Te tudod, miért isznak a mexikóiak uborkás vizet, amikor melegük van?

Nálunk sem ismeretlen az uborkás víz, de közel sem annyira elterjedt, mint mondjuk a sima citromos limonádé, pedig legalább annyira egészséges lehet, főleg nyáron, a nagy hőségben: főleg, ha az uborkát beleturmixoljuk az italunkba, és jéggel szervírozzuk, mint a mexikóiak!

Minden népcsoportnak és kultúrának megvan a maga módszere arra, mit egyen és igyon hőség idején: Latin-Amerikában illetve Mexikóban, ahol főként száraz és forró az időjárás, külön műfajt találtak fel szomjoltásra. Ez az agua fresca műfaja, ami gyümölcsből készült frissítő italokat takar - nagyon kevés hozzáadott cukorral és lime-mal. Ezek közé tartozik többek közt az uborkás víz is, ami a nyári kánikulában különösen hasznos lehet. Hogy miért?

A mexikóiak tuti tippje hőség ellen: jeges uborkás turmix, az agua de pepino

Lássuk az agua de pepino, azaz a mexikói uborkás víz élettani hatásait:

  • Vitaminok: a kígyóuborka gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, káliumban és magnéziumban, melyek erősítik a szívet, az immunrendszert, a csontokat és az izmokat
  • Antioxidánsok: ezek lassíthatják az öregedési folyamatokat és csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát
  • Hidratál: az uborka tele van vízzel, így nagyszerű választás hőség idején!

Így készül a mexikói uborkás ital:

A friss gyümölcsöt vagy zöldséget (jelen esetben kígyóuborkát) kockákra daraboljuk, vízzel, édesítőszerrel (cukorral, mézzel vagy agavésziruppal) és friss lime levével összeturmixoljuk, majd szitán átszűrjük, hogy sima legyen. Az uborkát meghámozhatjuk, de nem kötelező.

+ Tippek: zúzott jéggel és mentalevéllel szervírozzuk! A hatékony hidratálásért adjunk hozzá egy csipet sót is!

Ezekkel az italokkal gyakran találkozhatunk a mexikói piacokon, büfékben, éttermekben, sőt, utcai árusoknál. Népszerű ízek még:

  • Víz Dinnye Agua Fresca: a legegyszerűbb és talán legnépszerűbb fajta
  • Horchata: rizsből, fahéjból és vízből készül
  • Eper Agua Fresca: friss eperrel és lime-mal készül
  • Kukorica Agua Fresca: különleges, de ízletes változat

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...