Gombócokban Olaszország

A gnocchi, azaz a krumplis gombóc önmagában semmi különös hozzávalót nem tartalmaz, az alaptésztája nekünk is ismerős. Ám nem mindegy, mi kerül a tetejére!

A gnocchi (ejtsd: nyokki) tulajdonképpen az olasz galuska vagy nudli. A krumplis alaptészta szinte minden európai országban megtalálható: ami nálunk a nudli, az az olaszoknál a gnocchi. Különböző vastagságú puha tésztagombócokról van szó, amit az olasz receptek alapján készíthetünk búzadarából, búzalisztből, tojásból, sajtból, burgonyából és zsemlemorzsából. A régi Rómában a hagyományok szerint csütörtökön, azaz Jupiter napján fogyasztották. Különös, de ez a tésztaétel Olaszországban máig nem számít főfogásnak, hanem alternatívát nyújt a levesek (minestre) mellett, így első fogásként (primo piatto) szolgálják fel.

Az olasz trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet elfoglaló tésztaételnek világszerte népes rajongótábora van, hiszen bármilyen más alapanyaggal megállja a helyét. Elkészíthetjük különböző mártásokkal, hozzávalói pedig szinte szezonálisan variálhatók. A legfontosabb azonban, hogy házilag készítsük el ezt a költséghatékony, ám mégis gyors, tartalmas és különleges fogást, hiszen az üzletekben megvásárolható, előre elkészített gombócokkal szemben adalékanyagoktól mentes, könnyű és friss ételt tehetünk az asztalra.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk