Zsírfogyasztási ranglista - 3. hely!

Már megint előkelő helyen szerepelünk egy ranglistában. Mondjuk ennek nem biztos, hogy örülni kell.

Hazánk - több országgal, köztük Franciaországgal, Ciprussal, Ausztriával, Svájccal holtversenyben - a harmadik helyen végzett a Credit Suisse zsírfogyasztási szokásokat feltérképező kutatásában, amely szerint a napi energiabevitelünk 41%-a származik zsírból. Az első helyen Spanyolország végzett (45%), a második helyen holtversenyben Ausztrália és Szamoa osztozik 42%-al.

A jelenleg érvényes ajánlás: 30%

A jelenlegi táplálkozási ajánlások szerint a napi energiaszükségletünket 30%-ban kell zsírokból fedeznünk (50-55%-ot szénhidrátokból, 15-20%-ot fehérjékből). Ebből a 30%-os értékből látszik, hogy azért az nem feltétlenül igaz, hogy a táplálkozástudományi szakemberek a zsírok elhagyását ajánlják az étrendből. Mindenesetre az azonban igaz, hogy az elmúlt évtizedekben a zsírok csökkentésének szükségességét hallhattuk mindenhonnan, jellemzően anélkül persze, hogy ennél konkrétabb javaslatok, akár ez a 30%-os arány, akár a zsírok megkülönböztetése részletezve lettek volna.

Olvasd el, hogy a zsír- vagy a szénhidrátszegény diéta a célravezetőbb, ha fogyni szeretnénk!:

Ikerkísérlet orvosokkal

Apropó

A Credit Suisse kutatásának apropója egyébként a zsírok szerepének újraértékelése. Az elmúlt évtizedekre jellemző "zsír-ellenesség" oda vezetett, különösen a fejlett országokban, hogy jelentősen megnőtt a szénhidrátfogyasztás, ezen belül is az egészségre kedvezőtlenebbül ható egyszerű szénhidrátoké. Az élelmiszeripar csökkentett zsírtartalmú, "light" termékekkel lepte el a piacot, amelyek jellemzően hiányoltak mindent, ami természetes, adalékanyagokkal, ízfokozókkal, édesítőkkel próbáltak népszerű ízkombinációkat összehozni.

Pedig a zsírok szerepe szervezetünk működésében elengedhetetlen. Az energiát adó tápanyagok közé tartozik, zsírszövetünk a szervezetünk energiaraktára, védőszerepet is betölt, védi testünket, belső szerveinket a mechanikai sérülésektől, jelenléte szükséges a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához.

A zsírokat élettani hatásuk szempontjából zsírsavösszetételük szerint értékeljük. Megkülönböztetünk telített-, egyszeresen-, ill. többszörösen telítetlen zsírsavakat, ezek aránya az adott zsiradékban befolyásolja annak szervezetünkre való hatását. Ezekről bővebb információt korábbi, a telített-, illetve a telítetlen zsírsavakról szóló cikkeinkben olvashattok. Visszatérve a bevezetőben említett zsírranglistára, nagy valószínűséggel a spanyolok esetében a 45%-os zsírbevitel nagy része olívaolajból származik, ami más megítélés alá tartozik, mintha sertészsírból származna.

forrás: Business Insider

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek