TopLista Gasztronómia: ízes kalandok

Hogy készítik menő séfek a hortobágyi palacsintát? Milyen a nagymama újragondolt mákos gubája? Mire figyeljünk, amikor libamájat veszünk? Erről és még sok mindenről a TopLista Gasztronómiában. Lássuk…

Fotók: Bakró-Nagy Ferenc, Nagy Balázs

Megjelent a TopLista Gasztronómia legújabb száma, és lehet tobzódni a témákban és az ízekben. Vágjunk is bele! Megtudhatjuk, melyik a legjobb 20 magyar étterem, milyen fogások kerültek az első 10 közé (például zsályás nyúl, libamájtorta, körömpörkölt polentával) és a desszertgyőztesek is felsorakoznak (lúdlábtorta, birsalmalepény törökmézfagylalttal és az egzotikus narancs-„baba”, yuzu-parfé, konfitált kumquat, citromkrém).

Szó esik a magyar „címerállatokról”, a mangalicáról, a nyúlról, a libáról – ez utóbbinak májáról tüzetesebben. Példának okáért, hogyan tudjuk eldönteni, nem kacsamájat akar-e adni helyette a hentes. A vizek világából a pisztráng és a kecsege – és annak ínyenc „terhe”, a kaviár – kerül terítékre.

A legjobb reggeliző helyek, a legolcsóbb menüt kínáló és a vegetáriánus éttermek is bemutatkoznak, valamint a házi főzésű sörök a hozzájuk passzoló fogásokkal együtt.

A fűszerek ízes világából kapunk kóstolót, a pasztaimádók pedig a legjobb olasz tésztákat ismerhetik meg. Ha már kiléptünk határainkon túlra, megtudhatjuk, milyen zöldségeket, gyümölcsöket vásárolnak az ázsiai háziasszonyok a piacon.

A közép-európai kulináris utazás állomásain, Varsótól Isztambulig, belekóstolhatunk a jellegzetes helyi ételekbe, szétnézhetünk a piacokon és szállásötletekből is válogathatunk.

Sorolhatnám még tovább az érdekes témákat, de ízelítőnek ennyi talán elég. Akit érdekelnek a részletek, bővebben itt tájékozódhat!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty