A vörös, pöttyös az igazi!

Orosz kulináris túránk folytatódik – a 19. század után most a szovjet ipar egyik termékét készítjük el, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazánkban a kezdetektől. Éljen a házi készítésű Túró Rudi!

Az egyik legnépszerűbb magyar desszert, a Túró Rudi története a sötét, 1950-es években kezdődött, egy évvel Sztálin halála után, egy tanulmányútnak köszönhetően, ahol három magyar szakember tekinthetett bele a nagy Szovjetunió tejipari termelésébe. Hogy ez milyen hatással volt a hazai tejiparra, azt ma már nem tudjuk, de az biztos, hogy a magyar küldöttség itt figyelt fel először arra a termékre, amelyet a jelentésükben túró-mignonnak neveztek el. A csokoládéval bevont, kerek formájú túródesszertről, ami a mi Túró Rudink elődje lett, még jelentés is született. A piacra kerülésig még 14 évet kellett várnia a hazai függőknek, és újabb évekbe telt, mire országszerte kapható lett az addiktív finomság. Ti emlékeztek, mikor ettétek először?

Túró Rudikat teszteltünk >>

A házi Túró Rudi receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1zi%20T%C3%BAr%C3%B3%20Rudi%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

A Túró Rudi igazi pesti gyerek – az Erzsébetvárosi Tejüzemben kezdték meg a gyártását 1968-ban. Csöndesen érkezett, a „dizájn" kialakításával megbízott Klein Sándor névadása ugyanis nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának vezetője egyenesen megtagadta a hirdetéseket az „erkölcstelen nevű" édességtől. A Túró Rudi azonban reklám híján is sikeres lett. Rövid erzsébetvárosi vendségszereplése után először Nyíregyházán, majd Mátészalkán kezdték el gyártani. Akkoriban a szavatossági ideje csak három nap volt, de szinte soha nem lehetett kapni – amint megérkezett a boltok polcaira, már el is kapkodták. Eleinte csak a fővárosba és a környéki tejüzletekbe szállítottak, később a fejlesztéseknek köszönhetően már nyugatabbra is került.A Túró Rudi-láz a környékbeli országokat is megfertőzte, hasonló termékek kaphatóak Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. A szabad piaci elvek értelmében rengeteg jól-rosszul sikerült másolat is született, az eredeti pöttyöset pedig már tucatnyi ízben élvezhetjük. Egyes süteményekhez már alapanyagként is felhasználjuk, az íze pedig inspirál minket a konyhában – kóstoltatok már a Túró Rudi muffint, tortát, fagyit vagy palacsintát? Ha pedig mindez megvolt, mi más maradna hátra, mint elkészíteni otthon, a saját Rudinkat!

A ti kedvencetek: Túró Rudi torta >>

A terítésnél a Butlers segített nekünk >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

Aki megújította a hot-dogot és a kaszinótojást – interjú Albrecht...

A párizsias hangulatú Kammermayer sarkában található Cabrio nemrég ünnepelte első születésnapját. A konyha élén a Mór24-ből és a Bar Lolaból ismert Albrecht Tamás áll, aki pont úgy, mint eddig, most is az újat, az inspiralót, az előremutatót keresi a gasztronómiában. A Bar Bizarre csapatával összefogva egy modern, európai bisztrókonyhát képviselő hellyel vették be a belvárost, az első év után pedig leültünk, hogy inspirációról, komfortételekről, újra és újra megálmodott kaszinótojásokról beszélgettünk, miközben az egyik tulajdonos, Tenner Benjámin is csatlakozott hozzánk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...