Hagyományos édes fánk recept

Hagyományos édes fánk
Hagyományos édes fánk
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (113)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a férjemmel, ez a gyerek rendőr lesz :-D A nagyik mindig ezzel a finomsággal kedveskednek az unokának, ha hazalátogatunk. Így gondoltam, én is nekiállok megint. Jó pár dagasztott, kelesztett édesség után már ismerve a kelt tészta titkait, készült el életem második fánkja. Nem teszek lekvárt rá, mert a fiúk e nélkül szeretik, én a saját készítésű baracklekvárral megkenve kedvelem. Elég édes lett a tésztája, kevésbé édesszájúak csökkenthetik a cukor mennyiségét. Ebből az adagból 18 db közepes méretű fánk lett.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, édes fánk, farsangi fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1 408
össznézettség: 605 987
elküldve: 168
receptkönyvben: 3 529
elkészítve: 390/435
Facebookon megjelent: 2

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

Hozzászólások (113)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-02-20 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.02.19. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

judit9026
judit9026 p, 2016-05-27 08:47

A sok-sok fánk recept közül ezt találtam a legszimpatikusabbnak, és nem csalódtam!Tegnap sütöttem először fánkot, eddig tartottam tőle de mostmár rájöttem hogy egy jó recepttel egyáltalán nem kihívás.Az egyik fele lekváros lett, a másikra fahéjas cukormázat csináltam, és sok dicséretet is kaptam érte!Csak ezt a receptet fogom használni ezentúl!Köszi!:)

dorkonora
dorkonora v, 2016-05-01 19:29

Sziasztok, isteni finom volt a fánk most lett kesz nem reg a lányaim megettek a felét meg melegen remelem nem fog fájni a pocakjuk

patedina
patedina szo, 2016-01-30 23:03

Életem első fánkjaként megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy 3 evőkanál cukrot tettem csak bele és pluszban egy üveg Dr Oetker rum aromát. Gyönyörű lett a tésztája és finom is, igaz szalagja az nem lett és a mélyedés is eltűnt némelyikből. Köszönöm a receptet! :)

Bútorné Tari Anita
Bútorné Tari Anita v, 2015-08-30 13:27

Sokadszorra újra nekiláttam, már szépen kel,(mondjuk ilyen melegben hamar meg van)meglepem vele a fiúkat, festenek és szobát pakolnak, én meg fánkot sütök. Nehogy már kint melegebb legyen mint a konyhába!!! Nagyon jó recept, csak ajánlani tudom!

klercs
klercs szo, 2015-02-28 20:43

Imádom a fánkot, de eddig nem mertem hozzáfogni. Nagyon gyors és könnyű recept, én aki nem szeretem az élesztős dolgokat készíteni a múlt héten megsütöttem itthonra. A maradékot elvittem a kollégáimnak akiknek holnap újra kell sütnöm, mert annyira ízlett nekik :-) Köszönöm szépen!

babo82
babo82 sze, 2015-02-25 10:42

Sok rossz fánk után ez nagyon finom lett! Köszönöm a receptet, visszaadtad a hitem.

tomanda
tomanda h, 2015-02-16 11:05

Fontos szabály a sütésnél az olaj hőmérséklete, hogy más elkerülje az én hibámat. Túl forró olajban pikk-pakk gyönyörű barnára sültek, a kellemetlen meglepetés akkor ért, amikor beleharaptunk : a fánk belül nyers maradt. De ha valaki mégis így jár, akkor mentőövként ott a sütő, légkeverésesen szépen megsült belül is. Bár nem lett könnyű és levegős a tészta végül, azért lekvárral így is lecsúszott :)

Vica33
Vica33 sze, 2015-01-28 13:53

Én már csak ezt a receptet használom. Sokat kipróbáltam de ez a legjobb! Már tízszer biztosan megsütöttem és mindig tökéletes. Köszönöm a receptet a család nevében is :)

Vircsi79
Vircsi79 h, 2015-01-26 14:16

Sziasztok! Isteni a recept, bàr nekem nem sikerültek ilyen szépre, valószínűleg túl forró volt az olaj. Egyébként köszönöm, mert mennyei volt!!!! :)

darkoadrienn
darkoadrienn p, 2015-01-16 09:14

Úú, képzeljétek, mit csináltam! Sütőben sütöttem ki a tésztát, és szuper lett! Eddig a "Fahéjas cukros sütőben sült fánk" receptjét használtam ilyen célra, és nekem az is nagyon bejött, de az 5 tojássárgáját egy kicsit húzósnak találtam, ezért gondoltam, üsse kő, kisütőm tepsiben a sima fánktésztát. Nagyon jó lett! Csak ajánlani tudom! 12 mélyedéses muffintepsiben sütöttem fél adag tésztát, és a végén ugyanúgy fahéjas cukorral szórtam meg, mint a másik receptben kell. Csodaszép gömbölyded fánkocskák lettek, puha, könnyed és levegős volt a tészta! Szinte még azt a tipikus olajos fánkízt is érezni lehetett egy kicsit, pedig semennyi olaj nem kell hozzá. :) Csak ajánlani tudom! Talán még annyi, hogy a sütős változat kevésbé érződik édesnek, lekvárral megkenve viszont tökéletes! Párommal egy ültő helyünkben megettük mind a tizenkettőt. :O

Keti27
Keti27 / Keti27 szo, 2016-02-06 14:52

De jó, hogy ezt leírtad! ki fogom próbálni. a muffin formát sem olajoztad ki?

darkoadrienn
darkoadrienn k, 2016-02-09 09:42

A hagyományos fém tepsit ki szoktam kenni hajszálvékonyan margarinnal, de a szilikonosat nem. Úgy örülök, hogy eszembe juttattad ezt a receptet, a héten el is fogom készíteni ismét!

Tory001
Tory001 szo, 2015-01-10 18:29

Többször is sütöttem már ezt a fánkot és azt kell mondjam, ez a legszuperebb fánkrecept mind közül. Az imént is kisült egy adag! :D Nagyon köszönjük, hogy megosztottad ezt a csodát! - nekem mindig olyan kis nyomik lesznek, nem akarja azt a középső mélyedést, de az ízén ez egy percig sem változtat, pillanatok alatt el szokott fogyni.

Agicka86
Gicka / Agicka86 k, 2014-12-02 19:02

Isteni finom, a férjem nem győz betelni vele, és a pocakomba lévő kisbaba sem... :)

agnes86
agnes86 sze, 2014-09-17 13:41

Meg csináltam, és nagyon fini lett, úgy nézett ki mint a képen! Biztos, hogy rendszeresen fogom sütni! Köszi a receptet! :-D

dioevi
dioevi h, 2014-09-15 08:43

Sziasztok mindenki ! Mekkora legyen cmre-re az átmérője , ha nincs fánkszaggatóm ?

Birdy
Birdy v, 2014-07-06 09:45

Elkészítettem. Nagyon egyszerű, gyors és finom. A nyújtáshoz nem is kellett lisztezni. Köszi a receptet! :-) Ajánlom mindenkinek.

Andzia
Andzia sze, 2014-05-14 15:21

Első fánkom volt, nagyon finom lett, először kicsit laposnak tűntek a kiszaggatott karikák, de gyönyörűen felpuffadtak a forró olajban, olyan lett mint a képen, köszi a receptet!

Charoite
Charoite cs, 2014-04-10 15:19

Nekem is ez lett A FÁNK receptem, köszönöm! Kísérleti jelleggel párat megtöltöttem nutellával, azok fogytak el legelőször :)

rivafive
rivafive k, 2014-04-01 08:39

Évek óta foglalkoztat a fánksütés gondolata, tegnap a sok pozitív hozzászóláson felbuzdulva nekiálltam..
Nagyon nem sikerült! :( Attól tartok nyújtás közben túl sok liszt került a tésztára és igazán meg sem kelt rendesen, úgyhogy egy nehéz, nem finom valami került ki az olajból hosszas sütögetés után.. De legalább kinézetre hasonlít D

veressandrea
Andi80 / veressandrea v, 2014-05-18 07:14

Szia, Remélem nem vette el a kedvedet az első rossz tapasztalat. Az én első fánkom is száraz lett és kemény, évekig nem is próbálkoztam. De hidd el, hogy ki fogod tapasztalni, hogy mit is kíván a kelt tészta. A lényeg, hogy nem szabad feladni!

timmancska
timmancska v, 2014-03-23 10:02

Szia, elkesziítettem a fánkot a recepted alapjan. Még soha nem sikerült ilyen finomra, még a nagymamám is büszke lett volna rám! Én eddig csak az ő fánkjára tudtam azt mondani, hogy isteni! Ezer köszönet a szuper receptért!

alice34
alice34 sze, 2014-03-12 17:46

a csaladom fankot rendelt ma ugy hogy most allok neki elkesziteni a te recepted alapjan remelem sikerul majd jovok az eredmennyel milyen let :)

Tomboy27
Tomboy27 cs, 2014-02-20 19:09

Szia Andi!Most készültem el életem első fánkjával amit a Te recepted alapján csináltam.Szerintem jól sikerült!De ez egy meglepetésnek készült az értékelés az majd még most jön!Köszi a receptet!!

veressandrea
Andi80 / veressandrea p, 2014-02-21 13:41

Szia, Örülök, hogy kipróbáltad. Remélem a tesztelőknek is ízlett :-) Kedves egészségetekre :-)
Üdv:Andi

szirko85
szirko85 szo, 2014-02-15 16:57

Szia! Hasonlóan jártam én is pár évvel ezelőtt az első fánk recepttel, amit kipróbáltam. Bár az is jól bevált recept volt és mindenki esküdött rá, az enyém mégis ehetetlenül kemény lett.
Ez a recept viszont szuper!!!! Végre elbüszkélkedhettem a barátaimnak és a családnak is az eredménnyel, és nem kellett dugiba megennem mindet! Köszönöm szépen, a receptkönyvbe örökre elmentve!

Amilo01
Amilo01 cs, 2014-02-13 14:27

Köszönjük a receptet, nagyon finomra sikerült, már kétszer meg is csináltam.
Viszont a közepén a lyuk formázása nem sikerült egyszer sem mert mindig visszaállt eredeti alakra a tészta, pedig mindenből grammra pontosan adagoltam.

veressandrea
Andi80 / veressandrea cs, 2014-02-13 21:32

Szerintem nem csináltál semmit sem rosszul. Amikor a mélyedést készíted, egész mélyre nyomd, épp, hogy csak ne szakadjon át a tészta, majd jön a kelesztés és mielőtt belerakod az olajba, még akkor is mélyítheted újra a lyukat.
Örülök, hogy már többször is megsütötted, kedves egészségetekre!

ildus4
ildus4 k, 2014-02-11 21:35

Szia! Nagyon guszták a fánkok! Milyen lisztet használtál? Üdv. Ildus

Legfrissebb cikkek

Ez a nő bizony Nutellával festette be a haját - és meglepően szép lett
Ez a nő bizony Nutellával festette be a haját - és meglepően szép lett
Jól hallottátok, igen. Nutellával festette be a haját. Vagyis a fodrásza. És baromi szép lett! Nézzük. 
Kedves barátaink, van pár dolog, amit újdonsült szülőként el kell mondanunk nektek
Kedves barátaink, van pár dolog, amit újdonsült szülőként el kell mondanunk nektek
Ahogy szülők lettünk, minden megváltozott. Vagyis mégsem minden. És bár baráti kapcsolataink egy kicsit átalakultak, de nem fogjuk elveszíteni egymást! 
Feltalálták a csúszós ketchupos flakont - többé nem kell ütögetned az alját!
Feltalálták a csúszós ketchupos flakont - többé nem kell ütögetned az alját!
Szereted a ketchupot? Sokat használod, de mindig az alján marad egy elég nagy adag, ami csak ütögetéssel szabadul, és még  így is a kukába megy egy része? ENNEK VÉGE!
1647