Úgy tűnik, sokkal többet eszünk, ha az elénk tett ételnek ilyen az állaga

Egy friss kutatás célja annak feltárása, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek textúrájának megváltoztatása lassíthatja-e az étkezés ütemét, ezáltal mérsékelve az energiabevitelt, és javítva az anyagcsere egészségét. A vizsgálat középpontjában annak megértése áll, hogy az ételek állaga miként járulhat hozzá a túlevés megelőzéséhez.

A Nutrition Bulletin szakfolyóiratban nemrég megjelent közleményben holland kutatók bemutatták a Restructure nevű klinikai vizsgálatot. A kutatás célja annak feltárása, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) állaga és az ebből fakadó evési sebesség hogyan befolyásolja a napi energiabevitelt és az anyagcsere-folyamatokat.

Utcai árus friss szendvicset készít különféle húsokból, zöldségekből és szószokból
Az ételek állagának módosítása csökkentheti a túlevést?
Getty Images

A puha, kevés rágást igénylő feldolgozott ételeket jobban szeretjük

Korábbi epidemiológiai tanulmányok kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a magasabb energiafelvétellel, a súlygyarapodással és különféle étrenddel összefüggő betegségekkel. Ebben kulcsszerepet játszhatnak az érzékszervi tulajdonságok, mindenekelőtt az állag.

A puha, energiadús, kevés rágást igénylő ételeket gyorsabban fogyasztják, ami hajlamosíthat a túlevésre.

A mostani vizsgálat abban különleges, hogy nem az ételek feldolgozottsági szintjét, hanem az állag és az evési sebesség kapcsolatát vizsgálja, mint a túlzott energiabevitel egyik lehetséges magyarázatát.

A Restructure vizsgálat egyszeresen vak, randomizált, kontrollált és keresztezett felépítésű. A résztvevők két 14 napos étrendi fázison mennek keresztül, amelyeket egy 14 napos kiürülési időszak választ el. Az egyik étrend lassabban fogyasztható, keményebb állagú UPF-eket tartalmaz (97% a Nova 4 kategóriából), míg a másik könnyen rágható, puhább ételekből áll (94% Nova 4). Minden résztvevő mindkét étrendet kipróbálja véletlenszerű sorrendben, a kiürülési periódus célja pedig a maradék hatások minimalizálása.

A vizsgálatban 21–50 év közötti egészséges felnőttek vesznek részt, akiknek testtömegindexe 21–27 kg/m² közé esik. Nem vonják be azokat, akik szigorú diétát követnek, ételallergiával élnek, rendszeresen dohányoznak, túlzott alkoholfogyasztást mutatnak, extrém fizikai aktivitást végeznek, anyagcsere- vagy emésztőrendszeri betegséggel küzdenek, illetve nemrég jelentős súlyváltozáson estek át.

Az alapfelmérés többek között UPF-fogyasztási kérdőívet, természetes evési sebességet mérő „répa tesztet”, valamint pszichológiai felméréseket foglal magában. A vizsgálati fázisok alatt a résztvevők hétköznaponként a kutatóhelyszínen étkeznek, hétvégenként pedig standardizált ételeket készítenek el otthon. Minden étkezést fotókkal dokumentálnak, a maradékot mérésre visszaviszik, és ellenőrzött harapnivalókat kapnak.

Az étrendek mennyiségben, látványban és ízvilágban azonosak, de különböznek állagukban és makrotápanyag-összetételükben. A lassú étkezési fázis ételei rágósabbak, és több fehérjét (21%) tartalmaznak, míg a gyors étkezési fázis puhább fogásai több zsírt (33%) biztosítanak.

Az energiabevitelt minden étkezésnél mérik, a testösszetételt röntgen-abszorpciometriával követik, a vérmintákból pedig többek között gyulladásos markereket és étvágyhormonokat vizsgálnak. A résztvevők folyamatos vércukormérőt viselnek, és hetente székletmintát adnak a mikrobiom elemzéséhez. Az evési viselkedést videofelvételek és online kérdőívek segítségével elemzik.

Következtetésként a kutatás arra keresi a választ, hogy az UPF-ek textúrájának módosítása, és ezáltal az evési sebesség befolyásolása önmagában képes lehet-e csökkenteni a bevitt energia mennyiségét. Ha bebizonyosodik, hogy az állag kulcsszerepet játszik a túlevésben, az új lehetőségeket nyithat meg a megelőzésben és a táplálkozási irányelvek kialakításában.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...