Ezért áztasd vízbe a mandulát, mielőtt megennéd

A mandulának rengeteg jótékony hatása van, ráadásul sokféleképpen felhasználhatjuk az ételek elkészítéséhez is. De vajon miért kellene beáztatni?

A mandula tele van értékes tápanyagokkal, E-vitaminnal, magnéziummal, egészséges zsírokkal, sőt, még az agyműködést is serkentheti. Sokan nassolnivalóként fogyasztják, mások smoothie-ba, zabkásába keverik, de a salátákhoz is kiváló kiegészítő.

Kevesen tudják, hogy ha néhány órára a mandulaszemeket a vízbe áztatjuk, akkor azzal olyan biokémiai folyamatokat indíthatunk be, amelyek még táplálóbbá és könnyebben emészthetővé teszik.

Tej és mandula
Ezért áztasd vízbe a mandulát, mielőtt megennéd

A nyers mandula külső, barna héja nemcsak védőréteg, fitinsavat és tanninokat is tartalmaz, amelyek megnehezíthetik az emésztést, és gátolják bizonyos tápanyagok felszívódását. Amikor vízbe áztatjuk a mandulát – ideálisan egy éjszakán át, de már 6-8 óra is elegendő lehet – , nemcsak a héja válik könnyen eltávolíthatóvá, hanem csökken a fitinsavtartalma is, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet könnyebben hasznosítsa a benne lévő vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Az áztatás után a mandula puhábbá, lágyabbá és ízletesebbé válik, miközben az emésztőrendszer számára is jóval kímélőbb lesz.

Korábbi tanulmányok alapján a szakértők egyetértenek abban is, hogy már heti 15 gramm földimogyoró, dió, mandula vagy fenyőmag elfogyasztása hozzájárulhat a szív egészségéhez.

Az olajos magvak egyéb előnyökkel is bírnak, például elősegítik a sokak által áhított mindfulness-állapot elérését: mivel alapvetően sokáig rágjuk őket, így sokkal inkább elmerülünk az evés élményében – ez pedig aztán az élet más területein is alkalmazhatjuk.

Forrásunk volt.


Olvass még olajos magvakról:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...