Ezeket a változásokat tapasztalod majd a testedben, ha 30 napig zabot reggelizel

Bár unalmasnak tűnhet minden nap ugyanazt enni reggelire, a zab az egyik legjobb választás: eláruljuk, milyen változásokat tapasztalhatsz, ha 30 napig (és azon túl) zabot reggelizel.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése - hangoztatják sokszor, és bár ez nem teljesen felel meg a valóságnak, tényleg sok múlhat azon, mivel indítjuk a napot. Némi péksütemény egyáltalán nem nevezhető tápláló reggelinek, de az a jó hírünk van, hogy létezik egy olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető étel, amivel hosszú órákra jól lakhatsz, ráadásul még rendkívül egészséges is. Ez pedig nem más, mint a zabkása. Ha eddig kételkedtél benne, hogy tényleg olyan jó-e a zab, mint ahogy azt mondják, eláruljuk, mivel változásokra számíthatsz a testedben, ha 30 napig (és azon is túl) zabot reggelizel.

Nő egy piros lábasba zabpelyhet szór
Jobb bélműködés és alacsonyabb koleszterinszint: ezek a zab pozitív hatásai

Miért jó a zab?

A zab tápanyag-összetétel szempontjából rendkívül kiegyensúlyozott.

Jó szénhidrát-, fehérje- és rostforrás, ráadásul megtalálható benne a hasznos béta-glükán nevű rost is.

A zab fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal van tele!

Fél csésze (40,5 g) száraz zab tartalma:
Mangán: a napi ajánlott mennyiség 63,9%
- Foszfor: a napi ajánlott mennyiség 13,3%
- Magnézium: a napi ajánlott mennyiség 13,3%
- Réz: a napi ajánlott mennyiség 17,6%
- Vas: a napi ajánlott mennyiség 9,4%
- Cink: a napi ajánlott mennyiség 13,4%
- Folsav: a napi ajánlott mennyiség 3,2%-a
- B1-vitamin (tiamin): a napi ajánlott mennyiség 15,5%-a
- B5-vitamin (pantoténsav): a napi ajánlott mennyiség 9,1%-a

Egy csésze kész zabpehely (fél csésze száraz zab vízzel) a következőket tartalmazza:
- 27,4 gr szénhidrát
- 5,3 gr fehérje
- 2,6 gr zsír
- 4 gr rost
- 153,5 kalória

Összességében milyen változásokat tapasztalhatsz, ha 30 napon át zabot reggelizel?

  • Hosszabb ideig tartó teltségérzet: a gabonafélékben található fehérjének és rostoknak köszönhetően.
  • Az energia és a vércukorszint stabilitása: mivel a zab komplex szénhidrát, amely fokozatosan szabadítja fel az energiát, segíti a vércukorszint szabályozását, elkerülve a hirtelen vércukor-emelkedéseket és -eséseket.
  • Jobb bélműködés: az oldható rostok serkentik az egészséges emésztést és megelőzhetik a székrekedést.
  • Jobb anyagcserére és egészséges testsúly: a tudományos kutatások eredményei alapján a zabpehely rendszeres fogyasztása hozzájárul a hasi zsír csökkenéséhez. Mivel a zabpehely fogyasztása segít az étvágy jobb szabályozásában, így hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez.
  • Támogatja a szív- és érrendszer egészségét: a zabpehely fogyasztása hozzájárulhat az LDL-koleszterinszint fokozatos csökkenéséhez. Egyes kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a béta-glükán segíthet a vérnyomás csökkentésében.
  • Kevesebb gyulladás a szervezetben: a zabnak magas az antioxidáns- és polifenoltartalma. A legjelentősebb egy egyedülálló antioxidánscsoport, az avenanthramidok, amelyek szinte kizárólag a zabban találhatók meg. Kutatások kimutatták, hogy az avenantramidok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, valamint segíthetnek az oxidatív stressz enyhítésében és a vérerek tágításában, ami jobb véráramláshoz vezethet.

A zabot ráadásul többféleképpen is elkészítheted, eheted hidegen és melegen, sósan vagy édesen, variálhatod benne az ízesítőket, így akkor sem fogod megunni, ha minden nap ezt reggelized.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek