Afrikai harcsa

Afrikai harcsa

Leírás

Afrikai harcsa – receptek, leírás, tippek

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend az afrikai harcsa, mert könnyen elérhető, egészséges és sokféleképpen elkészíthető. A húsa ízletes és zamatos, készíthetünk belőle például sült, grillezett vagy párolt halat is.

Az afrikai harcsa rendkívül népszerű, könnyen elérhető és viszonylag olcsó, emellett gazdag fehérjében és Ómega-3 zsírsavakban. A lágy húsú, ízletes afrikai harcsa továbbá sokféle módon elkészíthető, így mindig találhatunk olyan receptet, ami mindenki ízlésének megfelel.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az afrikai harcsa?

Az afrikai harcsa vagy tudományos nevén Clarias gariepinus, egy rendkívül elterjedt halfaj, mely megtalálható Afrika szinte összes vízében és sok helyen a Közel-Keleten is. Teste nagy, melynek hátsó része általában sötétszürke, fekete mintázattal, míg hasi része fehéres. Gyorsan növekszik, és szinte mindent megeszik, valamint szívós, jól tűri a gyenge minőségű vizet is.

Hogyan vásároljuk?

Az afrikai harcsa könnyen beszerezhető a piacokon vagy a nagyobb élelmiszerboltokban, ahol általában megtalálható a friss halak között, de fagyasztva is elérhető. A jó minőségű afrikai harcsa húsának ismérvei közé tartozik, hogy fehér, puha és lágy textúrájú. A friss harcsahús tömör, nedves és fényes, a halbőr pedig csillogó és sima.

Hogyan készítsük el az afrikai harcsát?

Ha grillezni szeretnénk, akkor először is kenjük meg az afrikaiharcsa-filét olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Grillezzük mindkét oldalát körülbelül 4-5 percig, vagy amíg a hal szép aranybarna színt kap. Tálaljuk citromkarikával és friss zöldfűszerekkel.

Sütéskor melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjük meg az afrikai harcsánkat olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk. Tegyük a halat egy sütőedénybe, majd süssük 25-30 percig, vagy amíg a hal megpuhul.

Abban az esetben, ha párolni szeretnénk, készítsünk elő egy nagy serpenyőt. Sózzuk és borsozzuk a halfilét ízlés szerint, helyezzük az edénybe vagy a serpenyőbe, majd pároljuk közepes hőfokon körülbelül 6-8 percig.

Mi készülhet belőle?

Főzhetünk belőle halászlevetpörköltetharcsapaprikástrizottót, de salátához is hozzáadhatjuk, valamint laskagombávalspenóttal és medvehagymával kombinálhatjuk. Ízletes rántott halat is összedobhatunk belőle, illetve fasírt és haltekercs is készülhet belőle.

Még több afrikai harcsás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Frissen dolgozzuk fel, mélyhűtőben még egy-két hétig eláll.

100g Afrikai harcsa

fehérjetartalom

15.23 g

zsírtartalom

55005.002 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

79.06 g

gramm afrikai harcsa?

Top ásványi anyagok

Foszfor

204 mg

Nátrium

98 mg

Magnézium

19 mg

Kalcium

8 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.154 g

Kolin

65 mg

Niacin - B3 vitamin

2.105 mg

E vitamin

0.81 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.23 g

Zsír

telített zsírsav

1.31 g

egyszeresen telített zsírsav

2.573 g

többszörösen telített zsírsav

1.119 g

koleszterin

55 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

204 mg

Nátrium

98 mg

Cink

0.48 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.015 mg

Szelén

8.2 µg

szénhidrát

víz

79.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.083 mg

Niacin - B3 vitamin

2.105 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.67 mg

Folát

10 µg

Kolin

65 mg

E vitamin

0.81 mg

D vitamin

9 µg

K vitamin

2.1 µg

B12 vitamin

2.88 µg

B6 vitamin

0.154 g

Címlapról ajánljuk