Minden népcsoportnak és kultúrának megvan a maga módszere arra, mit egyen és igyon hőség idején: Latin-Amerikában illetve Mexikóban, ahol főként száraz és forró az időjárás, külön műfajt találtak fel szomjoltásra. Ez az agua fresca műfaja, ami gyümölcsből készült frissítő italokat takar - nagyon kevés hozzáadott cukorral és lime-mal. Ezek közé tartozik többek közt az uborkás víz is, ami a nyári kánikulában különösen hasznos lehet. Hogy miért?
Lássuk az agua de pepino, azaz a mexikói uborkás víz élettani hatásait:
- Vitaminok: a kígyóuborka gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, káliumban és magnéziumban, melyek erősítik a szívet, az immunrendszert, a csontokat és az izmokat
- Antioxidánsok: ezek lassíthatják az öregedési folyamatokat és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát
- Hidratál: az uborka tele van vízzel, így nagyszerű választás hőség idején!
Így készül a mexikói uborkás ital:
A friss gyümölcsöt vagy zöldséget (jelen esetben kígyóuborkát) kockákra daraboljuk, vízzel, édesítőszerrel (cukorral, mézzel vagy agavésziruppal) és friss lime levével összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük, hogy sima legyen. Az uborkát meghámozhatjuk, de nem kötelező.
+ Tippek: zúzott jéggel és mentalevéllel szervírozzuk! A hatékony hidratálásért adjunk hozzá egy csipet sót is!
Ezekkel az italokkal gyakran találkozhatunk a mexikói piacokon, büfékben, éttermekben, sőt, utcai árusoknál. Népszerű ízek még:
- Víz Dinnye Agua Fresca: a legegyszerűbb és talán legnépszerűbb fajta
- Horchata: rizsből, fahéjból és vízből készül
- Eper Agua Fresca: friss eperrel és lime-mal készül
- Kukorica Agua Fresca: különleges, de ízletes változat