A mandula tele van értékes tápanyagokkal, E-vitaminnal, magnéziummal, egészséges zsírokkal, sőt, még az agyműködést is serkentheti. Sokan nassolnivalóként fogyasztják, mások smoothie-ba, zabkásába keverik, de a salátákhoz is kiváló kiegészítő.
Kevesen tudják, hogy ha néhány órára a mandulaszemeket a vízbe áztatjuk, akkor azzal olyan biokémiai folyamatokat indíthatunk be, amelyek még táplálóbbá és könnyebben emészthetővé teszik.
A nyers mandula külső, barna héja nemcsak védőréteg, fitinsavat és tanninokat is tartalmaz, amelyek megnehezíthetik az emésztést, és gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását. Amikor vízbe áztatjuk a mandulát – ideálisan egy éjszakán át, de már 6-8 óra is elegendő lehet – , nemcsak a héja válik könnyen eltávolíthatóvá, hanem csökken a fitinsavtartalma is, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet könnyebben hasznosítsa a benne lévő vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Az áztatás után a mandula puhábbá, lágyabbá és ízletesebbé válik, miközben az emésztőrendszer számára is jóval kímélőbb lesz.
Korábbi tanulmányok alapján a szakértők egyetértenek abban is, hogy már heti 15 gramm földimogyoró, dió, mandula vagy fenyőmag elfogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez.
Az olajos magvak egyéb előnyökkel is bírnak, például elősegítik a sokak által áhított mindfulness-állapot elérését: mivel alapvetően sokáig rágjuk őket, így sokkal inkább elmerülünk az evés élményében – ez pedig aztán az élet más területein is alkalmazhatjuk.
Olvass még olajos magvakról: