Már a wasabit is hamisítják

A japán konyha egyik legismertebb alapanyaga, a wasabi egyben a világ talán legnehezebben termelhető fűszernövénye. Nem csoda hát, hogy leggyakrabban tormával hamisítják.

Itthon is gombamód szaporodnak a különböző sushi bárok, amelyek a japán konyha világszerte ismert fogásával csalogatják az éhes vendégeket. A sushi egyik alapvető hozzávalója a wasabi (magyarosan vaszabi), amelyet azonban származási helyén kívül jó eséllyel mindenhol hamisítanak. A világ Japánon kívüli részén tubusban vagy konzervben árusított wasabi általában torma, mustár és ételszínezék keveréke.

A torma egyébként közeli rokonságban áll a zöld színű fűszernövénnyel, ám míg az előbbi szinte bárhol megterem, addig az utóbbi csak egy nagyon szűk éghajlati övben honosítható meg Japán mellett az Egyesült Államok és Új-Zéland egyes részein. A közönséges tormához képest a japán kistestvér íze sokkal tisztább, csípős jellege sokkal természetesebb, növényszerűbb hatást kelt. Az igazi wasabigyökér egyébként mindig frissen használandó, hiszen reszelés után 15 perccel már elveszíti pikáns ízét. A növény levelei is ehetők: nyersen salátákban, vagy éppen chipsként kisütve.

Magyarországon szinte biztos, hogy nem fogunk friss wasabit találni a piacon, ám arra lehet esélyünk, hogy olyan pasztára leljünk, amely igazán wasabiból készült. Figyelmesen el kell olvasnunk az apró betűs összetevőket: amelyik csomagoláson torma (angolul horseradish) szerepel, azt nem érdemes megvennünk, hiszen közönséges tormát olcsóbban is vásárolhatunk bárhol.

Ha szerencsénk van, és sikerül igazi wasabiból készült pasztát beszereznünk, akkor megpróbálhatjuk becsempészni otthonunkba a Távol-Kelet ízeit. A család és barátok számára megnyithatjuk a saját kis hétvégi sushi bárunkat, de kísérletezhetünk tésztával tálalt avokádós-wasabis garnélával is.

Tudod, hogy mi a különbség a torma és a csilipaprika csípése között?

A pikáns fűszerek csípős, égő érzést idéznek elő, ám a különböző fűszerek csípése nemcsak erősségben különbözik egymástól. A paprikafélék például a szánkban és nyelvünkön idézik elő a forróságot, míg a torma vagy a wasabi az orrüregben. A különbség oka a fűszerekben található molekulák nehézsége: a könnyűek felszállnak az orrba, a nehezebbek a szájban maradnak. Az alábbi videóból több érdekességet tudhatsz meg a pikáns fűszerekről.

(via Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

5 ok, ami miatt nyers marad a padlizsán az ételekben

Mindegy, milyen ételt készítünk vele, a padlizsán lépten-nyomon kifoghat rajtunk a főzés során: nem könnyű úgy megsütni, hogy tökéletesen puha és szaftos legyen, mégse málljon teljesen szét. Az alábbi bakik például mind oda vezetnek, hogy a zöldség nyers marad – kerüljük el őket a Napi Tipp segítségével!

Lakos Benedek

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!