Törökméz
2719 kcal
Pillekönnyű szalagos fánk
624 kcal
Tejcsokis-törökmézes cheesecake
Leírás
Törökméz – receptek, leírás, tippek
A törökméz gyerekkorunk egyik kedvenc aranyszínű, roppanós édessége. A mézből, cukorból és szódabikarbónából készülő finomságot otthon is elkészíthetjük, de vásárokban is megvásárolhatjuk.
A törökmézet feldobhatjuk szezámmaggal, vagy mandulával, amely hozzávalók változtatnak az állagán és az ízén is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a törökméz?
A törökméz cukorból, mézből és szódabikarbónából készült aranyszínű édesség. Állagát tekintve könnyű, ugyanakkor merev, és ropogós karamella. Karinthy Frigyes Görbe tükör c. humoros megjegyzése szerint: „Nyúlós, fehér gumianyag, amiben apró, bizonytalan tárgyak vannak. Egy kis bárddal darabolja le a cukrosbódés.”
Az igazság az, hogy a törökméz nem egy autentikus török csemege, mivel örmény eredetű édesség, amely már a 15. században is elterjedt volt a Balkánon. Innen került át Törökországba és egyéb keleti országokba, ahol sokszor mandulát is kevernek az édességhez.
Hazánkba az 1500-as években érkezett meg a hódító török seregekkel, ők honosították meg, és magyar elnevezése is innen ered.
Hogyan vásároljuk?
A törökmézet legtöbbször valamilyen vásárokban, vagy templombúcsúkban lehet kapni az édesség árusoknál. Beszerzése nem kötheti évszakhoz, egész évben kapható, bár a nyári hónapokban hamar ragacsossá válnak. Törökmézet mi magunk is elkészíthetünk otthon. A legkülönlegesebb hozzávalója maga a méz, amit megvehetünk szupermarketekben, valamint rendelhetünk gazdáktól is. A törökméz készülhet akácmézből, virágmézből és hársmézből is.
Mire jó a törökméz?
A törökméz tartalmaz valamilyen mézfajtát, amelynek a mértékletes fogyasztása antibakteriális hatásai miatt javasolt lehet. A mivel a méz aktiválja a B- és T-limfocita immunsejteket, amik az immunvédekezésben fontos szerepet játszhatnak. De ehhez a mézet megfelelően kell fogyasztani, és az nem a törökméz, hanem mondjuk egy forró tea.
A törökmézben cukor és méz is van, vagyis igazi "cukorsokk". Így nem javasolt belőle sokat fogyasztani, Cukorbetegeknek pedig érdemes kihagyni az étrendjükből.
Mi készülhet a törökmézből?
A törökmézet legtöbbször magában fogyasztjuk. Az elkészítéséhez csak mézre, cukorra és szódabikarbónára lesz szükségünk. A legnagyobb hiba, amit ejthetünk az, hogy nem öntjük ki időben a serpenyőből a szódabikarbónától felfutó édességet, így az kissé megéghet!
Még több törökmézes receptért görgess lejjebb!
100 g Törökméz
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
81 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1256 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
1256 mg
szénhidrát
cukor
81 g
vitaminok