Ezért áztasd vízbe a mandulát, mielőtt megennéd

A mandulának rengeteg jótékony hatása van, ráadásul sokféleképpen felhasználhatjuk az ételek elkészítéséhez is. De vajon miért kellene beáztatni?

A mandula tele van értékes tápanyagokkal, E-vitaminnal, magnéziummal, egészséges zsírokkal, sőt, még az agyműködést is serkentheti. Sokan nassolnivalóként fogyasztják, mások smoothie-ba, zabkásába keverik, de a salátákhoz is kiváló kiegészítő.

Kevesen tudják, hogy ha néhány órára a mandulaszemeket a vízbe áztatjuk, akkor azzal olyan biokémiai folyamatokat indíthatunk be, amelyek még táplálóbbá és könnyebben emészthetővé teszik.

Tej és mandula
Ezért áztasd vízbe a mandulát, mielőtt megennéd

A nyers mandula külső, barna héja nemcsak védőréteg, fitinsavat és tanninokat is tartalmaz, amelyek megnehezíthetik az emésztést, és gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását. Amikor vízbe áztatjuk a mandulát – ideálisan egy éjszakán át, de már 6-8 óra is elegendő lehet – , nemcsak a héja válik könnyen eltávolíthatóvá, hanem csökken a fitinsavtartalma is, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet könnyebben hasznosítsa a benne lévő vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Az áztatás után a mandula puhábbá, lágyabbá és ízletesebbé válik, miközben az emésztőrendszer számára is jóval kímélőbb lesz.

Korábbi tanulmányok alapján a szakértők egyetértenek abban is, hogy már heti 15 gramm földimogyoró, dió, mandula vagy fenyőmag elfogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez.

Az olajos magvak egyéb előnyökkel is bírnak, például elősegítik a sokak által áhított mindfulness-állapot elérését: mivel alapvetően sokáig rágjuk őket, így sokkal inkább elmerülünk az evés élményében – ez pedig aztán az élet más területein is alkalmazhatjuk.

Forrásunk volt.


Olvass még olajos magvakról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...