Viszlát, kenyér!

A mai nap többek között az Új Kenyér Ünnepe is, járjuk körbe egy kicsit a kenyértémát a fogyókúra szempontjából!

Tapasztalataim szerint ha valaki fogyni szeretne, az egyik (ha nem a leg-) első étrendi változtatás, amitől radikális eredményt vár, a kenyér elhagyása az étrendből. Jó ez vajon? Tényleg tartós eredményre vezet?

Diós-paradicsomos-köményes-kendermagos kenyér recept

Az átlagos magyar ember étrendjében főszerep jut a kenyereknek, kenyérféléknek. Fogyasztjuk őket reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára szendvicsként, sokan az ebéd főételét (pl. hús-, egytálételek, főzelékek) is kenyérrel kísérik. Itthon legkedveltebb a puhabélzetű fehérkenyér, de lassan törnek előre a fehér liszten kívül teljes kiőrlésű- vagy graham- és rozslisztet tartalmazó kenyérfélék is.

Mi a baj a kenyérrel?

Fogas kérdés, mert általában a kenyérrel azért szerintem nincs baj. Még akkor is beilleszthető az étrendbe, ha testsúlyunkat szeretnénk tartósan, végérvényesen csökkenteni. Ami miatt mégis foglalkozni kell vele, az a fenti bekezdés állításaiból következik: a túlsúllyal rendelkezők jellemzően túl sokat fogyasztanak belőle, és nem a megfelelő fajtából.

Ok, akkor mennyit lehet és milyet?

A kenyér és társai jellemző tápanyaga a szénhidrát, hiszen fő alkotója a liszt. A "Mennyit lehet belőle enni?" kérdésre nehéz a válasz, hiszen ez épp a fogyni vágyó állapotától függ - ezért ezt a mennyiséget (az ajánlott napi energia- és szénhidrátbeviteli érték alapján) gyakorlatilag egyedileg érdemes meghatározni. A kenyér magas energiatartalmú alapanyagnak számít, így fogyás esetén a fogyasztható mennyiség egyik fő korlátja a fogyáshoz szükséges meghatározott napi energiabeviteli érték (pl. 1500 kcal/nap). Az azonban nagyon valószínű, hogy a főételeket kísérő kenyérszeletet el kell hagyni, és a reggeli/vacsora esetében is moderálni kell a kenyérszeletek mennyiségét, méretét.

Az "engedélyezett" kenyérfogyasztás esetében is fontos azonban, hogy lehetőleg ne fehér kenyeret, zsemlét, kiflit fogyasszunk. Ahogy korábbi cikkemben is írtam már, bár energiatartalom szempontjából a teljes kiőrlésű vagy graham lisztből készült, korpával kevert kenyerek is hasonlóak fehér lisztből sütött rokonaikhoz, a magasabb rost-, fehérje- és ásványianyag-tartalom mégis kedvezőbben hat egészségünkre. Ha tehetjük, válasszuk ezeket!

Mi történik, ha mégis elhagyom a kenyeret?

Önmagában a kenyér teljes elhagyása nem vezet fogyáshoz, nyilvánvaló, hogy étrendünk (és életmódunk) egyéb elemeinek is ez irányba kell mutatniuk (pl. ha elhagyjuk a kenyeret, de megeszünk napi 2 tábla csokit, valószínű, hogy nem fogunk fogyni). Az viszont előfordulhat, hogy a kenyér elhagyása miatt nem lesz megfelelő a napi energiabevitelünk (hiszen a fogyáshoz azért az is fontos, hogy a szervezetünk működéséhez szükséges kalóriákat elfogyasszuk), ezért egyrészt éhesek, emiatt ingerlékenyek, másrészt dekoncentráltak, fáradtak leszünk, rossz lesz a közérzetünk.

Tehát a sikeres testsúlycsökkentésnek nem alapfeltétele a kenyérfélék teljes kiiktatása étrendünkből, ugyanakkor a kenyérfogyasztás mennyiségének csökkentése és a megfelelő, egészségünkre kedvező hatású fajták előnyben részesítése nagyban hozzájárul a kívánt eredmények eléréséhez és tartós megtartásához.

Hozzászólások

witch

Elobb-utobb mindenki oda lyukad ki, hogy a mennyiseggel van baj. Neha, mar itt amerikaban is ki merik mondani, hogy azert van annyi tulsulyos ember, mert tul sok kaloriat esznek, de ez eleg ritka sajnos. Nem szabad megserteni oket, mert akkor a gyorsettermek, orvosok meg a gyogyszer ipar nem tud duskalni a milliardokban. Oooo, a divat dieta klubbokrol nem is beszelve, hehe. :o)

torpi

Amerikaban es itt nalunk Australiaban ugyanaz a baj.Talan azert is vannak elhizott emberek, mert a gyorsettermeket elonybe helyezik.Sajnos itt nalunk is rengeteg van belole. Itt az asszonyok nem igen tudnak fozni.Nincs a fozesnek kulturaja, de ami van azt ide az europai es azsiai nepek hoztak. Rengeteg kenyeret es peksutemenyt esznek itt az emberek. En magam sutom itthon a kenyeret, nem jarunk gyorsetterembe, es igyekszem a csaladnak egeszseges etelt adni.A baj ott kezdodik hogy ami keszetelt arulnak, meg kel jegyeznek ebben a konzervek, es kulonbozo tejtermekek is benne vannak tele vannak izfokozoval.Talan ezert is van a tobbletfogyasztas az emberek koreben.Mar itt senki nem emlekszik a regen elkeszitett egeszseges etelre.

Artemisz

A teljes ki?rlés? lisztb?l készült termékek (akár otthon, akár pékségben készül) ugyanúgy zsírként rakódnak le a testünkön (érdemes elmélyedni a tápanyagtáblázatokban...). Aki nem akar hízni, felejtsen el mindent, amiben liszt és mesterséges cukor van. Örökre.

BodonJudit

Kedves Artemisz! Csakúgy, mint egyéb területeken, úgy látom ebben sem értünk egyet, ami nem baj. :) Arra azért szeretnélek kérni, hogy hozzászólásaid során kerüld a személyeskedést, mind a szerz?k, mind más hozzászólok irányában. Nem gondolom, hogy ez el?revezet? magatartás lenne, míg a normális, érdemi eszmecsere az lehet. Én nem gondolom, hogy a lisztb?l, teljes ki?rlés? lisztb?l készült termékek automatikusan zsírként rakódnának le a szervezetünkben, hiszen energiaforrásként használjuk fel ?ket. Természetesen, ha a huzamosabb ideig napi energiafelhasználásunknál nagyobb mértékben viszünk be kalóriákat, akkor hízni fogunk. Én hiszek a változatos, kiegyensúlyozott étrendben, testsúlycsökkenés idején is, nem gondolom, hogy le kell mondani akár a kenyérr?l, akár a tésztáról. Ezen elképzelésemet a gyakorlat is igazolja, ez alatt értem a hozzám testsúlyt csökkenteni kívánó páciensek eredményeit.

Artemisz

"Az viszont el?fordulhat, hogy a kenyér elhagyása miatt nem lesz megfelel? a napi energiabevitelünk (hiszen a fogyáshoz azért az is fontos, hogy a szervezetünk m?ködéséhez szükséges kalóriákat elfogyasszuk)" A "szükséges energiabevitel"-hez nem kell kenyeret fogyasztani. Min?ségi ch a rizs, a burgonya (utóbbi természetesen nem zsiradékban sütve). Rizsb?l, f?tt vagy süt?ben sült krumpliból korlátlanul lehet fogyasztani hízás veszélye nélkül.

Törölt felhasználó

Kedves Artemisz! A témáról fogalmad sincs, kérlek ne osztogass tanácsokat ha nem értesz hozzá. Gyakorlatilag mindegy milyen formában viszed be ezeket a nagy szénhidrátterhelést jelent? élelmiszeretek az hozzájárulhat a hízáshoz ha nem használod fel az energiát. Nincs titok, ami a "csövön" bemegy azt vagy felhasználod vagy lerakódik. Rizs, gabona, burgonya ilyen szempontból egykutya. A teljes ki?rlés? lisztekb?l készült pékáruk és a barna rizs annyival jobbak, hogy rosttartalmuk lassítja és elnyújtja a szénhidrát felszívódását, így több id?d marad felhasználni és jobban laktat, nem hirtelen emeli meg és ejti le a vércukorszintedet ami fokozott éhségérzettel és újabb étkezéssel, kalóriabevitellel jár. Abban igazad van hogy a kenyér fogyasztása nem szükséges, de a többi fogyasztása sem. Jelenleg kb. 100-130 g szénhidrát ajánlható naponta. (100g teljes ki?rlés? kenyér, krumpli, rizs rendre kb. 45g, 75g, 75g-ot tartalmaz). Ez gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is nehézség nélkül teljesíthet?, de a fentiek is fogyaszthatók a fent említett mennyiségben. Ha a fehérje és zsírbevitelt ehhez igazítjuk ez kb. 1400 kcal-ás diétát jelent, ami a legkisebb mozgással kiegészítve fogyáshoz vezet. Az éhezést a fogyókúra esetén leghatékonyabban a napi 5-6 alkalommal történ? étkezés akadályozza meg. Egyszóval NINCS TITOK, els?sorban a szénhirdárok fogyasztását kell korlátozni és a finomított formákat kerülni, ha valaki fogyni szeretne. Minden más pótcselekvés.

Artemisz

Kedves Bigdaddy! Látom, frissen regisztráltál... Egy újabb nicknév? Ennyire ráérsz? Mib?l gondolod, hogy Te értesz hozzá? Ugyanis nagy hülyeséget írtál, idézem: "Gyakorlatilag mindegy milyen formában viszed be ezeket a nagy szénhidrátterhelést jelent? élelmiszeretek az hozzájárulhat a hízáshoz ha nem használod fel az energiát." Nem! Egyáltalán nem mindegy, hogy a ch bevitel kakaós csiga (liszt, cukor) vagy pl. rizs! El?bbib?l csak háj lesz, utóbbi pedig olyan tápanyag, amit hasznosítani tud a szervezet! Érdemes lenne elmélyülnöd abban, hogy mi a különbség a természetes (feldolgozatlan) és a feldolgozott élelmiszer között. Ugyanis a legtöbb élelmiszer a feldolgozás (akár házilag, akár iparilag) következtében elértéktelenedik (elveszíti a hasznos tápanyagtartalom nagy részét, vagy akár egészét) és csak "szemét" lesz bel?le. A természetben él? állatok között van elhízott? Nincs! És miért? Mert a természetben él? állatok csak a természetben el?forduló, értelemszer?en feldolgozatlan élelmiszert fogyasztanak. (Míg az ember által etetett kutya, macska nagyon el tud hízni...) Idézlek: "...Jelenleg kb. 100-130 g szénhidrát ajánlható naponta." 1. Milyen szénhidrát? Liszt, cukor vagy rizs, burgonya? Mert nem mindegy! Rizst, burgonyát bármennyit ehetsz, nem hizlal! (Pontosabban, nem tudsz (kívánsz) annyit enni bel?le, hogy elhízzál, míg a cukros, lisztes ételekb?l igen.) A szervezeted ugyanis, mint tápanyagot hasznosítja, nem pedig raktározza, mint zsírt... 2. Kinek ajánlható a naponta 100-130 g szénhidrát? Nos? N?nek, férfinak, gyereknek? Aktív vagy passzív életet él?nek, sportolónak? Kinek? Ja, és fogyni szeretne, testtömeget megtartani, vagy testtömeget növelni? Na és, ha testtömeget növelni, akkor azon belül az izomtömeget vagy a zsírtömeget? (Utóbbit nyilván nem, pedig a lisztt?l, cukortól csak hájunk lesz.) Nem tudod a választ? Akkor mib?l gondolod, hogy értesz hozzá? Hogy ne maradj tudatlan: a szükséges ch és fehérje bevitelt testsúlykilogrammonként kell meghatározni és egyénre optimalizálva (nem, életkor, fizikai terhelés, stb.) és aszerint, hogy mi a cél, testtömegnövelés vagy csökkentés, és azon belül mekkora az izom és zsír % kívánatos aránya... És azt tudod, hogy az izom milyen tápanyagból épül? Elárulom, kakaós csigából soha... Azt írod: "Az éhezést a fogyókúra esetén leghatékonyabban a napi 5-6 alkalommal történ? étkezés akadályozza meg." Tévedés. Hiába osztod el az általad megjelölt napi 1400 kalóriát 5-6 alkalomra, jó eséllyel kopogni fog a szemünk... Viszont természetes élelmiszerekb?l bátran ehetünk, nem fogunk hízni, tehát éhezés nélkül(!!!) lehet a min?ségi ch-fehérje bevitel megfelel? arányával megvalósítani akár a fogyást, akár a testsúly megtartását (jojózás elkerülését). Egyébként is, tilos éhezni, egyrészt, mert a szervezet nem kapja meg a m?ködéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, min?ségi ch, telítetlen zsír, vitaminok, ásványi anyagok), másrészt, mert az katabolizmushoz (izomvesztés) vezet. Nézd meg az ázsiaiakat, gyakorlatilag rizst esznek rizzsel, mégis elfújja ?ket a szél... Üdv. A

Törölt felhasználó

Kedves Artemisz! Nem újabb nick, új regisztráló vagyok, csak azért regisztráltam mert nagyon bántotta a szemem amit írtál. Igazad van, ez egy olyan fórum ahová bárki írogathat, akár hülyeséget is. Igazad van, pár dologban magam is pongyola voltam, egy hozzászólásba nem fér bele minden, els?sorban magamból indultam ki (kb 88kg-os, irodai munkát végz?, napi 30-60 percet mozgó, aktív de nem sportoló férfi), az elmúlt 4 hónapban kiegyensúlyozott életvitelemnek hála leadtam kb 10 kilót éhezés nélkül, jojót utoljára gyerekkoromban használtam. Nem fogyókúrázom, hanem életmódot váltottam.Szóval csak a tapasztalataimat akartam megosztani. Bár egyes élelmiszerek között van leheletnyi különbség, a szénhidrát az szénhidrát, a kalória az kalória. Nincs mesterséges szénhidrát csak finomított. Ha bedolgozod a kakaós csigából is lesz izom, csak nagyon nehéz annyit és olyan intenzitással mozogni. Végs? soron a szervezet mindenb?l cukrot csinál mert azt használjuk fel, amit nem abból meg zsírt és elraktározza. Van rálátásom a jelenlegei orvosi, dietetikusi doktrínákra is, csak én gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezem. Hogy kinek van igaza azt az id? eldönti, nem akarok konfrontálódni mert nem szakmám, csak az életmódom, csak nem tetszik mikor nyilvánvalóan nem igaz információk terjednek (rizs, burgonya tekintetében teljesen el vagy tévedve, ezt bizton állíthatom). A rizsev? ázsiaiak ideálját meg el kellene felejteni. Kíváncsi lennék, hogy hogyan élték túl ?seink az évszázadokat mikor Amerika még ismeretlen volt, vele együtt a burgonya, kukorica, rizst se nagyon láttak, gabonát meg max a lovak ettek ami vadon termett (ha már a "természetes" a kérdés), kakaós csiga nem igazán jött szembe, max. hús, zöldség, gyümölcs. Különben meg egyél lucernát, én még nem láttam elhízott lovat....

