Már a wasabit is hamisítják

A japán konyha egyik legismertebb alapanyaga, a wasabi egyben a világ talán legnehezebben termelhető fűszernövénye. Nem csoda hát, hogy leggyakrabban tormával hamisítják.

Itthon is gombamód szaporodnak a különböző sushi bárok, amelyek a japán konyha világszerte ismert fogásával csalogatják az éhes vendégeket. A sushi egyik alapvető hozzávalója a wasabi (magyarosan vaszabi), amelyet azonban származási helyén kívül jó eséllyel mindenhol hamisítanak. A világ Japánon kívüli részén tubusban vagy konzervben árusított wasabi általában torma, mustár és ételszínezék keveréke.

A torma egyébként közeli rokonságban áll a zöld színű fűszernövénnyel, ám míg az előbbi szinte bárhol megterem, addig az utóbbi csak egy nagyon szűk éghajlati övben honosítható meg Japán mellett az Egyesült Államok és Új-Zéland egyes részein. A közönséges tormához képest a japán kistestvér íze sokkal tisztább, csípős jellege sokkal természetesebb, növényszerűbb hatást kelt. Az igazi wasabigyökér egyébként mindig frissen használandó, hiszen reszelés után 15 perccel már elveszíti pikáns ízét. A növény levelei is ehetők: nyersen salátákban, vagy éppen chipsként kisütve.

Magyarországon szinte biztos, hogy nem fogunk friss wasabit találni a piacon, ám arra lehet esélyünk, hogy olyan pasztára leljünk, amely igazán wasabiból készült. Figyelmesen el kell olvasnunk az apró betűs összetevőket: amelyik csomagoláson torma (angolul horseradish) szerepel, azt nem érdemes megvennünk, hiszen közönséges tormát olcsóbban is vásárolhatunk bárhol.

Ha szerencsénk van, és sikerül igazi wasabiból készült pasztát beszereznünk, akkor megpróbálhatjuk becsempészni otthonunkba a Távol-Kelet ízeit. A család és barátok számára megnyithatjuk a saját kis hétvégi sushi bárunkat, de kísérletezhetünk tésztával tálalt avokádós-wasabis garnélával is.

Tudod, hogy mi a különbség a torma és a csilipaprika csípése között?

A pikáns fűszerek csípős, égő érzést idéznek elő, ám a különböző fűszerek csípése nemcsak erősségben különbözik egymástól. A paprikafélék például a szánkban és nyelvünkön idézik elő a forróságot, míg a torma vagy a wasabi az orrüregben. A különbség oka a fűszerekben található molekulák nehézsége: a könnyűek felszállnak az orrba, a nehezebbek a szájban maradnak. Az alábbi videóból több érdekességet tudhatsz meg a pikáns fűszerekről.

(via Huffington Post)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek