Ez az egyik legolcsóbb halfajta, de gondold meg kétszer, hogy veszel-e belőle

A rendszeres halfogyasztás általában a költségek miatt hiúsul meg a háztartásokban. Erre a problémára egy időben tökéletes megoldásként jelentkezett a tilápia, mára azonban kiderült, hogy fogyasztása több szempontból is kétséges.

Azok, akik olcsón szeretnének halhoz jutni, általában nagy fejvakarások közepette állhatnak hosszasan a halaspult előtt: manapság ugyanis már nemcsak a külföldről behozott, tengeri fajták, de a hazai édesvízi halak kilós ára is az egekbe szökött. Az árlista legalján azonban továbbra is a tilápia bújik meg: a legolcsóbbnak kikiáltott halfaj a durva inflációs hatások mellett is képes volt megtartani megengedhetőnek mondható árfekvését, ami már alapból felvetheti bennünk a kérdést, hogy mi teszi lehetővé a tilápia ilyen alacsony áron történő árusítását. Nézzük a választ, nem lesz túl megnyugtató:

Sült tilápiafilé citrommal, rizzsel
A tilápia olcsó halfajta, mégsem egészséges

A tilápia származási helye

Amikor egy élelmiszer nagyon nyomott áron elérhető az élelmiszerboltokban, arra az egyik magyarázat például a tömegtermesztés-tenyészet lehet. A tilápia esetében is sajnos erről beszélhetünk: az általunk fogyasztott, Magyarországon fagyasztva vagy kiolvasztott állapotban beszerezhető halfilék zöme ázsiai halfarmokról érkeziki.

Kína, Vietnám, Thaiföld és a Fülöp-szigetek mind elsődleges tenyésztői a tilápiának, tőlük érkeznek a fehér húsú halak különböző formákban az európai boltokba.

Ugyan létezik európai tenyésztésű tilápia is, a Spanyolországból vagy Hollandiából érkező áru mennyisége eltörpül az ázsiai óriásgazdaságok termékei mellett. Ráadásul sajnos a kontinensen belül beszerzett hal ára magasabb, ami fordított logikának tűnhet, tekintve, hogy sokkal kevesebb utat kell megtennie a farmról az asztalunkig.

Az európai halgazdaságok azért kénytelenek drágábban adni a halat, mivel rájuk több előírás és szabályzat vonatkozik, míg az Ázsiából behozott halak sokkal kétesebb eredetű létesítményekből kerülnek ki. Ez a borzasztóan alacsony költség ára: az ázsiai tenyésztők gyakran túlzsúfolt akváriumokban, minimális mozgási lehetőséggel tenyésztenek hatalmas csoportnyi tilápiákat, amelyek táplálása is gyakran élelmiszerhulladékkal történik.

Egészséges-e a tilápia?

Mindennek természetesen megvannak a következményei is: a megengedhető áron vásárolt hal szinte semmilyen értékelhető tápanyagot nem tartalmaz, miközben húsa gyakran szennyezett. A halakban oly sokszor előforduló ómega-3 zsírsav mennyisége a tilápiában elhanyagolható, ellenben kisebb-nagyobb mértékben tartalmazhat higanyt és más rákkeltő elemeket.

Annak ellenére, hogy nem minden tilápiafilé szennyezett, tényleg jobban tesszük, ha más halakat választunk a boltban, még akkor is, ha egy kicsit rá kell fizetnünk. A kevés elérhető információ, illetve az aggasztó tenyésztési körülmények és a gyenge tápérték miatt sokkal jobban járunk, ha inkább elhagyjuk az étrendünkből a tilápiát. Ha tehetjük, helyette vásároljunk itthon is honos halfajtákat, például pontyot, harcsát vagy pisztrángot.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos információ vár itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...