Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajon megeszik a pincérek a maradékodat a tányérodról?

Te megennéd? Vagy csak akkor, ha nem harapott bele? Vagy mindenképpen kikéred magadnak még a gondolatot is, hogy idegenek maradékára fanyalodj?

Gondolkodtál már azon, hogy mi lesz a maradékoddal egy étteremben? Mikor kirendeled a hamburgert extra adag sültkrumplival, és ott marad a fele, mert igaziból nem is voltál éhes, és késő van, és biztos a pincér is éhezik. És ha a helyében lennél, az a minimum, hogy a krumplikat bevágnád.

A válasz nyilvánvalóan nem egyértelmű: van, aki megteszi, van, aki nem.

Chris Pratt színész például egy 2016-os interjúban elárulta, régen, mikor pincérként  dolgozott, egyszer nagyon rákívánt egy idősebb hölgy csodás steak-jére.

„Kivittem neki a húst, amit rendelt, és lestem egy sarokból, mennyit eszik meg belőle, és mennyi marad nekem. Mikor visszamentem az asztalhoz,  mondta, hogy nem tud egy falatot sem enni többet, én meg totál boldog voltam.”

Receptajánló:

Nyilván íratlan szabály van erre, miszerint a felszolgálók ilyet nem csinálhatnak – sanszos, hogy nem örülne a menedzser vagy a konyhafőnök, ha a vendég tányérja felett görnyedve sült krumplit szájába tömködő pincért találna a konyha egyik sarkában. De elképzelhető, hogy igen nehéz ezt minden körülmények közt betartani – végülis sokszor tényleg isteni (és ~drága~) kajákról beszélünk, amik a kukában kötnének ki.

Ezt láttad?

Gordon Ramsay szerint erre a 3+1dologra figyelj, ha étterembe mész

„Csak akkor nem eszem maradékot, ha a séf vagy a menedzser is jelen van, vagy ha olyan ételről van szó, amit egyértelműen kézben fogott a vendég, vagy ha beleharapott” – van, aki nem köntörfalazik, bevallja szokásait. 

Egy elegáns New York-i étterem felszolgálója viszont úgy véli, sose enne egy vendég tányérjáról – egyrészt mert a menedzser mindig szemmel tartja őket, másrészt pedig egyszerűen nincs gusztusa más ételéhez.

„Nem vágyom rá, hacsak nem forró és érintetlen az étel. Ha esetleg mégis megesik, az valami óriás kedvencem kell hogy legyen, hiszen mi is azonos étlapról eszünk minden nap.”

Mondjuk akkor ők mázlisták, sok étteremben a személyzet jóval egyszerűbb menüt kap.

„Egyik kolléganőm például csak akkor evett a vendég maradékából, ha tetszett neki az illető” – mesél tovább a New York-i pincér.

Aztán ott van az a nem kis halmaznyi ember, aki szerint teljesen elfogadhatatlan és undorító más maradékát megenni – itt a hipochonderek elég nagy tömeget tennének ki.

És ne felejtsük ki azokat, akik az ételpazarlás jegyében mentik a menthetőt - ezzel pedig minden falánk takarózhat!

Ja, és még valami: abban a legtöbb felszolgáló egyetért, hogy jófajta bort sosem hagyunk az üvegben – azt mindig meg kell inni!

...és ezeket láttátok?

via foodandwine; fotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady Sun, 2018-01-21 23:57

Én is csak annyit hiszek el a cikkből, hogy "jó bort nem hagynak az üvegben". Miért is tennék? Abba nem nyalt bele senki. Mellesleg a cikkíró elég igénytelen, hogy pont a kihűlt sült krumplit tömné magába.
Nem hiszem, hogy sok embernek van gusztusa mások otthagyott ételét megenni. Régen a disznót hízlaló gazdák mentek záráskor az éttermekbe, és némi jatt ellenében hazahordták a megmaradt kaját - összeöntve! - a moslékba.

molnarmoni
molnarmoni Sun, 2018-01-21 21:24

Ez a cikk úgy hülyeség, ahogy van... sem idő, sem lehetőség nincs beleenni a visszaküldött kajákba. Megy minden a kukába akár megkívánja az ember, akár nem... sokszor irigyeltem a kivitt ételeket, de sose jut/jutott eszembe bele enni

lewega
lewega Sun, 2018-01-21 15:12

Én egy nagy szálloda konyháján dolgoztam. Ott azután hoztak vissza rengeteg ételt, de soha senki nem evett belőle. Kivétel volt egy mosogatós lány, de ő nem volt százas. Még azt is megette, amibe a vendég beleharapott.