TopLista Gasztronómia: ízes kalandok

Hogy készítik menő séfek a hortobágyi palacsintát? Milyen a nagymama újragondolt mákos gubája? Mire figyeljünk, amikor libamájat veszünk? Erről és még sok mindenről a TopLista Gasztronómiában. Lássuk…

Fotók: Bakró-Nagy Ferenc, Nagy Balázs

Megjelent a TopLista Gasztronómia legújabb száma, és lehet tobzódni a témákban és az ízekben. Vágjunk is bele! Megtudhatjuk, melyik a legjobb 20 magyar étterem, milyen fogások kerültek az első 10 közé (például zsályás nyúl, libamájtorta, körömpörkölt polentával) és a desszertgyőztesek is felsorakoznak (lúdlábtorta, birsalmalepény törökmézfagylalttal és az egzotikus narancs-„baba”, yuzu-parfé, konfitált kumquat, citromkrém).

Szó esik a magyar „címerállatokról”, a mangalicáról, a nyúlról, a libáról – ez utóbbinak májáról tüzetesebben. Példának okáért, hogyan tudjuk eldönteni, nem kacsamájat akar-e adni helyette a hentes. A vizek világából a pisztráng és a kecsege – és annak ínyenc „terhe”, a kaviár – kerül terítékre.

A legjobb reggeliző helyek, a legolcsóbb menüt kínáló és a vegetáriánus éttermek is bemutatkoznak, valamint a házi főzésű sörök a hozzájuk passzoló fogásokkal együtt.

A fűszerek ízes világából kapunk kóstolót, a pasztaimádók pedig a legjobb olasz tésztákat ismerhetik meg. Ha már kiléptünk határainkon túlra, megtudhatjuk, milyen zöldségeket, gyümölcsöket vásárolnak az ázsiai háziasszonyok a piacon.

A közép-európai kulináris utazás állomásain, Varsótól Isztambulig, belekóstolhatunk a jellegzetes helyi ételekbe, szétnézhetünk a piacokon és szállásötletekből is válogathatunk.

Sorolhatnám még tovább az érdekes témákat, de ízelítőnek ennyi talán elég. Akit érdekelnek a részletek, bővebben itt tájékozódhat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek