Gombócokban Olaszország

A gnocchi, azaz a krumplis gombóc önmagában semmi különös hozzávalót nem tartalmaz, az alaptésztája nekünk is ismerős. Ám nem mindegy, mi kerül a tetejére!

A gnocchi (ejtsd: nyokki) tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A krumplis alaptészta szinte minden európai országban megtalálható: ami nálunk a nudli, az az olaszoknál a gnocchi. Különböző vastagságú puha tésztagombócokról van szó, amit az olasz receptek alapján készíthetünk búzadarából, búzalisztből, tojásból, sajtból, burgonyából és zsemlemorzsából. A régi Rómában a hagyományok szerint csütörtökön, azaz Jupiter napján fogyasztották. Különös, de ez a tésztaétel Olaszországban máig nem számít főfogásnak, hanem alternatívát nyújt a levesek (minestre) mellett, így első fogásként (primo piatto) szolgálják fel.

Az olasz trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van, hiszen bármilyen más alapanyaggal megállja a helyét. Elkészíthetjük különböző mártásokkal, hozzávalói pedig szinte szezonálisan variálhatók. A legfontosabb azonban, hogy házilag készítsük el ezt a költséghatékony, ám mégis gyors, tartalmas és különleges fogást, hiszen az üzletekben megvásárolható, előre elkészített gombócokkal szemben adalékanyagoktól mentes, könnyű és friss ételt tehetünk az asztalra.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek