A tökéletes éttermi páros

Egészségeset ennél az étteremben, de eleged van a rántott sajt, olajban tocsogó "grillzöldségek", ál-görögsaláták világából? Nekem is! Ideje lenne továbblépni!

Elmennénk étterembe. Szeretnénk, ha az ételek friss alapanyagokból készülnének, ha alapból egészségesek, szervezetünkre élettanilag kedvező hatásúak lennének, de ráadásként az sem lenne baj, ha tudnánk hány kcal, hány g szénhidrát egy adag étel, neadjisten egyes allergénektől garantáltan mentesek lennének. Ja, és persze az étel legyen finom, és az sem baj, ha gusztusos a tálalás.

Olvasd el!

Az egészséges élet a boltban kezdődik

Lehetséges ez?

Az éttermi fogyasztói igények látványosan változtak hazánkban is az elmúlt években. Egyre nő a kereslet a friss alapanyagokból készített, értékes tápanyagokban gazdag egészséges vagy speciális, pl. cukor- vagy allergénmentes, illetve akár az alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételek iránt.

Ennek a trendnek én őszintén örülök, de azért egy fenntartásom még van: általában sem a fogyasztó, sem a szakács, a séf nem tudja, mit takar az, hogy egészséges, értékes tápanyagokban gazdag egy étel. Ha egy étterem oda is figyel erre a tényezőre, jellemzően az épp aktuális trendbe állnak bele, anélkül, hogy tudnák, igazából mi is tesz jót nekünk.

A séf és a táplálkozástudományi szakember.

A megoldás?

A megoldás egyszerű és az Egyesült Államokban már bevett gyakorlat: a séf és a táplálkozástudományi szakember (aka dietetikus) szorosan összedolgozik a receptek kidolgozásánál, az ételek, a menüsorok összeállításánál. Sőt, kedvenc séfem, Jamie Oliver is dietetikusok támogatásával állítja össze ínycsiklandó, friss, népszerű ételeit.

Hiszen a séf:

  • ismeri az alapanyagokat, elsősorban azok viselkedését az ételkészítés során,
  • az ízkombinációkat,
  • az alapanyag-párosításokat,
  • kreatív.

A dietetikus:

  • ismeri az alapanyagok energia- és tápanyagtartalmát, azok változását az ételkészítés során,
  • az egyes ételek kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőségének feltételeit,
  • az optimális adagnagyságot.

Így leírva lehet, hogy ez egy bonyolult kombinációnak hangzik, de egyáltalán nem az. Ma már szerencsére elavult gondolatnak tekinthető az a pár éve még erősen álló tévhit, mely szerint ami egészséges, az nem lehet finom.

Nemrégiben egy kolléganővel leveleztünk, és nem akartam neki elhinni, hogy a hétköznapibb éttermek máig "kímélő, könnyű ételeik" közt kínálják a rántott sajtot, a rántott gombát tartárral és rizzsel, és valami vegyes zöld salátát. Utána kicsit körülnéztem az éttermi kínálatban, és el kellett fogadnom, hogy ez tényleg így van.

Remélem, ez már nem marad így sokáig, és egyre több olyan étterem lesz hazánkban is, ahol a csodás ízek és az egészséges ételek tökéletes párosításai dominálnak majd az étlapon.

(via Food Management)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szerencsére június 1-jét?l már van ilyen étterem. :) Budapesten a Petra'z étterem teljesen új, és friss alapanyagokból, finomat valamint fitt, egészséges ételeket adnak, amiket helyben fogyasztani és elvitelre is kínálnak. Remélem egyre több ilyen étterem nyílik szerte az országban valamint lesz igényük is az embereknek rá. A cím: Budapest, Béka utca 21-27. Bemásolok róla egy kis ismertet?t: " PETRA'Z Bármilyen furcsán hangzik, egészséges hozzávalókból is lehet finomságokat készíteni. Csak a megfelel? helyen kell kérned ?ket. Válogatott hozzávalók, friss alapanyagok. Ételeink nem tartalmaznak adalékanyagokat és ízfokozókat, javarészt zsiradékmentesen vagy kevés min?ségi olajjal készülnek,teljes ki?rlés?-, gluténmentes liszttel és stevia felhasználásával. A fogások el?tted készülnek, így Te magad is meggy?z?dhetsz arról, hogy a legjobb min?séget kapod. Laktóz- vagy Glutén érzékeny vagy? Nálunk felejtsd el az allergiád! Étlapunkon megtalálhatod a ?mentes? változatot! Egyik legfontosabb célkit?zésünk, hogy min?ségi alapanyagokból egészséges, intenzív ízvilágú ételeket készítsünk, korszer? konyhatechnológiai eszközök alkalmazásával. A már elkészült ételekben garantáltan megmarad a húsok, halak és zöldségek, fehérje, rost-,ásványi anyag-, vitamin- és nyomelem tartalma."

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Városiak, fiatalok, mégis egy tanyán váltják valóra álmaikat –...

Miért dönt úgy egy informatikus és egy divattervező, hogy a nagyvárosi életet és karriert hátra hagyva egy óriási tanyán kezdenek újra mindent, életüket pedig a fenntartható gazdálkodásnak szentelik? A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának legújabb részében Juhász Anna és Goldmann Dávid a bekölcei Remény Farmon mutatták meg, hogy a csirketenyésztés is lehet emberséges, hovatovább környezetkímélő is. (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek