Te melyik vendégváró típusba tartozol?

Vacsorára vendégül látni a barátainkat klassz dolog. Vagy mégsem? Van, aki boldog, hogy megcsillogtathatja konyhaművészetét, mások tanácstalanul tipródnak, mit főzzenek.

A Food Network tévécsatorna új műsorában Tiffani Thiessen színésznő (Beverly Hills 90210, Divatalnokok, Miért pont Brian?) hollywoodi ismerőseit kényezteti finom fogásokkal. Ő tényleg megadja a vacsoraparty-módját.

Ennek kapcsán összegyűjtöttünk 5 vendégváró típust. Rád melyik illik?

1. Az intuitív kísérletező

Reggel még nem is tudta, hogy vendégség lesz nála, csak délután derült ki, hogy páran átugranának. Nem gond, hazafelé gyors kör a sarki kisboltban, ahol ötletszerűen kiválaszt néhány dolgot. Otthon előszedi a hűtőből és polcokról, ami épp akad. Nem fél az össze nem illőnek tűnő ízeket kombinálni, sem a bátor fűszerezéstől. Rizs, csirke, tojás, alma, paradicsom, tárkony, parmezán egy lábasban – és tálaláskor tejföl a tetejére. Egy kis zabpehellyel. Sokszor ez remekül működik (egyszeri és megismételhetetlen), de néha a kukában köt ki a mű. Viszont ezt feledteti, hogy ez a típusú vendéglátó mindig feldobja az asztalt néhány saját készítésű szalvétalegyezővel, festett üveggel, kis üzenetekkel.

2. Az „alibi kaja” típus

Két dolog fontos számára: a vendégek lakjanak jól, de neki ne kelljen túl sokat foglalkozni a főzéssel. Mivel általában a már bevált menüt készíti, elég hazafelé beugrania a boltba a hozzávalókért. Főként melegszendvicset (de abból istenit) és salátákat készít (már kitapasztalta a megfelelő arányokat és ízesítéseket), de hogy ne érje szó a ház elejét, beveti a raklettet, amibe aztán minden finomságot bedob, nem csak sajtot. Nem pályázik az év séfje címre, annak örül, ha vacsorái a jó hangulatról, az inspiratív beszélgetésektől emlékezetesek – és ezt alkohollal is szívesen elősegíti.

3. Az igaz konyhatündér

Ha vacsoravendégeket vár, akár pár órával előbb eljön a munkahelyéről, hogy elég ideje maradjon a friss alapanyagok beszerzésére és aztán a sütés-főzésre. A menüt már előző nap kitalálta, fejben összeállította, gyakorlott házasszonyként ez könnyen megy. Ugyanakkor rendszeresen olvassa a gasztroblogokat, és azon gondolkodik, hogy ő is indíthatna egyet. Nem feltétlenül különlegesre törekszik, hanem ínycsiklandóra. Vörösboros-narancsos kacsa, mézes-fahéjas sültalma vaníliasodóval – és a vendégek mind a tíz ujjukat megnyalják, amit el is vár a gratulációkkal és „Nahát-ilyen-finomat-csak-Te-tudsz!” felkiáltásokkal együtt.

4. A praktikus előretervező

A hűtőjében mindig annyi étel van, hogy bármikor készen áll egy tízfős vendégsereget fogadni,de nem szeret kapkodni. Napokkal a vendégség előtt, amikor ideje engedi, kényelmesen bepácolja, konfitálja a húsokat. Így az adott este csak elő kell venni, és gyorsan megsütni, pirítani a finomságokat, amiket már remekül átjártak a fűszerek. Mustáros-chilis szószban pácolt csirke, zsírban eltett libamáj a szintén előre elkészített hagymalekvárral – mindez kevesebb, mint 1 óra alatt. Így marad idő a sminkre, a ruha, sőt még a megfelelő zene kiválasztására is. A jó bor is fontos számára, ebből mindig van otthon pár palackkal, és tudja melyik ételhez mi illik.

5. A nagyravágyó

Ritkán ad vacsorát, és ilyenkor elhatározza, hogy most aztán lenyűgöz mindenkit. Órákig bogarássza a netet, míg kiválaszt néhány extravagánsan hangzó ételt. Kinyomtatja a receptet, a szupermarketben addig keresgél, amíg pont azt a márkát meg nem találja, amit írtak. Baj van, ha esetleg nincs valamelyik: gyors telefon anyunak/barátnőnek, hogy mivel helyettesítse. Főzéskor szintén minden előírást követ, zavarba hozzák az „egy csipetnyi” és az „ízlés szerint” instrukciók. Mégsem olyan lesz, mint a fotón volt, és ízben sem egy nagy élmény. Biztos a csipetnyivel volt a baj. De vendégei értékelik az igyekezetet, és a humorát, amivel elvicceli a balsikert.

{SZAVAZAS}

Ez is érdekelhet!

21 zene, amik nélkül nincs főzés!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.