Törökméz

Leírás

Törökméz – receptek, leírás, tippek

A törökméz gyerekkorunk egyik kedvenc aranyszínű, roppanós édessége. A mézből, cukorból és szódabikarbónából készülő finomságot otthon is elkészíthetjük, de vásárokban is megvásárolhatjuk.

A törökmézet feldobhatjuk szezámmaggal, vagy mandulával, amely hozzávalók változtatnak az állagán és az ízén is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Törökméz

Mi az a törökméz?

törökméz cukorból, mézből és szódabikarbónából készült aranyszínű édesség. Állagát tekintve könnyű, ugyanakkor merev, és ropogós karamella. Karinthy Frigyes Görbe tükör c. humoros megjegyzése szerint: „Nyúlós, fehér gumianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Egy kis bárddal darabolja le a cukrosbódés.”

Az igazság az, hogy a törökméz nem egy autentikus török csemege, mivel örmény eredetű édesség, amely már a 15. században is elterjedt volt a Balkánon. Innen került át Törökországba és egyéb keleti országokba, ahol sokszor mandulát is kevernek az édességhez.

Hazánkba az 1500-as években érkezett meg a hódító török seregekkel, ők honosították meg, és magyar elnevezése is innen ered.

Hogyan vásároljuk?

A törökmézet legtöbbször valamilyen vásárokban, vagy templombúcsúkban lehet kapni az édesség árusoknál. Beszerzése nem kötheti évszakhoz, egész évben kapható, bár a nyári hónapokban hamar ragacsossá válnak. Törökmézet mi magunk is elkészíthetünk otthon. A legkülönlegesebb hozzávalója maga a méz, amit megvehetünk szupermarketekben, valamint rendelhetünk gazdáktól is. A törökméz készülhet akácmézből, virágmézből és hársmézből is.

Mire jó a törökméz?

A törökméz tartalmaz valamilyen mézfajtát, amelynek a mértékletes fogyasztása antibakteriális hatásai miatt javasolt lehet. A mivel a méz aktiválja a B- és T-limfocita immunsejteket, amik az immunvédekezésben fontos szerepet játszhatnak. De ehhez a mézet megfelelően kell fogyasztani, és az nem a törökméz, hanem mondjuk egy forró tea.

A törökmézben cukor és méz is van, vagyis igazi "cukorsokk". Így nem javasolt belőle sokat fogyasztani, Cukorbetegeknek pedig érdemes kihagyni az étrendjükből.

Mi készülhet a törökmézből?

A törökmézet legtöbbször magában fogyasztjuk. Az elkészítéséhez csak mézre, cukorra és szódabikarbónára lesz szükségünk. A legnagyobb hiba, amit ejthetünk az, hogy nem öntjük ki időben a serpenyőből a szódabikarbónától felfutó édességet, így az kissé megéghet!

Még több törökmézes receptért görgess lejjebb!

308
Kalória
-
Fehérje
81g
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
81g
Cukor

100 g Törökméz

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

81 g

víztartalom

0 g

gramm törökméz?

Top ásványi anyagok

Nátrium

1256 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

1256 mg

szénhidrát

cukor

81 g

vitaminok

2 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...