig semennyi olaj nem kell hozzá. :) Csak ajánlani tudom! Talán még annyi, hogy a sütős változat kevésbé érződik édesnek, lekvárral megkenve viszont tökéletes! Párommal egy ültő helyünkben megettük mind a tizenkettőt. :O

Ledke
Ledke Tue, 2017-10-10 12:36

Szia! Hány fokon sütötted légkeverésen? Olyan jó lenne, ha tombolna az olajszag a lakásban...
Köszönöm

1647
finomliszt 50 dkg
1 kávéskanál
élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
margarin 7 dkg
napraforgó olaj 5 dl
porcukor 2 ek