TopLista Gasztronómia: ízes kalandok

Hogy készítik menő séfek a hortobágyi palacsintát? Milyen a nagymama újragondolt mákos gubája? Mire figyeljünk, amikor libamájat veszünk? Erről és még sok mindenről a TopLista Gasztronómiában. Lássuk…

Fotók: Bakró-Nagy Ferenc, Nagy Balázs

Megjelent a TopLista Gasztronómia legújabb száma, és lehet tobzódni a témákban és az ízekben. Vágjunk is bele! Megtudhatjuk, melyik a legjobb 20 magyar étterem, milyen fogások kerültek az első 10 közé (például zsályás nyúl, libamájtorta, körömpörkölt polentával) és a desszertgyőztesek is felsorakoznak (lúdlábtorta, birsalmalepény törökmézfagylalttal és az egzotikus narancs-„baba”, yuzu-parfé, konfitált kumquat, citromkrém).

Szó esik a magyar „címerállatokról”, a mangalicáról, a nyúlról, a libáról – ez utóbbinak májáról tüzetesebben. Példának okáért, hogyan tudjuk eldönteni, nem kacsamájat akar-e adni helyette a hentes. A vizek világából a pisztráng és a kecsege – és annak ínyenc „terhe”, a kaviár – kerül terítékre.

A legjobb reggeliző helyek, a legolcsóbb menüt kínáló és a vegetáriánus éttermek is bemutatkoznak, valamint a házi főzésű sörök a hozzájuk passzoló fogásokkal együtt.

A fűszerek ízes világából kapunk kóstolót, a pasztaimádók pedig a legjobb olasz tésztákat ismerhetik meg. Ha már kiléptünk határainkon túlra, megtudhatjuk, milyen zöldségeket, gyümölcsöket vásárolnak az ázsiai háziasszonyok a piacon.

A közép-európai kulináris utazás állomásain, Varsótól Isztambulig, belekóstolhatunk a jellegzetes helyi ételekbe, szétnézhetünk a piacokon és szállásötletekből is válogathatunk.

Sorolhatnám még tovább az érdekes témákat, de ízelítőnek ennyi talán elég. Akit érdekelnek a részletek, bővebben itt tájékozódhat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek