Tuti tippek fejfájás ellen

Van, akinél gyakrabban jelentkezik, van, akinél szerencsére ritka vendég a fejfájás. Természetesen számos oka lehet, nézzük meg, étrendünkkel mit tehetünk ellene!

Alma-körte saláta kéksajt öntettel recept

A fejfájásnak számos oka lehet - van, aki hajlamosabb rá, van, akinél csak frontátvonulás idején jelentkezik. Állhatnak mögötte azonban életmódbeli, étrendi okok is, íme néhány ötlet, hogy hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan enyhíthetjük a panaszokat.

Szerintem az egyik legjellemzőbb, fejfájást okozó hiba az étkezésünkben a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Igyunk napi 1,5-2 liter folyadékot legalább, melegebb időszakokban ennél többet is. A legmegfelelőbb ital a víz, az ásványvíz, de jó választásnak bizonyulnak a friss gyümölcs- és zöldséglevek is.

Második szerintem a rangsorban, ha nem eszünk eleget, vagy nem a megfelelő ritmusban. Kihagyjuk a reggelit, tízóraira iszunk egy kávét, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy fáj a fejünk, feladatainkra pedig nem tudunk koncentrálni. A szervezet megfelelő működéséhez fontos az egész nap során egyenletesen biztosított energia- és tápanyagbevitel. Ne hagyjuk ki a reggelit és a kisétkezéseket sem, egész napos nassolás helyett pedig törekedjünk a napi 4-5-szöri étkezésre!

Vitamin- illetve ásványianyag-hiány (pl. vashiány) is okozhat fejfájást - fogyasszunk rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget, legalább napi fél kilogrammot. Rajtuk keresztül szervezetünk hozzájut a számára szükséges tápanyagokhoz, frissességük, sokszínűségük feldobja a napunkat. Legyen a reggeli, a tízórai, az uzsonna része némi friss gyümölcs, olajos magvak, ebédre a köret részeként pedig együnk különféle salátákat. Szendvicseinket szintén pakoljuk meg salátalevelekkel és csírákkal!

Egy tavalyi kutatás szerint az omega-3 zsírsavak arányának növelése és az omega-6 zsírsavak arányának csökkentése az étrendben hozzájárult a krónikus fejfájással élők tüneteinek csökkentéséhez. Fogyasszunk rendszeresen tengeri halakat, ismerkedjünk meg a lenmagolajjal, a dióolajjal, használjuk őket salátáink önteteiben.

Kerüljük a nehéz, zsíros, az emésztőrendszerünket megterhelő ételeket, így elkerülhetjük az ebéd utáni bágyadt, dekoncentrált állapotot.

Az étkezéstől független, de nagyon fontos tényező, hogy eleget legyünk friss levegőn: sétáljunk munkába menet vagy hazafele - jól fog esni az egész napos irodai ücsörgés után. Napközben rendszeresen álljunk fel a székből, vegyük le szemünket a monitorról, mozgassuk meg izmainkat, élénkítsük vérkeringésünket, hogy sejtjeink hozzájuthassanak az oxigénhez.

Hosszú ideig elhúzódó, krónikus fejfájással mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek