A vörös, pöttyös az igazi!

Orosz kulináris túránk folytatódik – a 19. század után most a szovjet ipar egyik termékét készítjük el, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazánkban a kezdetektől. Éljen a házi készítésű Túró Rudi!

Az egyik legnépszerűbb magyar desszert, a Túró Rudi története a sötét, 1950-es években kezdődött, egy évvel Sztálin halála után, egy tanulmányútnak köszönhetően, ahol három magyar szakember tekinthetett bele a nagy Szovjetunió tejipari termelésébe. Hogy ez milyen hatással volt a hazai tejiparra, azt ma már nem tudjuk, de az biztos, hogy a magyar küldöttség itt figyelt fel először arra a termékre, amelyet a jelentésükben túró-mignonnak neveztek el. A csokoládéval bevont, kerek formájú túródesszertről, ami a mi Túró Rudink elődje lett, még jelentés is született. A piacra kerülésig még 14 évet kellett várnia a hazai függőknek, és újabb évekbe telt, mire országszerte kapható lett az addiktív finomság. Ti emlékeztek, mikor ettétek először?

Túró Rudikat teszteltünk >>

A házi Túró Rudi receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1zi%20T%C3%BAr%C3%B3%20Rudi%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

A Túró Rudi igazi pesti gyerek – az Erzsébetvárosi Tejüzemben kezdték meg a gyártását 1968-ban. Csöndesen érkezett, a „dizájn" kialakításával megbízott Klein Sándor névadása ugyanis nem aratott osztatlan sikert szakmai körökben, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának vezetője egyenesen megtagadta a hirdetéseket az „erkölcstelen nevű" édességtől. A Túró Rudi azonban reklám híján is sikeres lett. Rövid erzsébetvárosi vendségszereplése után először Nyíregyházán, majd Mátészalkán kezdték el gyártani. Akkoriban a szavatossági ideje csak három nap volt, de szinte soha nem lehetett kapni – amint megérkezett a boltok polcaira, már el is kapkodták. Eleinte csak a fővárosba és a környéki tejüzletekbe szállítottak, később a fejlesztéseknek köszönhetően már nyugatabbra is került.A Túró Rudi-láz a környékbeli országokat is megfertőzte, hasonló termékek kaphatóak Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. A szabad piaci elvek értelmében rengeteg jól-rosszul sikerült másolat is született, az eredeti pöttyöset pedig már tucatnyi ízben élvezhetjük. Egyes süteményekhez már alapanyagként is felhasználjuk, az íze pedig inspirál minket a konyhában – kóstoltatok már a Túró Rudi muffint, tortát, fagyit vagy palacsintát? Ha pedig mindez megvolt, mi más maradna hátra, mint elkészíteni otthon, a saját Rudinkat!

A ti kedvencetek: Túró Rudi torta >>

A terítésnél a Butlers segített nekünk >>

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!