Ne csak a szénhidrátra figyeljünk!

A cukorbetegség étrendi kezelésének középpontjában a szénhidrátbevitel áll, de legyünk tisztában azzal, hogy figyelni kell az energia-, zsír- és fehérjemennyiségre is.

A diabetesszel nem élő laikusok is tudják, hogy a cukorbetegség étrendi kezelésének egyik pillére a napi meghatározott szénhidrátbevitel. Ahogy bevezető cikkünkben már ismertettük, a cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, így természetesen indokolt a napi szénhidrátbevitel kontrollálása. A napi ajánlott szénhidrátmennyiséget általában a kezelőorvos határozza meg, ám a betegség kordában tartásához nem elég étrendünknek ezt az egy összetevőjét figyelemmel kísérni.

A cukorbetegségről >>

Az 1-es típusú, inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a napi energiabevitel az aktivitási szinthez igazodik, azaz normál testsúly esetén nincs szükség megszorításokra. Mivel a 2-es típusú betegek jellemzően túlsúlyosak, náluk az étrend egyik célja a testsúly normalizálása, a csökkentett energiabeviteli értékeken és a fizikai aktivitás fokozásán keresztül.

A makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) aránya azonos a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásokkal: (elsősorban összetett) szénhidrátokból származzon a napi energia 50–55%-a, fehérjéből a 15–20%-a és zsírból a 30%-a. Azaz a betegség megfelelő egyensúlyban tartásához, a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez ezeket az alapelveket is figyelembe kell venni.

Mi az a glikémiás index? >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Fontos! A cikksorozat részei nem helyettesítik az egyénre szabott szakorvosi, dietetikai konzultációt, terápiát! Betegségeddel kapcsolatos kérdéseiddel mindenképpen fordulj személyesen szakemberhez!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...