Artemisz

A (vita)stílusod egyértelm?en n?i, az életemet felteszem rá, hogy az is vagy, de ez mindegy. :) Most csak egyetlen mondatodat idézem: "Végs? soron a szervezet mindenb?l cukrot csinál mert azt használjuk fel, amit nem abból meg zsírt és elraktározza." Nem, a szervezetünk nem varázsló, még ? sem tud kutyából szalonnát csinálni vagy fehérjéb?l cukrot. Kedves n?társam, itt feladom, a tevét nem lehet megtanítani olvasni, hanem hagyni kell a sivatagban tevegelni. Regelhetsz még 100 nicknéven, csak felhívom figyelmed, hogy az IP cím alapján azonosíthatók... Üdv. A

Törölt felhasználó

Nem kívánom a személyesked?s vitát húzni, de amennyiben a "türelmes" neked a "n?i" szinonímája hát legyen. Minden amit magamról írtam igaz, az IP-m meg az ami, remélem azonosítod, de ha kéred beírom magam is, arról meg fingom sincs hogy te ki vagy, nem is érdekel, csak az amit a témáról írsz. A szervezet igényeinek megfelel?en elég sok mindent tud oda vissza alakítani, de nem vagyok biokémikus, úgyhogy err?l nem vitázom, de leírtam amit gondoltam aki akarja megfogadja aki meg nem az nem, nekem ett?l nem lesz több. Egyél nyugodtan rizst meg krumplit zsákszám, aztán majd pár hónap múlva egyeztessünk. De azt sem értem hogy a cikkíró miért nem foglal állást, neki hivatalból kellene néhány dolgot megvilágosítania a "nép" okulására. További kellemes napot mindenkinek!

BodonJudit

Kedves bigdaddy! A cikk írója szabadságon volt, ezért nem reagált (eddig) hivatalból. :)

BodonJudit

Kedves Artemisz! Kérlek, kerüld a személyesked? hangvételt.

Artemisz

Kedves Judit! Ha figyeled a kommentek id?rendiségét, észlelheted, hogy nem én kezdtem a személyeskedést. Igyekszem mindig a végs?kig objektív maradni és érvekkel vitázni személyeskedés helyett. Üdv. A

BodonJudit

Ok, köszönöm.

Törölt felhasználó

Hogy a cikkhez is hozzászóljak, a kenyér mennyiségét mindenképp érdemes csökkenteni, illetve "számolt" mennyiségben fogyasztani. (Egy f?étkezésre 1-2 szelet a csomagolt verziókból). Szintén érdemes a teljes ki?rlés? verziókat keresni, csak sajnos nagyon kevés a választék, általában csak pár százalék a teljes ki?rlés? liszt ezekben a termékekben ami az emberek becsapása. Néhány teljes ki?rlés? rozskenyéren és tönkölybúzából készült kenyéren túl marad a házi sütés. Véleményem szerint az ideális testsúly eléréséért a kezd? lépés ha a túlsúllyal küzd? megfelezi a napi kenyér/tészta/rizs/burgonya (nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek) mennyiségét, és elhagy minden olyan élelmiszert ami közvetlenül kristálycukrot tartalmaz (barnacukor, nádcukor, méz, juharszirup dettó, gyümölcslevek, kólák stb.). Amit meg fogyasztószerekre és klubokra költenének nyugodtan utalják hozzám :)...

BodonJudit

Kedves bigdaddy! Ez sem ilyen egyértelm? azért sajnos. Ha valaki fogyni szeretne és az új testsúlyát hosszabb távon is megtartani, mindezt úgy, hogy a szervezete is egyensúlyban maradjon, nem elegend? feltétel a kenyér vagy a szénhidrátok mennyiségének csökkentése. Volt nekem olyan túlsúlyos, magas vércukorszinttel rendelkez? páciensem, aki gyakorlatilag nem evett kenyeret, mert ezt tartotta üdvözít? megoldásnak, mégsem haladt el?re, hiszen az étrendjének egyéb elemei nem segítették a célja elérésében. A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentésnek is a legmegfelel?bb módszere természetesen az életmódváltás - a fizikai aktivitás növelése és a megfelel? étrend - ami ideális esetben személyre szabott, azaz alkalmazkodik az aktuális testsúlyhoz, egészségi állapothoz (már fennálló betegségek), az életmódhoz (pl. dolgozik-e, sportol-e stb.) és az életkörülményekhez. Komplex terápia, bár szerintem ha egyszer sikerül az alapokat tisztábarakni és a pácienssel az új pilléreket elfogadtatni, akkor már nem olyan nehéz az út, mint amilyennek els?re t?nik. :) De egyébként én is az egyik problémának az adagnagyságot látom, sokan jóval többet esznek, mint szükségük lenne rá (pl. 2 szendvics 1 helyett, stb.), és ha híznak, a kenyeret okolják, nem az adagnagyságot. :) Ami persze összefügg, de azért nem tiszta ok-okozat. És abszolút támogatom azt, hogy ha a hazánkban hagyományos rizs/tészta/burgonya köretek felét lecseréljük zöldségköretre, ennek számtalan el?nye van, itt írtam róla: http://www.nosalty.hu/ajanlo/rizs-vs-cukkini-koretparbaj De ett?l még szabad enni rizst is és burgonyát is, csak ki kell matekolni, hogy mennyit. (Igen, ebben sem értek egyet Artemisszel, nem gondolom, hogy rizst és burgonyát ész nélkül lehet fogyasztani, ha fogyni szeretnénk, bár nálam sincsenek tiltólistán a testsúlycsökkent? étrendben.) Teljes ki?rlés? termékek - én azért azt látom, tapasztalom, hogy egyre nagyobb a kínálat a valóban teljes ki?rlés? lisztet is tartalmazó termékekb?l, nem csak a színezékkel bódítottakból, bár ez utóbbiak sem szorultak ki sajnos a piacról. Illetve sok helyen rábiggyesztik a termékre, hogy "fittness" vagy "wellness" és attól már sokan azt gondolják, hogy szuper, pedig sajnos nyilván nem az. De az otthoni sütés is jó megoldás, ha van rá energia és motiváció. :)

Artemisz

Kedves Judit! Ugye ismered a testépítést, mint sportot? (Most tekintsünk el attól, hogy kinek tetszik a "csupaizom", vagy kinek nem, és az is indifferens, hogy amat?r vagy versenyszint? testépítésr?l van szó.) A lényeg maga a "testépítés". Az elmélete. Már a szóban benne van, hogy építjük a testünket... Nos, a köztudatban nem ismert, hogy ez az "építés" (nem testpusztítás alkohollal, elhízással, stb., hanem "építés" = fejlesztés) csak 30 %-ban edzés függvénye, a többi, vagyis 70 %-ban a táplálkozáson múlik! Nem, nem kokszon, "fehér porokon", hanem a sima, mezei, hétköznapi táplálkozáson. (Ha "fehér poroktól" izomtömeget lehetne növeszteni, zsírt leadni, akkor mindenki csupaizom lenne...) A testépítés lényege az izomtömegnövelés, és ezzel párhuzamosan a testzsír % csökkentése. (Ha fogyókúráról, diétáról van szó, gyakorlatilag soha nem kerül terítékre, hogy izomból vagy zsírból fogyunk, pedig nem mindegy!!!) Ez nem csak versenyszinten kívánatos, hanem ez lenne az alap. (Egyébként az izmainknak köszönhet?, hogy mozogni tudunk, tehát nem szabad lebecsülni az izmot!) Ha valakik, akkor a testépít?k tudják, hogy hogyan lehet ezt a célt elérni... (A versenyz?k testzsír %-a 2-3, egy nem testépít?, n?i, "normál", szép, feszes, formás testnél ez az érték optimálisan kb. 20-22 %.) Tehát hogyan lehet a testzsírt 20 %-ra csökkenteni anélkül, hogy izmot veszítenénk és éheznénk? Hogyan lehet úgy fogyni zsírból, hogy közben tilos éhezni, (az éhezés szó szerint tilos, mert izomvesztést okoz), s?t, egyenesen kötelez? enni...?!?! Na, ez az amit a testépít?k tudnak, és sajnos a dietetikusok, orvosok nem... Csak megy a sóder a teljes ki?rlés? lisztr?l meg a durumtésztáról, de tényleg, hányan is élnek meg mások kövérségéb?l? Kinek érdeke, hogy ne legyenek elhízottak? A testépít? étrendben -aminek alapétrendnek kellene lenni mindenki számára- az a gyönyör?, hogy éhezés nélkül tarthatjuk a súlyunkat, illetve a ch-fehérje arányokkal szinte játszva tudjuk a testünket "építeni", azaz formálni, formában tartani. Az étrend lényege: likvidálni kell a szemetet (mindent amiben liszt és mesterséges cukor van), és "csak" min?ségi, azaz természetes ch-t, fehérjét fogyasztani, odafigyelni a zsírbevitelre is és a szükséges ásványi anyagokra, vitaminokra. Saját tapasztalatom, ha nem eszem szemetet, egy gramm zsírt nem szedek fel, még úgy sem, ha a megengedett élelmiszerekb?l korlátok nélkül fogyasztok! Ezt a "korlátok nélkül"-t nem úgy kell érteni, hogy megeszünk egy dézsa rizst... Ugyanis a természetes élelmiszerek nem okoznak inzulinreakciót, nincs droghatásuk (megsz?nik a kajafügg?ség - óriási dolog!), tehát csirkemellb?l, rizsb?l nem tudok 3 adagot megenni... Még kett?t sem. (Míg sütib?l, csokiból bármikor, bármennyit...) Folyt. köv.

Artemisz

Folyt. köv. Hogyan zajlik a testépítés? A súlyzós edzés során megsérül az izomzat, amit a bevitt tápanyaggal (fehérje, ch - pl. csirkemell, rizs) hozunk helyre, illetve annak mennyiségével-arányával növelünk vagy csökkentünk. (Az edzésnek is megvan a maga módja, hogy ne izomból, hanem zsírból fogyjunk - ha szükséges.) Aki ismeri a testépítés elméletét és persze hajlandó is a "szabályait" betartani, az ura a testének. És nem utolsósorban, kínjában sír vagy röhög, amikor a szétfolyt test? Fekete Krisztina dietetikus (ha ez személyeskedés, akkor bocsánat) a televízióban azt mondja, hogy "a diéta alapja a pékáru". A testépít? nem fogyaszt teljes ki?rlés? lisztet sem. Mert nem zsírpárnát, hanem izmot akar. És ha valaki azt hinné, hogy a testépít? étrend egysíkú, óriásit téved: a testépít? megad minden tápanyagot a testének. A nem testépít? táplálkozik egysíkúan: cukrot eszik liszttel. Vagy lisztet cukorral. Üdv. A

Törölt felhasználó

Kedves Artemisz! Vannak dolgok amikben egyetértek, például hogy sok esetben a szakemberek is csak elméletben tudják a dolgokat, a gyakorlat nekik se megy, de hát emberek ?k is. Csak kérlek azt ne hangoztasd hogy a rizs és a burgonya nem vált ki inzulinválaszt csak a liszt és a cukor. L?ttem magam inzulinnal egy pár hónapig, diétát tartottam, lefogytam, elhagyhattam, most diétával egyensúlyban tartom magam egyenl?re. Szóval van sejtésem a dologról. Err?l ennyit. Fiatalabb koromban kb. egy fél évig két testépít? barátommal edzettem, bár én nem vettem elég komolyan és kés?bb elhanyagoltam az edzést ez a terület sem ismeretlen el?ttem. A magam részér?l csak olyasmit igyekszem továbbadni amir?l úgy gondolom hogy nem árt, és ha olyat látom ami 100%-ig biztosan nem helyes azt kénytelen vagyok szóvá tenni.

Artemisz

Kedves Bigdaddy! Miután a saját és abszolut gyakorlati tapasztalatom, hogy a rizs, burgonya (nem a zsiradékban sült!) nem inzulál, bátram merem állítani. A "szakemberek" nem kapják meg a megfelel? képzést, ezért els?sorban nem ?k a hibásak. Mint valahol írtam, a hatalomnak nem célja az egészséges társadalom. A "szakemberek" abban viszont hibáztathatók, hogy nem hajlandók vagy nem képesek logikusan és elvontan, rendszerben gondolkodni. Illetve, az üzleti érdekek mindenekfelett... Írod, hogy kb. fél évig testépít? barátaiddal edzettél. Ez még önmagában nem jelenti azt, hogy ismered a testépítés elméletét, amit a kommentjeidb?l pontosan látok is - ez minden iróniától mentes, abszolut objektív megállapítás a részemr?l. Az nem b?n, ha valaki nem rendelkezik a testépít? táplálkozásról ismeretekkel, hiszen nem születünk ilyen ismeretekkel, mindezt tanulni kell. A b?n az, amikor valaki a megfelel? ismeretek hiányában érvek, gondolkodás helyett személyeskedik. (Én mindig szívesen tanulok másoktól.) Én elmondom a tutit, és magasról teszek rá, hogy ki fogadja el, és ki nem. Az élet úgyis engem igazol. Ahogy az esetedben is, mert mit írtál? "diétát tartottam, lefogytam, (...) most diétával egyensúlyban tartom magam" Tehát diétáztál, lefogytál. Ok. De nem csak múlt id?ben, mert "folyamatosan" diétázol. Üdv. A

BodonJudit

Kedves Artemisz! Minden szénhidrát inzulin választ provokál, a rizs és a burgonya szénhidráttartalma is, ez alapvet? élettani folyamat, így m?ködik a test. A különbség abban van, hogy hirtelen, nagy mennyiség? vagy elnyújtott, fokozatos inzulinkiáramlást. Ez utóbbi a szervezet m?ködése szempontjából kedvez?bb.

Artemisz

Kedves Judit! Csak az utóbbi kedvez?. :) Üdv. A

Törölt felhasználó

Kedves Judit! Köszönöm a választ. És tulajdonképp egyetértek, a szénhidrátok viszafogása mellett persze lehet magunkat túltáplálni a többi kategóriával is, csak szerintem azokkal a legegyszer?bb. Szerintem nehéz pl. pékáru nélkül annyi zsírt vagy húst enni, ami már gondot okoz (nem vagyunk mi eszkimók hogy fókazsírt nyalogassunk :)), de nem lehetetlen. A problémát szerintem inkább az okozza, hogy az emberi szervezet hosszú fejl?dése során szembesülhetett nagy zsír vagy fehérjebevitellel, de ilyen mennyiség? finomított szénhidráttal gyakorlatilag nem. Ez a statisztikákat nézve (kb. minden 10. magyar cukorbeteg, és a folyamat rohamosan gyorsul, a fejlett nyugatot nem is említve). Valószín?leg jelent?s javulás lenne elérhet? már akkor is ha a jelenleg ajánlott táplálékpiramis szerint táplálkoznánk , de úgy vélem hozzám hasonlóan tömegeknek már csak ennél drasztikusabb LowCarb étrendek nyújtanak megoldást, csak még kevés a hosszú távú tapasztalat. A legf?bb problémát ott látom hogy még mindig kicsi a hírverés a táplálkozási problémákkal kapcsolatosan, öblenek ránk a reklámok, holott rengeteg ember szó szerint belehal ezekbe az ételekbe. Ilyen szempontból jó látni, hogy az ilyen receptoldalak reagálnak a felmerül? igényekre (pl. sz?rhet?ek a hozzáadott cukor nélküli ételek), és id?vel talán egyre többen odafigyelnek a táplálkozásukra. Ehhez viszont minél több HITELES információ kell és el kell oszlatni a megcáfolt tévhiteket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek