A város legjobb fagyireceptje

Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.

A Szamos Gourmet Ház impozáns cukrászdájának hátsó traktusában egy látványstúdióval is felérő előkészítő helyiségben három éve töretlen sikerrel működik a Csokoládé Iskola. Minden egyes meghirdetett kurzus – legyen az bonbon, makaron, trüffel vagy kézműves fagylat készítő – rendre betelik. Résztvevői mindig elégedetten, saját készítésű édesség-csomagjaikkal távoznak. Mindezt házigazdánktól, az iskola vezetőjétől, Törőcsik Ágnestől tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy nemcsak a miénkhez hasonló 4-5 fős tanfolyamokat, hanem 40-50 fős csapatépítő tréningeket is tartanak.

Eperfagyi a Szamostól recept

Múlt héten alkalmunk nyílt arra, hogy betekintsünk egy kézműves fagyikészítő óra menetébe. Fotós kollégámmal nem csak az elkészült fagylaltba, hanem a cukrászmesterek valódi munkájába is belekóstolhattunk. Három résztvevő társamat rögtön arról faggattam, honnan ismerik a Csokoládé Iskolát. Ildi már nem először járt itt. A bonbon kurzust is elvégezte. Egyszer, amikor sütiért jött a cukrászdába, akkor látta az Iskola feliratát, és rögtön jelentkezett. Zsófi és Peti motoron érkeztek: "Peti imádja a fagylaltot, ezért kapta tőlem ajándékba ezt a tanfolyamot" – mondta Zsófi, aki ezek szerint nagyon jól tudja, a legjobb olyan ajándékot adni, melyből mi is részesedhetünk egy picikét.

Tudd magadénak a titkot

Oktatónk, Haraszti Andor, a Szamos cukrászmestere nem tétovázott. Amint látta, hogy együtt áll a csapat, rögtön kiosztotta a csinos fejfedőket és kötényeket. Ildi a vanília-, Zsófiék a csoki-, jómagam az eperfagyi elkészítését kaptuk feladatul. Az asztalon található alapanyagokból recept alapján digitális mérlegen porcióztuk ki az adagokat. "Ildi, maga olyan akkurátus, mint múlt heti tanítványom, Ungár Anikó bűvészmester" – oldotta a grammok és dekagrammok közötti átváltás okozta izgalmakat Andor.

Aztán az alapanyagok jó minőségének jelentőségéről mesélt. Ez tulajdonképpen a Szamos védjegye is egyben. Megtudhattuk többek között azt is, hogy nem a harsanósan roppanós, friss gyümölcsökből lehet jó fagyit készíteni, pont ellenkezőleg: a kissé túlérett banántól vagy epertől jóval finomabb lesz a hűsítő édesség. Utóbbiból nyugodt szívvel használhatunk fagyasztottat is!

Jó fagylalthoz jó fagyigép kell

A világ legszuperebb alapanyagaiból is készíthetjük a fagylaltot, akkor sem lesz tökéletes, hacsak nincs egy fagylaltkészítő gép a közelünkben. Oktatónk, Andor töviről hegyire bemutatta az általuk használatos Carpigianit. Tényleg, ezek az olaszok tudnak valamit! Már maga a gép is ámulatba ejtő volt, holott a fagyikészítésig még el sem jutottunk!

Négy fagyialap

A legvilágosabb színű fagyival kezdjük a fagyikészítést – mondta oktatónk. Négy fő alap van: tejszínes, vaníliás, gyümölcsös és csokis. Ezekből az összes többi előállítható. Végre eljött az én időm! Az eperfagyiba majdnem hatvan dekagramm eper került. Az összes alapanyagot – a tojásfehérje kivételével – összeturmixoltam, és már mehetett is a fagyigépbe. Ilyen egyszerűen még nem készítettem édességet! Amikor a szerkezet már kellő állagúra és hőfokúra hűtötte az epres masszát, akkor kezdhette meg munkáját a fehérje. Általa világosabb, habosabb, könnyebb lett a fagylalt. A receptjét meg is osztom most mindenkivel. A többiért pedig menjetek el a Csokoládé Iskolába Ti magatok, hogy egy ilyen gyönyörű oklevél büszke tulajdonosai lehessetek!

…és figyelem! A fagyi maximum 48 óráig tárolható, csak annyit készítsünk belőle, amennyit ennyi idő alatt biztosan meg tudunk enni. Természetesen hívhatunk barátokat segítségképpen, hogy egy kellemes vacsora záróakkordjaként elfogyasszuk az egészet.

Tudj meg többet a Csokoládé Iskola tanfolyamairól itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?